Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ГосекзаменАДНПУ

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.10.2020
Размер:
1.2 Mб
Скачать

101

забезпечення, враховуючи посадовий оклад за посадою, яку вони займають в органі, установі чи організації, до якої вони відряджені, а також інші види грошового забезпечення, визначені цим законом.

Поліцейським гарантується безоплатне медичне забезпечення в

закладах охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ України. У разі відсутності за місцем проходження служби, місцем проживання або тимчасового перебування поліцейських закладу охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ України чи відповідних відділень або спеціального медичного обладнання, необхідного для надання медичної допомоги, а також у невідкладних випадках, медична допомога надається державними або комунальними закладами охорони здоров’я.

У разі відсутності спеціального медичного обладнання, медичних фахівців або спеціалізованих відділень у закладах охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ України, а також в інших державних та комунальних закладах охорони здоров’я, за наявності медичних показань, визначених закладом охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ України, та відповідних бюджетних асигнувань поліцейський може бути направлений за висновком відповідного закладу охорони здоров’я на обстеження або лікування до приватного закладу охорони здоров’я або іноземного медичного закладу.

Члени сімей поліцейських (дружина (чоловік), діти до 18 років, а в разі їх навчання у вищих навчальних закладах — до 23 років), а також члени сімей поліцейських, які загинули (померли), пропали безвісти, стали інвалідами під час проходження служби в поліції (у тому числі під час участі в міжнародних миротворчих операціях), мають право на безоплатне медичне обслуговування в закладах Міністерства внутрішніх справ України.

Поліцейські та члени їхніх сімей (дружина (чоловік), діти до 18 років, а в разі їх навчання у вищих навчальних закладах — до 23 років) мають право на

пільгове реабілітаційне, санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок у медичних реабілітаційних центрах, санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах та оздоровчих закладах Міністерства внутрішніх справ України.

Члени сімей поліцейських, які загинули (померли) під час проходження служби в поліції, мають право на безоплатне санаторно-курортне лікування

та оздоровлення один раз на два роки. До таких членів сімей належать: дружина (чоловік), якщо вона (він) не одружилися вдруге, діти до 18 років, а в разі їх навчання у вищих навчальних закладах — до 23 років, а також діти — інваліди з дитинства (незалежно від віку).

Громадяни України з числа колишніх поліцейських, які були звільнені зі служби за станом здоров’я, за віком, у зв’язку із скороченням штату, та члени їхніх сімей (дружина (чоловік), діти до 18 років, а в разі їх навчання у вищих

102

навчальних закладах — до 23 років) мають право на медичне забезпечення в

закладах охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ України.

Поліцейські зобов’язані щороку проходити комплексний медичний огляд (диспансеризацію), а за необхідності — цільові медичні огляди, психофізіологічні обстеження і тестування в порядку, визначеному Міністром внутрішніх справ України.

Житлове забезпечення поліцейських. Поліцейські забезпечуються житлом на підставах і в порядку, визначених житловим законодавством. Поліцейським, які згідно із законом визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, житлова площа надається в першочерговому порядку.

Особам, які звільнені зі служби в поліції і визнані інвалідами I групи внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків під час служби в поліції, або захворювання, одержаного під час проходження служби в поліції, і які згідно із законом визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, житлові приміщення надаються позачергово.

Членам сім’ї (дружині (чоловіку), дітям) поліцейського, який загинув під час виконання службових обов’язків, які згідно із законом визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов та на момент загибелі поліцейського перебували на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, у відповідному населеному пункті, житлове приміщення надається в позачерговому порядку.

Поліцейські, які перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, під час звільнення зі служби в поліції за станом здоров’я, за віком, у зв’язку із скороченням штату залишаються на цьому обліку до одержання житла з державного житлового фонду до настання визначених законом підстав для зняття із зазначеного обліку.

Керівники органів поліції мають право виплачувати поліцейським, які не мають власного житла в населеному пункті, де вони проходять службу, і винаймають житло на підставі договору житлового найму, компенсацію за найм у розмірі і порядку, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

Одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті),

визначення втрати працездатності поліцейського є соціальною виплатою, гарантованою допомогою з боку держави, яка призначається і виплачується особам, які за Законом України «Про Національну поліцію» мають право на її отримання, у разі:

1) загибелі поліцейського, що настала внаслідок протиправних дій третіх осіб, або під час учинення дій, спрямованих на рятування життя людей або усунення загрози їхньому життю, чи в ході участі в антитерористичній операції, під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної

103

цілісності України, або смерті працівника поліції внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого за зазначених обставин;

2) смерті поліцейського, що настала під час проходження ним служби в

поліції;

3)визначення поліцейському інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час виконання ним службових обов’язків, пов’язаних із виконанням повноважень та основних завдань поліції, чи участі в антитерористичній операції, захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, протягом шести місяців після звільнення його з поліції внаслідок причин, зазначених у цьому пункті;

4)визначення поліцейському інвалідності внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним служби в поліції, протягом шести місяців після звільнення його з поліції внаслідок причин, зазначених у цьому пункті;

5)отримання поліцейським поранення (контузії, травми або каліцтва) під час виконання ним службових обов’язків, пов’язаних із здійсненням повноважень та основних завдань поліції, чи участі в антитерористичній операції, захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, наслідком якого є часткова втрата працездатності без визначення йому інвалідності;

6)отримання поліцейським поранення (контузії, травми або каліцтва), пов’язаного із проходженням служби в поліції, наслідком якого є часткова втрата працездатності без визначення йому інвалідності.

Розміри одноразової грошової допомоги поліцейським, а в разі їх загибелі (смерті) — особам, які мають право на її отримання, визначаються, виходячи з розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому прийнято рішення про виплату.

Особи, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги, можуть реалізувати його протягом трьох років з дня виникнення в них такого права.

Призначення і виплата одноразової грошової допомоги не здійснюються, якщо загибель (смерть), поранення (контузія, травма або каліцтво), інвалідність, часткова втрата працездатності без визначення інвалідності поліцейського є наслідком:

а) учинення ним діяння, яке є кримінальним або адміністративним правопорушенням;

б) учинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;

в) навмисного спричинення собі тілесного ушкодження, іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, який доведений судом);

104

г) подання особою свідомо неправдивої інформації про призначення і виплату одноразової грошової допомоги.

Пенсійне забезпечення поліцейських та виплата одноразової грошової допомоги після звільнення їх зі служби в поліції здійснюються в порядку та на умовах, визначених Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Умови прийому на навчання дітей поліцейських. Особа, у якої один із батьків є поліцейським та має вислугу в календарному обчисленні 20 років і більше, особа, у якої один із батьків є громадянином, звільненим з поліції за віком, за станом здоров’я чи у зв’язку із скороченням штату або проведенням організаційних заходів, вислуга років у календарному обчисленні якого становить 20 років і більше, особа, у якої один із батьків є поліцейським, який став інвалідом унаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби,

користується переважним правом зарахування до ліцеїв системи Міністерства внутрішніх справ України, до вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, за умови успішного складання іспитів та відповідності іншим вимогам і правилам прийому до цих навчальних закладів протягом трьох років після здобуття необхідного для вступу рівня загальної середньої освіти.

Особа, у якої один із батьків (усиновлювачів) був поліцейським, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним службових обов’язків, протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти має право вступу поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійнотехнічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів.

Для захисту своїх прав та законних інтересів працівники поліції можуть утворювати професійні об’єднання та професійні спілки відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Професійні спілки поліції здійснюють свої повноваження із урахуванням обмежень, що накладаються на працівників поліції Законом України «Про Національну поліцію». Професійним спілкам працівників поліції та їх членам заборонено організовувати страйки або брати в них участь. У разі створення в Центральному органі управління поліції Колегії до її персонального складу має бути включений представник всеукраїнського об’єднання профспілок працівників поліції, обраний зазначеним об’єднанням.

105

44. Поняття, форми та способи забезпечення законності в адміністративній діяльності органів поліції.

Взагальному розумінні законність визначається як правовий режим, обов'язкова вимога точного та неухильного дотримання, виконання і застосування суб’єктами права вимог законів та заснованих на них інших правових актів в усіх сферах життєдіяльності суспільства, за допомогою якого забезпечуються реалізація прав та виконання обов’язків. Тобто це реалізовані правові норми в системі суспільних відносин, у яких діяльність суб'єктів права є правомірною.

Характеризуючи зміст поняття «законність», слід виділити такі його основні елементи як: 1) загальнообов'язковість права (є право, значить, існує і законність, тобто такий порядок, при якому учасники суспільних відносин повинні суворо дотримуватись і виконувати норми права); 2) ідея законності (рівність усіх перед законом, вища сила закону, невідворотність юридичної відповідальності за правопорушення та ін.), тобто розпорядження, які містяться

узаконах та підзаконних актах, неухильно додержуються тими, кому вони адресовані, — державними органами, посадовими особами, громадянами (формування у суспільстві правосвідомості про доцільність і необхідність реально правомірної поведінки усіх учасників суспільних відносин, при якій не залишилось би місця свавіллю, фактично досягалася дійсна реалізація суб'єктивних прав); 3) самі закони та підзаконні правові акти за своїм змістом є демократичними; 4) у державі ефективно діє система контролю за точним виконанням законів.

Результатом законності є встановлення та зміцнення правопорядку в державі.

ВЗаконі України «Про Національну поліцію» (ст. 8) законність визначена одним із головних принципів організації та діяльності органів поліції.

Принцип законності в поліцейській діяльності — це основні ідеї, положення, які виражають зміст законності, у свою чергу, вимоги законності — це правові приписи, дотримання і виконання яких в процесі адміністративної діяльності робить поведінку (дію) працівника поліції законною.

Принцип законності виражається як в правоохоронному характері самої діяльності поліції, так і в тому, що поліція діє виключно на підставі, у межах повноважень та у спосіб, визначені Конституцією та законами України, що вимагає чіткого і неухильного дотримання поліцейськими законодавства України. Так, у своїй діяльності поліція керується Конституцією України, міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, Законом України «Про Національну поліцію» та іншими законами України, актами Президента України та постановами

106

Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, а також виданими відповідно до них актами Міністерства внутрішніх справ України, іншими нормативно-правовими актами.

Крім того, поліцейському заборонено виконувати злочинні чи явно незаконні розпорядження та накази. У свою чергу, накази, розпорядження і доручення вищих органів, керівників, посадових та службових осіб, службова, політична, економічна або інша доцільність не можуть бути підставою для порушення поліцейським Конституції та законів України.

Таким чином, забезпечення законності в діяльності поліції — це формування такого адміністративно-правового режиму у суспільстві, за яким поліція в процесі виконання функцій забезпечення прав і свобод громадян, підтримання публічної безпеки і порядку, протидії злочинності зобов’язана, з одного боку, реалізувати свою діяльність на основі норм чинного законодавства, а з іншого — здійснювати контроль та нагляд за діяльністю посадових осіб та громадян щодо виконання загальнообов’язкових правил з метою забезпечення правопорядку у державі.

Забезпечення законності в адміністративній діяльності поліції знаходить своє зовнішнє відображення в:

– припиненні порушень норм законів та підзаконних нормативних

актів;

застосуванні заходів щодо ліквідації причин та умов їх виникнення;

відновленні порушених прав та законних інтересів громадян та юридичних осіб;

покаранні осіб, винних у порушенні законності;

у дотриманні працівниками поліції дисципліни і законності. Найважливішими формами реалізації законності в діяльності поліції є:

здійснення контрольно-наглядової діяльності щодо виконання посадовими особами та громадянами вимог законів, інших нормативних актів, які регулюють сферу забезпечення публічної безпеки і порядку;

точне виконання і дотримання поліцейськими норм чинного законодавства України (особливо з питань використання поліцейських заходів);

дотримання службової дисципліни.

В правовій науці способами (або організаційно-правовими методами) забезпечення законності в поліцейській діяльності прийнято називати види діяльності структурних підрозділів поліції, практичні прийоми, форми роботи, операції, які використовуються ними для забезпечення законності.

До основних способів забезпечення законності в адміністративній діяльності органів поліції відносяться:

контроль;

нагляд;

107

– звернення громадян до державних органів із скаргами на незаконні дії (бездіяльність) поліцейських.

45. Контрольна діяльність Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України за дотриманням законності в адміністративній діяльності органів поліції.

Право вищого (парламентського) контролю за законністю

діяльності Національної поліції належить Верховній Раді України —

єдиному законодавчому органу державної влади. Верховна Рада України безпосередньо або через комітети і комісії (тимчасові контрольні, ревізійні) здійснює парламентський контроль за забезпеченням органами поліції в своїй діяльності конституційних прав, свобод і обов’язків громадян України, дотриманням вимог нормативних актів, які вона приймає, а також діями посадових осіб, яких вона обирає, призначає або затверджує.

У Розділі ІІ Закону України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» визначено контрольні повноваження Верховної Ради України та її окремих суб’єктів. Так, суб’єктами парламентського контролю за діяльністю органів поліції є: Верховна Рада України, депутатські об’єднання, комітети Верховної Ради України, слідчі комісії, Рахункова палата ― як колективні суб’єкти контролю, а також народні депутати, Голова Верховної Ради України та його заступники, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини ― як індивідуальні суб’єкти.

Спеціальні повноваження суб’єктів парламентського контролю визначено у Законах України «Про комітети Верховної Ради України», «Про Регламент Верховної Ради України», «Про Рахункову палату», «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», «Про статус народного депутата України», низці інших законодавчих актів, які регламентують окремі його види.

Так, Рахункова палата від імені Верховної Ради України здійснює контроль за надходженням коштів до Державного бюджету України та їх використанням. Повноваження, покладені на Рахункову палату, здійснюються через провадження заходів державного зовнішнього фінансового контролю, який забезпечується шляхом здійснення фінансового аудиту, аудиту ефективності, експертизи, аналізу та інших контрольних заходів. Зокрема, фінансовий аудит в органах поліції полягає у перевірці, аналізі та оцінці правильності ведення, повноти обліку і достовірності звітності щодо надходжень і витрат бюджету, встановлення фактичного стану справ щодо

108

цільового використання бюджетних коштів, дотримання законодавства при здійсненні операцій з бюджетними коштами.

Правовою підставою здійснення Верховною Радою України контрольної функції за дотриманням законності у правоохоронній сфері є Конституція України і Регламент Верховної Ради України. Конституцією України встановлені норми прямої дії, а Регламентом — процедурні питання законотворчої діяльності Верховної Ради України, формування державних органів, процедура розгляду інших питань, віднесених до її повноважень, порядок здійснення нею контрольних функцій.

Для суб’єктів парламентського контролю за діяльністю поліції характерними є наступні загальні повноваження: затвердження загальної структури та визначення функцій Міністерства внутрішніх справ України (п. 22 ст. 85 Конституції України); прийняття законодавчих актів правоохоронного спрямування та законів, які визначають правовий статус поліції (наприклад, Закони України «Про Національну поліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», тощо); затвердження загальнодержавних правоохоронних програм, а також програм реформування правоохоронних органів; визначення організації і діяльності органів виконавчої влади, основ державної служби, основ правового і соціального захисту поліцейських.

Також виключно в законодавчому порядку визначаються основи національної безпеки країни, складовою частиною якої є дотримання правопорядку, правовий режим воєнного і надзвичайного стану, надзвичайної екологічної ситуації, діяння, які є злочинами, адміністративними правопорушеннями, та відповідальність за них, встановлюються спеціальні звання, оголошується загальна чи часткова мобілізація, тощо. Крім того, за пропозицією не менше як однієї третини народних депутатів від її конституційного складу Верховна Рада України може розглядати питання про відповідальність Кабінету Міністрів України, а конституційною більшістю — приймати резолюцію недовіри йому, в тому числі і Міністру внутрішніх справ України як члену Кабінету Міністрів України. Верховна Рада України може заслуховувати на засіданні міністрів, зокрема, Міністра внутрішніх справ, який звітує про результати діяльності підпорядкованого міністерства, доповідь керівника центрального органу Національної поліції. Як і переважна більшість інших суб’єктів контролю за діяльністю поліції, свою контрольну діяльність Верховна Рада України не розповсюджує на їх оперативно-розшукову роботу, досудове розслідування, але особливість парламентського контролю полягає у тому, що виявлення недоліків під час здійснення зазначених форм (напрямів) діяльності правоохоронних органів є підставою внесення змін та доповнень до відповідних законодавчих актів, прийняття нових законодавчих актів або скасування чинних.

109

Для парламентського контролю характерні спеціальні форми реагування на порушення законності в діяльності поліції: прийняття, зміна чи скасування законодавчого акта, який регламентує їх діяльність; заслуховування на засіданнях комітетів або сесійних засіданнях інформації з актуальних питань правоохоронної діяльності, дотримання органами поліції конституційних гарантій та законності в ході забезпечення прав і свобод людини; діяльність тимчасових слідчих комісій (парламентське розслідування); парламентське подання; депутатський запит; депутатське звернення.

Комітети Верховної Ради України на постійній основі здійснюють функції: 1) законопроектну; 2) організаційну; 3) контрольну. Згідно із Законом України «Про Комітети Верховної Ради України», функція їх контролю полягає в: аналізі практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, їх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання комітетів, підготовці та поданні відповідних висновків та рекомендацій на розгляд Верховної Ради України; направленні матеріалів для відповідного реагування в межах, установлених законом, державним органам, їх посадовим особам; контролі за реалізацією норм законів України в діяльності органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій; контролі за виконанням Державного бюджету України в частині, що віднесена до предметів їх відання, для забезпечення доцільності, економності та ефективності використання державних коштів у порядку, встановленому законом; погодженні питань, проведенні консультацій щодо призначення на посади та звільнення з посад керівників відповідних державних органів, створенні і ліквідації спеціальних державних органів, що віднесені до предметів відання комітетів, здійсненні інших погоджень і консультацій, тощо. Органи поліції зобов’язані виконувати вимоги комітетів, надавати їм необхідні матеріали і документи, розглядати в обов’язковому порядку рекомендації комітетів і повідомляти в установлений строк.

Робочим органом Верховної Ради України щодо правоохоронної діяльності є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Зокрема, предметами його відання є: кримінальне законодавство; кримінально-процесуальне законодавство; законодавство про адміністративні правопорушення; виконання кримінальних покарань та організація і діяльність органів та установ виконання покарань; організація та діяльність органів прокуратури, органів внутрішніх справ, податкової міліції (в частині оперативнорозшукової діяльності), інших правоохоронних органів; оперативно-розшукова діяльність; органи досудового розслідування; боротьба з організованою злочинністю; запобігання злочинам та здійснення адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі; організація охорони громадського порядку і громадської безпеки; державний захист учасників кримінального судочинства та державний захист суддів, працівників

110

правоохоронних органів; соціальний захист працівників правоохоронних органів та членів їх сімей.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції приймає рішення щодо: формування та реалізації антикорупційної політики; проведення антикорупційної експертизи законопроектів, поданих суб’єктами права законодавчої ініціативи; запобігання і протидії корупції; запобігання та врегулювання конфлікту інтересів; правил етичної поведінки на публічній службі; фінансового контролю стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави; відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією; правового регулювання діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань протидії корупції; діяльності органів поліції в частині їх повноважень у сфері запобігання та протидії корупції; державного захисту осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції.

Отже, Верховна Рада України, з одного боку, здійснює законодавче забезпечення функціонування органів поліції, а з іншого — забезпечує контроль за дотриманням й правильним використанням норм прийнятих нею законодавчих актів усіма працівниками поліції в процесі здійснення правоохоронної діяльності.

Відповідно до статті 101 Конституції України, парламентський контроль за додержанням прав та свобод людини і громадянина на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі здійснює також Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Окрім Основного Закону України, у своїй діяльності він керується Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» від 23.12.1997 року, іншими законами України, чинними міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Уповноважений здійснює свою діяльність незалежно від інших державних органів та посадових осіб. До сфери діяльності Уповноваженого Верховної Ради з прав людини віднесені: захист прав і свобод людини і громадянина, запобігання їх порушенню або сприяння їх поновленню, сприяння приведенню законодавства України про права і свободи людини і громадянина у відповідність з Конституцією України, міжнародними стандартами у цій галузі, запобігання будь-яким формам дискримінації щодо реалізації людиною своїх прав і свобод, тощо.

Діяльність Уповноваженого доповнює існуючі засоби захисту конституційних прав і свобод людини, не відміняє їх і не тягне перегляду компетенції державних органів, які забезпечують захист і поновлення порушених прав і свобод.

В процесі здійснення парламентського контролю Уповноважений має

право: