Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

метод_зал_колія_Стрілка_VIII

.pdf
Скачиваний:
19
Добавлен:
27.04.2021
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Рис. 8.2, б пояснює розрахунок A2B2 (формула (8.2)) у випадку, коли стики в з’єднувальній частині знаходяться в одному створі (відстань A3B3 дорів-

нює нулю):

 

 

 

c−δст

 

c−δст

 

 

A B

=l

.

(8.2)

 

 

2

2

1

2

2

 

 

 

 

 

 

 

Після визначення невідомих відрізків залишається розподілити на їхній довжині бруси, по можливості, рівномірно з прогонами, що дорівнюють b. Кількість прогонів, які можна розмістити на кожному відрізку, буде ni =AiBi b .

Природно, що при цьому ми одержимо неціле число прогонів, тобто буде утворюватися залишок, який необхідно, по можливості, рівномірно розподілити на всі прогони. При цьому необхідно мати на увазі, що розміри прогонів повинні бути кратні 5 мм і тільки один прогон або декілька можуть бути некратними 5 мм. Можливо, що не всі прогони будуть і однакового розміру.

9. РОЗРАХУНОК ОСНОВНИХ РОЗМІРІВ СТРІЛОЧНОГО ПЕРЕВОДУ НА ПЕОМ

Для виконання розрахунків основних геометричних характеристик звичайного стрілочного переводу на кафедрі «Колія і колійне господарство» ДІІТу розроблено спеціальне програмне забезпечення. Нижче наведена інструкція з роботи з програмою.

Програма розрахунку основних геометричних характеристик звичайного стрілочного переводу базується на методиці розрахунку, викладеній в розділах 1-6, і є послідовним рішенням кількох задач:

визначення початкового кута гостряка і розрахунок довжини криволінійного гостряка;

визначення марки хрестовини і довжини прямої вставки.

Користувачу необхідно ввести заздалегідь підготовлені вихідні дані та у діалоговому режимі вирішити вищенаведені задачі.

Перед початком роботи з програмою необхідно підготувати вихідні дані до розрахунку. Перелік вихідних даних приведений у табл. Д1.1.

Програма розроблена для використання у середовищі Windows, тому робота з нею з точки зору користувача не відрізняється від звичайних підходів, що використовуються більшістю сучасних програмних продуктів.

Сам процес роботи з програмою розділяється на п’ять кроків. На кожному кроці користувач працює з відповідним діалоговим вікном. Виконавши частину роботи, що відповідає кроку, користувач переходить до наступного, натискаючи кнопку «Далі», або у разі необхідності має змогу повернутися до попередніх кроків – кнопка «Назад».

9.1. Крок 1. Запис особистих даних

На цьому кроці користувач повинен ввести прізвище та номер групи. Ці дані будуть відображатися під час виводу результатів на друк.

31

9.2. Крок 2. Запис вихідних даних

Користувачу надається форма для вводу вихідних даних. Якщо якісь дані будуть відсутні або матимуть некоректні значення, користувач отримає повідомлення «Неможливо прочитати дані». У цьому разі неможливо перейти до наступного кроку без відповідного корегування даних.

9.3. Крок 3. Розрахунок довжини гостряка

На цьому стані на екран виводяться значення початкового кута, кута стругання, стрілочного кута та повного кута, радіуси гостряка, довжина гостряка, зусилля, необхідне для переводу гостряка, найменший жолоб і непогашене прискорення.

Проаналізувавши інформацію, виведену на екран, користувач повинен вирішити, чи задовольняє довжина гостряка в першому наближенні критерій вирішення задачі. У залежності від значень радіуса гостряка в упругій його частині слід визначатися з шириною колії по боковому напрямку і ввести його значення.

Під час аналізу інформації необхідно порівняти величини мінімального жолоба між відведеним гостряком і рамною рейкою і зусилля, яке необхідно для переводу гостряків, з допустимими. Коригувати ці величини можна, змінюючи довжину гостряка або збільшуючи кількість точок прикладення перевідного зусилля. Коригувати довжину гостряка можна кілька разів до одержання розміру жолоба, що задовольняє необхідні вимоги. Слід мати на увазі, що збільшувати довжину гостряка з метою збільшення мінімального жолоба зверх 12 м недоцільно. Краще застосувати другий перевідний механізм або передавати перевідне зусилля на дві точки. Цей перевідний механізм також застосовують у тому випадку, якщо одного привода недостатньо для реалізації необхідного перевідного зусилля. Звичайно це буває, якщо довжина гостряків більше 15 м.

Якщо зусилля перевідного механізму достатньо, тобто якщо воно приблизно в два рази більше необхідного зусилля для переводу гостряків, то збільшення мінімального жолоба можна досягти з використанням одного привода, але зусилля необхідно передавати на дві точки на довжині гостряка. Це звичайно робиться за довжини гостряка більше 12 м. У даній методиці розрахунку це рівносильно ухваленню рішення про застосування другого привода. У разі застосування цього перевідного механізму розмір жолоба і зусилля для переводу гостряків забезпечуються і тому перерахунок їх не ведеться.

9.4. Крок 4. Розрахунок хрестовини

На цьому етапі розрахунку на екран виводяться значення мінімальної довжини прямої вставки, довжини фактичної прямої вставки перед хрестовиною, марки хрестовини, радіуса перевідної кривої, теоретичної довжини переводу, непогашеного прискорення.

Користувач має змогу змінити марку хрестовини, величину прямої вставки або радіус перевідної кривої. На початку коригування перш за все треба

32

визначитися з маркою хрестовини. Коригуваннями треба домогтися необхідних співвідношень між прямою вставкою і її мінімальним значенням, між суміжними радіусами кривої, а також можливо задати марку хрестовини, яка рекомендується. При цьому необхідно пам’ятати, що показник марки N повинен бути цілим числом. Крім того, фактичне значення прямої вставки не може бути менше її мінімального значення.

9.5. Крок 5. Друк результатів

На цьому етапі на екран виводяться емуляція аркуша формату А4, який може бути надруковано. Користувач має змогу ще раз перевірити вихідні дані та результати розрахунків і, якщо необхідно, повернутися до попередніх кроків. Якщо ж виконаний розрахунок задовольняє користувача, треба натиснути кнопку «Друк». Приклад розрахунку, що виводиться на принтер, наведено на рис. Д.1.1.

У пояснювальній записці до розрахунку переводу необхідно у відповідному підрозділі обов'язково вказати, які параметри коригувалися і чому. При цьому необхідно привести значення цих параметрів до коригування і після.

БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК

1.Шахунянц, Г. М. Железнодорожный путь [Текст] / Г. М. Шахунянц. –

М.: Транспорт, 1987. – 479 с.

2.Інструкція з улаштування та утримання колії залізниць України [Текст]: ЦП–0138 / Е. І. Даниленко, В. О. Яковлєв, А. М. Орловський та інші.

К.: НВП Поліграфсервіс, 2006. – 336 с.

3.Даниленко, Э. И. Стрелочные переводы дорог Украины [Текст] / Э. И. Даниленко, А. П. Кутах, С. Д. Тараненко. – К., 2001. – 296 с.

4.Амелин, С. В. Соединения и пересечения рельсовых путей [Текст] / С. В. Амелин. – М.: Транспорт, 1968. – 262 с.

5.Чернышов, М. А. Железнодорожный путь [Текст] / М. А. Чернышов, З. Л. Крейнис. – М.: Транспорт, 1985. – 302 с.

6.Волошко, Ю.Д. Как работают стрелочные переводы под поездами [Текст] / Ю. Д. Волошко, А. Н. Орловский. – М.: Транспорт, 1987. – 120 с.

7.Каменский, В.Б. Справочник дорожного мастера и бригадира пути [Текст] / В. Б. Каменский, Л. Д. Горбов. – М.: Транспорт, 1986. – 487 с.

8.Інструктивні вказівки з основних питань улаштування та утримання залізничної колії і забезпечення безпеки руху поїздів (Пам’ятка майстру та бригадиру колії) [Текст]: ЦП–0161 / за ред. М. І. Карпова та В. О. Яковлева. – К: Транспорт України, 2007. – 264 с.

33

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 1

 

 

 

 

 

Таблиця Д1.1

Вихідні дані до розрахунку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Параметри

Позначення

Один.

Джерело

 

виміру

Максимальна швидкість руху у боковому

Vб

км/год

Завдання

напрямку

на проект

 

Бокове непогашене прискорення,

 

jо

 

Завдання

що з’являється раптово

 

2

 

м/с

на проект

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бокове непогашене прискорення,

 

γ

 

м/с2

Завдання

що діє постійно

 

о

 

 

 

 

на проект

 

Показник втрати кінетичної енергії

Wс-о

 

Завдання

в момент удару гребеня колеса в гостряк

м/с

на проект

 

Ширина головки гострякової рейки

bго

 

 

 

на розрахунковому рівні

мм

Табл. Д2.1

 

Максимальний зазор між гребенем колеса і

δ

 

 

 

Завдання

рамною рейкою

max

мм

на проект

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відстань від кореня гостряка до центра йо-

 

K

мм

Завдання на

го повороту

 

 

проект

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розмір жолоба між гостряком і рамною

 

tп

 

Завдання

рейкою навпроти центра його повороту

 

мм

 

на проект

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ширина колії в прямій

 

Sп

мм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Геометричні параметри хрестовини

 

D

мм

Табл. Д2.2

 

 

G

мм

 

 

 

 

Довжина накладки

 

lн

мм

 

 

Крок гостряка

 

Ш

мм

152 мм

 

 

 

 

 

 

 

Погонна маса гострякової рейки

 

Pо

кг/м

Табл. Д2.1

 

 

Момент інерції гоістрякової рейки в гори-

Iог

 

 

 

зонтальній площині

см4

Табл. Д2.1

34

Рис. Д1.1. Приклад протоколу розрахунку на ПЕОМ

35

ДОДАТОК 2

Таблиця Д2.1

Деякі геометричні характеристики звичайних і гострякових рейок

 

Тип

 

Маса,

 

Ширина,мм

 

 

 

Висота

Висота

 

Момент

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рейки

 

кг/м

головки

головки в роз-

підошви

 

рейки, мм

головки

 

інерції, см4

 

 

 

 

 

по низу

рах. площині

 

 

 

 

 

рейки, мм

 

 

 

Р75

 

74,60

75

71,8

150

 

192

 

46,0

 

665

 

Р65

 

64,88

75

73

150

 

180

 

35,6

 

564

 

UIC60

 

60,34

74,3

72

150

 

172

 

51

 

 

 

Р50

 

51,80

71,9

70,0

132

 

152

 

33,0

 

375

 

ОР75

 

89,58

77,0

65,9

130

 

152

 

46,0

 

820

 

ОР65

 

81,35

77,5

68,4

132

 

140

 

50

 

705

 

ОР50

 

64,5

74,0

65,0

132

 

112

 

50,5

 

815

 

6ОЕ1А1

72,97

74,5

72

140

 

134

 

53

 

741

 

Примітка: ОР − гострякова рейка (ДСТУ 4344:2004, ТУ У 14-2-1194-97).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця Д2.2

 

 

Характеристики, що забезпечують складання стиків хрестовин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тип рейки

 

 

 

Тип стика хрестовини

 

 

 

 

 

звичайний накладочний

 

вкладишно-накладковий або накладково-

 

 

 

 

 

у збірних хрестовин

 

хвостовиковий у цільнолитих хрестовин

 

 

 

 

 

D

 

G

 

 

 

D

 

G

 

 

Р50

 

360

 

185

 

 

416

 

tг

 

 

Р65, Р75

 

316

 

215

 

 

406

 

tг

 

Примітка: tг − ширина горла, мм. У сучасних хрестовин при ширині колії 1520 мм

tг =64 мм.

Таблиця Д2.3

Розміри поперечних перерізів обрізних і необрізних перевідних брусів, мм

(ГОСТ 8866−70)

 

 

Ширина верхньої постелі

Ширина

Ширина бруса

Висота про-

Типи

Тов-

 

 

 

 

пиляної бо-

брусів

щина

уширен.

широка

 

нормальна

нижньої

по непропиля-

кової сторо-

 

 

 

 

 

 

постелі

них сторонах

ни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(А)

 

 

 

 

 

 

 

О б р і з н і

 

 

I

180

220

200

 

260

150

II

160

220

 

175

250

130

III

160

200

 

175

230

130

 

 

 

 

Н е о б р і з н і (Б)

 

 

I

180

220

200

 

260

300

II

160

220

 

175

250

280

III

160

200

 

175

230

260

36

Таблиця Д2.4

Характеристики сучасних стрілочних електроприводів

Тип елект-

Максимальне тя-

Максимальний

Сфери

Примітки

ропривода

гове зусилля, кН

час переводу, с

застосування

 

 

 

 

 

 

СП-3,

 

 

Електрична і

Невзрізний

СП-8,

 

 

6

7

диспетчерська

з внутрішнім

СП-6,

 

 

централізація

запиранням

СП-6М

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маневрові

 

СПВ-6

3

6

райони,

Взрізний

метрополітен,

 

 

 

 

 

 

 

промтранспорт

 

 

 

 

 

 

СПГ-3,

 

 

Сортувальні гір-

 

СПГБ-4,

 

 

 

2

0,6

ки, маневрові

 

СПГ-3М,

 

 

 

райони

 

СПГБ-4М

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП................................................................................................................................

3

1.

ВИХІДНІ ДАНІ І ПЕРЕДУМОВИ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ...........................................

3

2.

РОЗРАХУНОК ПАРАМЕТРІВ СТРІЛКИ...................................................................

4

3.

ВИЗНАЧЕННЯ МАРКИ ХРЕСТОВИНИ, ЇЇ ГЕОМЕТРИЧНИХ РОЗМІРІВ

 

ТА ДОВЖИНИ ПРЯМОЇ ВСТАВКИ............................................................................

13

4.

ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ГЕОМЕТРИЧНИХ І ОСЬОВИХ РОЗМІРІВ

 

СТРІЛОЧНОГО ПЕРЕВОДУ..........................................................................................

20

5.

ВИЗНАЧЕННЯ ОРДИНАТ ПЕРЕВІДНОЇ КРИВОЇ................................................

21

6.

ВИЗНАЧЕННЯ ДОВЖИН РЕЙОК СПОЛУЧНОЇ ЧАСТИНИ...............................

22

7.

РОЗРАХУНОК ДОВЖИНИ КОНТРРЕЙОК І ВУСОВИКІВ..................................

24

8.

ПРОЕКТУВАННЯ ЕПЮРИ СТРІЛОЧНОГО ПЕРЕВОДУ.....................................

27

9.

РОЗРАХУНОК ОСНОВНИХ РОЗМІРІВ СТРІЛОЧНОГО ПЕРЕВОДУ

 

НА ПЕОМ.........................................................................................................................

31

БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК......................................................................................

33

ДОДАТОК 1......................................................................................................................

34

ДОДАТОК 2......................................................................................................................

36

37

Навчальне видання

Анатолій Миколайович Орловський, Віктор Васильович Рибкін, Костянтин Володимирович Мойсеєнко, Дмитро Миколайович Курган

ЗАЛІЗНИЧНА КОЛІЯ

Методичні вказівки до виконання курсового проекту «Проектування звичайного стрілочного переводу»

Редактор Т. В. Мацкевич

Комп’ютерна верстка Т. В. Шевченко

Формат 60х84 1/16. Ум-друк. арк. 2,15. Обл.-вид. арк. 2,3. Тираж 100 пр. Зам. № 14.

Видавництво Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

Свідоцтво суб’єкта видавничої діяльності ДК № 1315 від 31.03.2003

Адреса видавництва та дільниці оперативної поліграфії: 49010, Дніпропетровськ, вул. Лазаряна, 2; www.diitrvv.dp.ua

38