Скачиваний:
26
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
306.74 Кб
Скачать

менший. Мінімальна відстань, за яку нараховується плата за перевезення - 10 км.

Для визначення тарифної відстані необхідно:

в алфавітному списку станцій (пункт 1 розділ 1 Тарифного керівництва № 4) знайти пункти відправлення і призначення вантажу. Проти назви кожного пункту зазначене найменування залізниці, сторінка і рядок таблиць відправлення і прибуття в пункті 2 розділу 3;

відшукавши на зазначених сторінках розділу 3 пункти відправлення і призначення, визначити, на якій ділянці і між якими вузлами розташований кожний з них.

Можливі наступні випадки визначення тарифних відстаней:

1) – між двома транзитними пунктами

Відстань визначається за таблицями пункту 3 розділу 2.

2) – між станцією відправлення і станцією призначення, розташованими в межах однієї ділянки залізниці

Відстань визначається за графою 4 (5) таблиці відправлення і прибуття пункту 2 розділу 3. Відстань дорівнює різниці відстаней між станціями відправлення і призначення.

3) – між станцією відправлення і станцією призначення, розташованих на двох суміжних (сусідніх) ділянках залізниці.

Відстань визначається:

підсумовуванням відстаней від станції відправлення і станції призначення до загального для них транзитного пункту, що з'єднує ділянки, на яких розташовані ці станції;

підсумовуванням відстаней від станції відправлення і призначення до транзитних пунктів, що не є загальним (ТП 2 і ТП 3), і відстані між цими транзитними пунктами (ТП 2 і ТП 3).

Для розрахунків провізної плати приймається найменша загальна тарифна відстань.

4) – між станцією, що є транзитним пунктом і станцією, що не є транзитним пунктом;

– між двома станціями, що не є транзитними пунктами.

Тарифна відстань визначається шляхом підсумовування відстаней: від станції відправлення і призначення до транзитних пунктів (пункт 1 розділ 1) і відстаней між транзитними пунктами (пункт 3 розділ 2).

Для розрахунку провізної плати приймається найменша загальна тарифна відстань.

При перевезенні вантажів у прямому міжнародному сполученні до розрахованої відстані додається відстань від вихідної станції до державного кордону. При перевезенні вантажів у прямому змішаному залізнично-водному сполученні додається відстань між станцією і портом.

5.5.2Порядок визначення плати за перевезення вантажів та користування Тарифним керівництвом №1

Для розрахунку плати за перевезення вантажів необхідно:

за Тарифним керівництвом №4 визначити відстань від станції відправлення до станції призначення (п.4.6.1);

визначити до якого виду відправки належить вантаж, що пред’являється для перевезення, - вагонної, контейнерної або дрібної, і застосувати відповідні правила визначення плати за перевезення;

якщо партія вантажу, що пред’являється до перевезення, є вагонною відправкою, - визначити, вагон якого типу буде використано для перевезення: універсальний (критий, напіввагон, платформа), спеціалізований, ізотермічний, цистерна, транспортер, зчепи з вагонів) і відповідно до цього вибрати тарифну схему;

звернутись до таблиць, в яких указана плата за перевезення відповідно до округленої маси відправки та відстані перевезення;

після визначення плати за перевезення визначити суму додаткових

зборів.

Так само визначається плата за перевезення вантажів маршрутами або групами вагонів за одним перевізним документом.

Для розрахунку платежів за перевезення вантажів у внутрішньому сполученні і для експортно-імпортних перевезень застосовують Тарифне керівництво №1 (ТК №1), яке складається з Єдиної тарифно-статистичної номенклатури вантажів та Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом України.

Єдина тарифно-статистична номенклатура вантажів (ЄТСНВ)

включає:

назву та кодові позначення вантажів, які використовуються при оформленні перевізних документів;

мінімальні вагові норми завантаження вагонів;

таблиці кратності ЄТСНВ номенклатурі вантажів плану та обліку навантаження на залізниці;

алфавітний список вантажів;

перелік вантажів за тарифними групами, позиціями та номерами

вантажу.

В алфавітному списку проти кожного найменування вантажу вказано

шестизначний код, завантаження (перші групи, третя цифра

за яким визначається мінімальна вагова норма дві цифри коду означають порядковий номер тарифної порядковий номер позиції у цій групі , четверта і п’ята

цифра порядковий номер конкретного вантажу, шоста цифра контрольне число).

Номенклатура побудована за виробничо-галузевим принципом, тобто вантажі, які мають однакове призначення у виробництві, об’єднані в розділи і тарифні групи. Вся продукція матеріального виробництва поділяється на 12 розділів за ознаками галузей народного господарства.

Наприклад: розділ 1 охоплює всю продукцію сільського господарства, розділ 4 – всю продукцію паливноенергетичної промисловості тощо.

У залежності від походження або призначення вантажів, розділи поділяються на 75 тарифних груп, за якими вантажі поділяються за більш вузькими підрозділами галузей народного господарства.

Наприклад: графіт 241290, належить до 24 тарифної групи, 1 позиції, номер вантажу в позиції – 29, контрольне число – 0.

Збірник тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом України (Збірник) складається з чотирьох розділів.

Розділ 1 Правила застосування тарифів.

Найменування вантажу.

Відправник повинен іменувати вантаж у перевізних документах відповідно до одного з найменувань алфавітного списку. Якщо такого найменування в списку немає, то воно має бути визначено на підставі діючих державних стандартів, прейскурантів або технічних умов на виготовлення продукції з урахуванням найменування в алфавітному списку вантажів, найбільш подібного за умовами перевезення вантажу.

Плата за перевезення вантажів, непоіменованих в алфавітному списку, визначається:

якщо вони можуть бути віднесені до якоїсь групи і позиції - за тарифом, установленим для цієї позиції;

якщо вони відповідають якійсь групі, але не можуть бути віднесені до певної позиції цієї групи, - за найвищим із тарифів цієї групи.

У всіх випадках відправник повинен указати у перевізному документі відмінні ознаки вантажу, достатні для віднесення його до тарифної групи (рід, стан, матеріал, з якого виготовлений, призначення тощо).

Округлення маси вантажу.

Для визначення плати за перевезення приймається округлена в бік збільшення (крім домашніх речей) маса вантажу:

до повних сотень кг, рахуючи неповні 100кг за повні, якщо маса відправки не перевищує 10т;

до повних тон, рахуючи неповну тонну за повну, якщо маса відправки перевищує 10т.

Маса упакування вантажу, піддонів, пристроїв, що використовуються при перевезенні, включається до загальної маси вантажу.

Маса домашніх речей, що пред’являються до перевезення дрібною відправкою до 100кг, округлюється в бік збільшення до повних десятків кг, але не менш ніж 50кг, маса відправки більше 100кг округлюється у порядку, зазначеному вище.

Округлення сум платежів.

При визначенні плати за перевезення і зборів, коли в Збірнику відсутні готові ставки, округлення їх здійснюється:

до цілих гривень (до 0,49грн. – у бік зменшення, від 0,5грн. – у бік збільшення) – за тарифними схемами на вагонні відправки і на відправки у контейнерах масою брутто 20; 24; 30т і більше;

до 0,1грн. (до 4коп. –у бік зменшення, від 5коп. - у бік збільшення) – за тарифними схемами на відправки у контейнерах масою брутто 3т і 5т, на відправки вантажів, що перевозяться у збірних вагонах, на відправки, для яких установлено плату за тонну і для зборів, ставки на які встановлені до 0,1грн.

Такий порядок округлення застосовується також при кожному визначенні плати за перевезення, яка визначається відповідно до загального тарифу з відсотковим підвищенням, зниженням тощо.

Визначення тарифних схем та правила користування ними.

УЗбірнику надано 27 тарифних схем. Визначення плати за схемами залежить:

від обраного рухомого складу (для всіх схем);

від відстані перевезення (для всіх схем);

від маси вантажу у вагоні (для схем № 1-17);

від виду та ступеня негабаритності вантажу (для схем № 19–26);

від вісе-кілометрів (для схем №18 та №27).

Після визначення тарифної відстані за найменуванням вантажу встановлюють групу та позицію, до яких він належить. Для цього необхідно звернутися до Єдиної тарифно-статистичної номенклатури вантажу. Згідно із вказівками в алфавітному списку знайти тарифну схему для відправки (вагонна, дрібна або контейнерна). Якщо до даної групи та позиції є примітки, то необхідно їх застосувати. Необхідно звернути увагу на виняткові тарифи і, якщо на цю відправку розповсюджується дія виняткового тарифу, застосувати його.

Знаючи номер схеми, масу вантажу та відстань перевезення, необхідно звернутися до розрахункових таблиць ТК№1 і визначити розмір тарифної плати за перевезення даної відправки.

Вагонною відправкою вважається (відносно застосування тарифу) партія вантажу, пред’явлена за одним перевізним документом, для перевезення якої надається окремий вагон.

Для визначення плати за перевезення вагони поділяються за видом:

універсальні (криті, платформи, напіввагони);

спеціалізовані (спеціальні) - (хопери-цементовози, зерновози, цистерни-цементовози, хопери-дозатори, думпкари, бітумовози, борошновози, лісовози, живорибні, вагони для перевезення тварин та інші);

ізотермічні вагони (рефрижераторні, вагони-термоси);

цистерни.

Плата за перевезення визначається за масу вантажу у вагоні, але не менше мінімальної норми маси, встановленої для даного вантажу. При перевезенні вантажів у власних або орендованих вагонах, якщо не зазначена спеціальна тарифна схема, то плата визначається за відповідною схемою зі знижкою в процентному відношенні.

Приклад: визначити плату за перевезення вантажною швидкістю в критому 4-вісному вагоні (63/90) цукру-рафінаду пресованого в ящиках вагою 52т на відстань 810 км.

Рішення: згідно ЄТСНГ - знаходимо цукор-рафінад пресований, код тарифної групи і позиції 521041, визначаємо мінімальну вагову норму завантаження вагону – г/п (вантажопідйомність вагону), тобто 63т. Плата за перевезення вантажів в універсальних вагонах парку залізниць визначається за тарифною схемою №1 (розділ 4. Таблиці плати за перевезення вантажів ТК №1). При масі 63т та відстані 810км плата за перевезення складає 1250 грн.

Для визначення плати за перевезення контейнери поділяються на: універсальні та спеціалізовані; за належністю: на контейнери транспорту (залізниць в т. ч. іноземних, морського та річкового транспорту) та власні або орендовані. Плата визначається за кожний контейнер залежно від його маси брутто за тарифними схемами №11-16.

Приклад: на відстань 1185км в універсальному орендованому контейнері масою брутто 20т вантажною швидкістю перевозяться домашні речі. Визначити плату за перевезення.

Рішення: згідно Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом України плата за перевезення визначається за тарифною схемою №15, на відстань 1185км вона складає 554грн.

Збірним вагоном (контейнером) вважається (відносно застосування тарифу) вагон (контейнер), в який завантажено декілька дрібних відправок вантажів за окремими перевізними документами із визначенням плати за перевезення кожної з них.

Приклад: на відстань 753км вантажною швидкістю перевозиться дрібна відправка у збірному вагоні: мило господарське тверде – 8200кг, Визначити плату за перевезення дрібної відправки.

Рішення: за перевезення у збірних вагонах вантажів дрібними відправками плата за перевезення нараховується за тарифною схемі №17. При масі відправки до 10т, плата за перевезення визначається таким чином: за розрахунковою таблицею визначається плата за масу відправки в цілих тоннах (8т на відстань 753 - плата складає 781,3грн); визначається кількість сотень кілограмів понад маси відправки в цілих тоннах і множиться на ставку з рядка “за 100 кг неповної тонни (7,8грн * 2 = 15,6грн); отримана величина додається до плати за ціле число тонн. Плата за перевезення дрібної відправки складає

796,9 грн.

Збірною відправкою (відносно застосування тарифу) вважається відправка, яка складається з різних найменувань вантажів, що допускаються до спільного перевезення у одному вагоні за одним перевізним документом.

За перевезення збірної відправки розрахунок плати проводиться:

для вантажів, для яких встановлено однакові мінімальні норми маси, - за загальну фактичну масу відправки, але не менш як за мінімальну норму маси;

для вантажів, для яких встановлено різні мінімальні норми маси, - за загальну масу відправки, але не менш як за мінімальну норму маси вантажу, який має найбільшу масу в збірній відправці.

При цьому вантажем найбільшої маси вважається вантаж окремого найменування або різних найменувань, для яких установлені однакові мінімальні норми маси. Якщо в збірній відправці всі вантажі мають однакову масу, то розрахунок плати проводиться відповідно до загальної маси відправки, але не менш як за мінімальну норму маси, яка має більшу величину.

У Збірнику встановлені пільгові умови для перевезення вантажів у власних і орендованих вагонах.

Плату за здійснення нового виду перевезень – трейлерів і контрейлерів розраховують за схемою 20 (габаритний вантаж.) У п.26 розділу 1 Збірника включено Перелік видів перевезень, робіт і послуг, що виконуються залізничним транспортом за вільними тарифами (на підставі окремих договорів.) У цей Перелік входить 32 послуги, найчастіше з них застосовують такі: оформлення переадресування вантажів; подача і прибирання вагонів і контейнерів під навантаження чи вивантаження на станції, невідкриті для вантажних операцій, а також роботи, пов’язані з прийманням, видачею, навантаженням і вивантаженням вантажів на цих станціях та інші. В кінці розділу надано перелік відміток у перевізних документах (в яких випадках робиться відмітка, хто її робить, зміст відмітки та її місце в перевізних документах).

Розділ 2 Збори за додаткові операції, пов’язані з перевезенням вантажів.

Складовою частиною тарифної системи є додаткові збори. Необхідність їх визначається тим, що залізниці поряд із перевезенням вантажів можуть виконувати й інші операції та надавати додаткові послуги – для одних вантажовласників необхідні, а для інших ні. Встановлені такі додаткові збори:

за подачу й забирання вагонів локомотивом залізниці;

за зберігання вантажів;

за дезінсекцію вагонів і зернових щитів;

за зважування вантажів;

за накочування й викочування вагонів на пором;

за надання попередньої інформації про надходження вантажів, вагонів

іконтейнерів;

за виконання експедиторських операцій;

за користування стяжками, стропами та плоскими дерев’яними піддонами власності залізниць;

за обслуговування орендованих вантажних вагонів;

за вантажні роботи тощо.

Збори за додаткові операції зазначаються у перевізних документах, накопичувальній карточці, квитанції різних зборів.

Розділ 3 Штрафи.

За невиконання договірних обов’язків та порушення при організації перевезення нараховуються такі штрафи:

за неочищення вагонів і недозлиття цистерн (ст.123 Статуту);

за невиконання плану перевезень та плану перевалки вантажів

(ст.,ст.82, 106 Статуту);

за пред’явлення вантажу, забороненого до перевезення, або вантажу, що при перевезенні вимагає особливих заходів безпеки, та з неправильним зазначенням найменування або властивостей такого вантажу (Статут, ст.,

ст.118, 122);

за неправильно зазначені в накладній масу, кількість місць вантажу, його назву, код та адресу одержувача (Статут, ст.,ст.118, 122);

інші штрафи.

Основою для стягнення штрафів можуть бути дані, які знаходяться у перевізному документі, а також документах, які відносяться до даної відправки (акти загальної форми, облікова картка тощо).

5.6 Автоматизоване робоче місце товарного касира

Автоматизоване робоче місце товарного касира (АРМ ТВК) призначене для виконання таких операцій:

підготовка даних про майбутнє завантаження (ведення декадної заявки, даних про конвенційні заборони, контроль даних);

візування (формування та вибір шаблонів і схем перевезень, введення вихідних даних, перевірка допустимості перевезення, формування накладних на різні види відправок);

оформлення завантаження для різних видів відправок (розрахунок провізних платежів, уведення номерів відправок, друкування перевізних документів, оформлення та передача повідомлень для АСОУП, ІОДВ);

видача довідок, звіт про прийняття вантажу до відправлення форми ГУ-3, звіт про навантаження форми ГО-1, звіт про породове навантаження форми ГО-2, звіт про навантаження на залізниці призначення (ГО-3);

оформлення вивантаження (розкредитування документів, перевірочне таксування, оформлення супроводжувальної відомості ФДУ–91, приймання оголошень з АСОУП тощо);

виконання касово-фінансових операцій (ведення касової звітності, оформлення розрахункових документів, видача довідок тощо);

автоматизація функцій формування та ведення НСІ;

взаємодія з суміжними системами (ІОДВ, АСУ ГС, АІС ЕДВ тощо).

В умовах, коли часто змінюються тарифи, АРМ ТВК забезпечує швидкий перехід на нові тарифні ставки. Розрахунок провізних платежів проводиться за будь-яким видом ставок і оголошених коефіцієнтів.

АРМ ТВК може стикуватися з іншими АРМами, зокрема з АРМ прийомоздавальника (АРМ ПЗ), оператора СТЦ, і входить до складу комплексних АСУ. Завдяки АРМ ТВК є можливість введення “гнучких” тарифів (диференційованих за територіями та видами вантажів), а також перехід на “безпаперову” технологію перевезення. Автоматизація операцій із нарахування провізних платежів, штрафів та зборів дозволяє на 10-15% підвищити надходження коштів від відправників та одержувачів за рахунок повноти, точності і своєчасності розрахунків, прискорити обертання коштів.

Контрольні питання до розділу 5

1.Що Ви розумієте під залізничними тарифами, їх місце у господарській діяльності?

2.Які принципи побудови вантажних тарифів? Обґрунтуйте їх.

3.Види вантажних тарифів. Наведіть приклади їх використання.

4.Відповідно до якого нормативного документу здійснюються транзитні перевезення вантажів територією України? Його основні положення.

5.Що повинен знати та вміти товарний касир?

6.Автоматизоване робоче місце товарного касира. Які завдання вирішуються за його допомогою?

7.Таксування, його основні етапи.

8.Тарифне керівництво №4, порядок користування ним.

9.Що називається тарифною відстанню?

10.Що ви розумієте під транзитними пунктами?

11.Як визначити комерційні операції, які виконуються на станції? Наведіть приклад.

12.Які випадки обчислення тарифних відстаней Ви знаєте? Наведіть письмово кожен з них.

13.Тарифне керівництво №1, порядок користування ним.

14.Найменування вантажу, поіменованого і непоіменованого в алфавіті до номенклатури.

15.Як округлюють масу вантажу? (Наведіть приклад).

16.Як округлюють суми платежів? (Наведіть приклад).

17.Які додаткові збори установлені Тарифним керівництвом №1?

18.Які штрафи установлені Тарифним керівництвом №1? Які документи можуть бути підставою для стягнення штрафів?

19.Підготуйте реферат на тему: “Логістичний підхід до вибору схеми постачання товарів”.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки