Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила_надання_послуг_у_морських_портах_України

.pdf
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
269.26 Кб
Скачать

6.3.Портовий оператор (оператор термінала) надає замовнику письмове підтвердження, у якому зазначаються порядок, строки і місце доставки небезпечного вантажу, після чого допускається ввезення на територію морського порту небезпечного вантажу.

6.4.З метою забезпечення безпеки робіт з небезпечними вантажами портовий оператор (оператор термінала) організовує постійний контроль за ввезенням/вивезенням небезпечних вантажів, їх переміщенням, складуванням та здійсненням ВО.

6.5.Персонал портового оператора (оператора термінала), пов'язаний з проведенням вантажних та інших операцій з небезпечними вантажами, зобов’язаний пройти спеціальне навчання, за результатами якого отримати свідоцтво (сертифікат), форма якого затверджується Міністерством інфраструктури.

VII. Технологічні процеси переміщення, оформлення та обробки вантажів, багажу, транспортних засобів та обслуговування пасажирів у морських портах

7.1. Технологічні процеси, пов'язані із ввезенням (вивезенням) в (з) морський(ого) порт(у), а також переміщенням у межах морського порту вантажів, багажу, транспортних засобів та обслуговуванням пасажирів, визначаються ТС.

{Пункт 7.1 розділу VII в редакції Наказу Міністерства інфраструктури № 390 від

12.08.2014}

7.2. Примірна ТС розробляється відповідно до вимог законодавства, у тому числі цих Правил, зводу звичаїв морського порту, робочої технологічної документації, інших документів, що встановлюють порядок роботи в морському порту, та затверджується адміністрацією морського порту. Портові оператори (оператори терміналів) на підставі положень примірної ТС розробляють та затверджують робочі ТС морських та інших терміналів, експлуатація яких здійснюється ними в установленому порядку. Робочі ТС для об'єктів, що знаходяться набалансі (укористуванні)адміністрації морського порту, атакож об’єктів портової інфраструктури загального користування державної форми власності розробляються та затверджуються адміністрацією морського порту.

У разі внесення змін у примірну ТС переглядаються робочі ТС.

Робочі ТС є обов’язковими для виконання усіма суб’єктами господарювання, що здійснюють свою діяльність на території морських портів, морських та інших терміналів або користуються послугами, що надаються на їх території.

Після затвердження робочі ТС морських та інших терміналів надаються адміністрації морського порту до відома.

{Пункт 7.2 розділу VII в редакції Наказу Міністерства інфраструктури № 390 від

12.08.2014}

7.3. ТС визначають процедури оформлення документів, в’їзду, прийому, зберігання, обробки, видачі, переміщення в межах морського порту та виїзду вантажів, багажу, транспортних засобів або пасажирів.

{Пункт 7.3 розділу VII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства інфраструктури № 390 від 12.08.2014}

{Пункт7.4розділуVIIвиключенонапідставіНаказуМіністерстваінфраструктури№390 від 12.08.2014}

7.4. У разі функціонування у порту ІСПС дії, передбачені розділами IX, XII - XV цих Правил, здійснюються із застосуванням ІСПС.

VIII. Технологічні процеси ВО у морському порту

8.1. Портові оператори (оператори термінала) здійснюють технологічні процеси ВО, що є сукупністю технологічних операцій, пов'язаних з передачею вантажів з одного виду транспортунаіншийчерезсклад,абоминаючийого,напідставітакоїробочоїтехнологічної документації:

РТК, які повинні регламентувати технологічні процеси ВО;

тимчасових технологічних інструкцій перевантаження, що повинні бути розроблені портовим оператором (оператором термінала) для експлуатаційної перевірки нових технологічних процесів;

інструкцій із застосування типових способів і прийомів робіт, що регламентують способи і прийоми виконання окремих елементів технологічних операцій;

інструкцій з обробки небезпечних вантажів;

схем складування вантажів, безпечного руху транспорту та інших схем.

8.2. Робоча технологічна документація розробляється з урахуванням вимог нормативних документів, що регламентують умови та забезпечення безпеки здійснення ВО і складських робіт, затверджується портовим оператором (оператором термінала) та подається адміністрації морського порту до відома.

Робоча технологічна документація щодо об'єктів, які знаходяться на балансі (у користуванні) адміністрації морського порту, а також об’єктів портової інфраструктури загального користування державної форми власності, затверджується адміністрацією морського порту.

{Пункт 8.2 розділу VIII в редакції Наказу Міністерства інфраструктури № 390 від

12.08.2014}

8.3.Перевантаженнявантажів уморськомупортупортовіоператори(операторитерміналів) можуть здійснювати за такими варіантами робіт: вагон - судно (і навпаки), вагон - склад (і навпаки), судно - склад (і навпаки), судно - автомашина (і навпаки), автомашина - склад (і навпаки), судно - судно.

Залежно від місця проведення ВО портові оператори (оператори терміналів) можуть здійснювати такі технологічні операції: складські, суднові, вагонні, автотранспортні, внутрішньопортові транспортні, передавальні, а також операції з навантаження (розвантаження) контейнерів.

8.4. РТК портові оператори (оператори терміналів) розробляють для кожного вантажу (групи однорідних у технологічному відношенні вантажів), що в сукупності повинно

охоплювати всю номенклатуру вантажів, які перевантажуються портовим оператором (оператором термінала).

8.5.Навантаження вантажів у транспортні засоби портовий оператор (оператор термінала) проводить відповідно до вимог робочої технологічної документації, технічних умов навантаження і кріплення вантажів, що діють на відповідному виді транспорту.

8.6.Портовий оператор (оператор термінала) забезпечує виконання всіх технічних умов навантаженняікріпленнявантажів утранспортнихзасобах,аперевізникздійснюєконтроль за правильністю навантаження вантажу в транспортні засоби (укладання, габарит, кріплення, сепарація тощо).

При підготовці вантажу до навантаження портовий оператор (оператор термінала) виконує такі дії: розмітка, перевірка кількості місць, нанесення на вантажні місця відповідного маркування для ідентифікації вантажів працівниками портового оператора (оператора термінала).

Портовий оператор (оператор термінала) призначає відповідальних за:

збереження та контроль ПТО у справному стані;

безпечне виконання робіт з переміщення вантажів;

нагляд за технологічною дисципліною та безпечним виконанням робіт з переміщення вантажів.

8.7.Надання кріпильного та сепараційного матеріалу здійснюється замовником, якщо інше не передбачено умовами договору перевалки.

8.8.Сторони в договорі перевалки можуть визначити строки навантаження вантажів у транспортнізасобитавстановитивзаємнувідповідальністьпортовогооператора(оператора термінала) і замовника за несвоєчасні подання та обробку транспортних засобів.

8.9.За умови, якщо це передбачено в договорі перевалки та за наявності технічної можливості портовий оператор (оператор термінала) може виконати за рахунок замовника роботи зі спеціального кріплення та виготовлення засобів, передбачених кресленнями навантаження і розрахунками кріплення вантажу на транспортних засобах

Замовник надає креслення і схеми навантаження для негабаритних вантажів і для вантажів, умови навантаження і кріплення яких непередбачені, якщо іншенепередбачено договором перевалки.

Замовник надає портовому оператору (оператору термінала) спеціальні пристосування для перевантаження і кріплення негабаритних і великовагових вантажів, а також виконання зварювальних робіт, якщо інше не передбачено умовами договору перевалки.

8.10. Портовий оператор (оператор термінала) не може застосовувати ваги, піддони і перевантажувальний інвентар, які використовуються при зважуванні, перевалюванні та складуванні вантажів та підлягають відповідно до законодавства санітарному та ветеринарному нагляду, без відповідної обробки для переважування, складування і навантаження/розвантаження інших видів вантажів.

IХ. Приймання вантажу та оформлення приймання вантажу портовим оператором (оператором термінала)

9.1.Вантаж, який прибув у морський порт, портовий оператор (оператор термінала) приймає від перевізника за перевізними документами відповідного виду транспорту. Приймання вантажу від перевізника портовий оператор (оператор термінала) має право здійснювати за участю замовника.

9.2.Тарні і штучні вантажі портовий оператор (оператор термінала) приймає за зовнішнім оглядом, за марками, з перевіркою наявності маркування на вантаж та відповідності його товаросупровідним документам, а також кількості місць і маси (обсягу), заявлених у транспортних (перевізних) документах.

Приймання вантажів, які прибули в морський порт із зазначенням у транспортному (перевізному) документі «навалом», портовий оператор (оператор термінала) зобов’язаний здійснити без перевірки кількості місць за масою, зазначеною в транспортному (перевізному) документі.

Вантажі, які прибули в пошкодженій тарі, зі слідами розкрадання або явною невідповідністю фактичної ваги вазі, зазначеній в транспортних (перевізних) документах, портовий оператор (оператор термінала) приймає від перевізника із суцільним переваженням або перерахуванням вмісту вантажних місць за участю представників перевізника, портового оператора (оператора термінала) і замовника (у разі присутності). Результати перерахунку (зважування) портовий оператор (оператор термінала) оформляє актом відповідно до правил, що діють на відповідному виді транспорту.

9.3. Приймання вантажів, сформованих утранспортні пакети, портовий оператор (оператор термінала) проводить шляхом перерахунку пакетів без перевірки кількості місць у пакетах та їх маси.

При виявленні пошкоджених пакетів або окремих пошкоджених місць у пакеті портовий оператор (оператор термінала) спільно з перевізником (замовником) проводить перевірку кількостімісць упакеті, атакожперевіркувміступошкоджених місць (кількість,масаістан вантажу) за маркуванням, специфікаціями або пакувальними листами. Результати перевірки портовий оператор (оператор термінала) оформляє актами в порядку, встановленому правилами на відповідному виді транспорту.

9.4. Контейнери з вантажем, які прибули в морський порт, портовий оператор (оператор термінала) приймає за зовнішнім оглядомз перевіркою номера контейнера, цілісності ЗПП, чіткості відбитків контрольних знаків на ЗПП та їх відповідності даним транспортного (перевізного) документа, справності технічного стану контейнера.

При виявленні портовим оператором (оператором термінала) у момент приймання контейнерів з технічними несправностями або пошкодженнями, відсутністю ЗПП, нечіткими відбитками контрольних знаків на ЗПП і пломбах, розбіжностями маркування та відбитків пломб з даними, зазначеними у транспортному (перевізному) документі, інших невідповідностей даним транспортного (перевізного) документа портовий оператор (оператор термінала) має право відмовити в прийнятті таких контейнерів.

У разі приймання портовим оператором (оператором термінала) таких контейнерів він перевіряє в них вантаж або здійснює перевантаження вантажу в інший контейнер своїми

силами та уприсутності представникаперевізника(замовника).Після перевірки перевізник (замовник) повинен опломбувати контейнер ЗПП перевізника (замовника).

9.5. Портовий оператор (оператор термінала) за заявкою замовника відповідно до умов договору перевалки може проводити розкриття контейнера і вантажних місць, які знаходяться в контейнері, а також пред'являти їх до огляду та подальшого пакування вантажу після закінчення огляду на вимогу органів державного нагляду і контролю.

Після огляду та подальшого затарювання контейнер пломбується ЗПП замовника, якщо інше не передбачено договором перевалки.

9.6.Устаткування, машини, механізми та інші нестандартні вантажі портовий оператор (оператор термінала) приймає за зовнішнім оглядом без технічного огляду та перевірки комплектації, якщо інше не передбачено договором перевалки.

9.7.Навалювальні,наливнівантажіпортовийоператор(оператортермінала)приймаєзгідно з даними про масу (об’єм) вантажу, які зазначені в транспортних (перевізних) документах.

У разі виникнення необхідності перевірки маси вантажу перевізник та/або портовий оператор (оператор термінала) мають право здійснити переважування вантажу за заявкою відповідно до умов договору перевалки.

При надходженні вантажу в морський порт залізничним транспортом перевізник здає, а портовий оператор (оператор термінала) приймає вантаж згідно з даними залізничної накладної з перевіркою маси на вимогу портового оператора (оператора термінала). Результати перевірки маси вантажу перевізник оформляє в порядку, встановленому Правилами перевезення вантажів, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 21 листопада 2000 року № 644, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24 листопада 2000 року за № 861/5082 (із змінами).

За заявкою замовника портовий оператор (оператор термінала) має право визначити масу вантажу за осадкою судна або шляхом зважування на вагах.

При цьому остаточна кількість прийнятого портовим оператором (оператором термінала) вантажу, маса якого спочатку була визначена за осадкою судна, визначається після його зважування на вагах (вагонних, автомобільних, елеваторних тощо) при здаванні цього вантажу перевізнику.

Визначення маси вантажу, що перевантажується на рейді морського порту, портовий оператор (оператор термінала) здійснює за осадкою судна або згідно з транспортними (перевізними) документами, або іншим способом, відповідно до умов перевалки.

9.8. Портовий оператор (оператор термінала) складає акт, у який фіксуються факти приймання від перевізника пошкоджених вантажних місць, псування вантажу, невідповідності між фактичним найменуванням, масою або кількістю вантажних місць і даними, зазначеними в транспортних (перевізних) документах, наявності інших випадків невідповідності даних, зазначених у транспортних (перевізних) документах, факту приймання вантажу портовим оператором (оператором термінала).

Складенийактпідписуєтьсяпортовимоператором(операторомтермінала)таперевізником.

9.9.Усі зауваження щодо стану та кількості вантажу повинні пред'являтися стороною, яка здає та приймає, до оформлення документів, що підтверджують приймання вантажу портовим оператором (оператором термінала).

9.10.При прибутті вантажу в морський порт у засортованому стані портовий оператор (оператор термінала) має право здійснити його вивантаження з розсортуванням за марками за заявкою і за рахунок замовника за умови наявності відповідних технічних можливостей у портового оператора (оператора термінала), якщо це передбачено умовами договору перевалки.

Сортування вантажу портовий оператор (оператор термінала) оформлює відповідним актом.

9.11. Вантажі, які прибули в морський порт у пошкодженій тарі, портовий оператор (оператор термінала) приймає і приводить до транспортабельного стану за заявкою замовника за умови наявності відповідних технічних можливостей в портового оператора (оператора термінала), та за умови, якщо це передбачено умовами договору перевалки.

У тому випадку, коли ремонт тари силами портового оператора (оператора термінала) неможливий,питанняпроподальшетранспортуваннятакоговантажузамовниквирішуєбез участі портового оператора (оператора термінала).

9.12.Приймання вантажів, що прямують у прямому змішаному сполученні, портовий оператор (оператор термінала) здійснює від перевізника за передавальними відомостями у порядку, встановленому законодавством.

9.13.Портовий оператор (оператор термінала) оформляє приймання вантажу, що ввозиться на територію України (далі - імпортний вантаж), генеральним актом, актом-повідомленням і тальманськими розписками (відвісами) відповідно до зводу звичаїв морського порту.

9.14.При надходженні в морський порт вантажів водним транспортом перевізник цілодобово здійснює видачу вантажу портовому оператору (оператору термінала), якщо інше не встановлено зводом звичаїв морського порту. Усі зауваження щодо стану та кількості вантажу, який вивантажується, повинні пред'являтися перевізником портовому оператору (оператору термінала) протягом зміни, в яку вантаж розвантажувався, та фіксуватися в тальманських розписках відповідно до зводу звичаїв морського порту.

Приймання вантажу від перевізника (судна) портовий оператор (оператор термінала) здійснює в районі дії перевантажувального механізму або суднової апарелі з урахуванням вимог правил охорони праці. У разі наявності розбіжностей щодо кількості вантажу між портовим оператором (оператором термінала) і перевізником вантажні операції можуть бути припинені для перерахунку вантажу та складання відповідного акта.

Перерахунок вантажу проводиться відповідно до умов договору перевалки. У разі неможливості або недоцільності перерахунку вантажу портовий оператор (оператор термінала) і перевізник (замовник) оформляють спільний акт і документи на вивантаження вантажу із зазначенням фактичної кількості (маси) вантажу.

Якщо перевізник (замовник) не здійснював контролю за вивантаженням вантажу із судна, для оформлення документів на вивантаження вантажу використовуються дані портового оператора (оператора термінала), зафіксовані в тальманських розписках.

9.15.У разі невідповідності кількості імпортного вантажу даним, зазначеним у транспортному (перевізному) документі, або у разі виявлення пошкоджених із слідами розпакування вантажу та/або вантажних місць, виявленого портовим оператором (операторомтермінала)приприйманнівантажувідперевізника,капітаномсуднаабоіншою уповноваженою перевізником особою складається акт-повідомлення відповідно до зводу звичаїв морського порту.

9.16.Результати приймання вантажу від перевізника портовий оператор (оператор термінала) оформлює генеральним актом, в якому зазначається кількість місць та маса зданого судном і прийнятого портовим оператором (оператором термінала) вантажу.

9.17.Портовий оператор (оператор термінала) оформляє приймання вантажу, що надійшов у морський порт для вивезення з території України (далі - експортний вантаж), карткою облікуекспортноговантажу(приймальнийакт),якаєпідтвердженнямприйманняпортовим оператором (оператором термінала) зазначеного вантажу.

9.18.При прибутті залізничним транспортом у морський порт на адресу портового оператора (оператора термінала) експортного вантажу портовий оператор (оператор термінала), якщо це передбачено договором перевалки, здійснює документальне оформлення прийому вантажу, що надійшов залізничним транспортом, та отримує від залізничної станції залізничну накладну і додані до неї товаросупровідні документи на вантаж та акти загальної форми на вантаж у разі їх складання на шляху проходження.

9.19.Портовий оператор (оператор термінала) видає замовнику картку обліку експортного вантажу(приймальнийакт), транспортний (перевізний)документ з доданими доцієї картки документами навантажіактами,складенимипортовимоператором(операторомтермінала) та/або перевізником відповідно до зводу звичаїв морського порту.

Х. Порядок поводження з вантажами, які прибули в морський порт і не прийняті портовим оператором (оператором термінала) до ВО

10.1. Портовий оператор (оператор термінала) має право відмовити в прийманні вантажів, які прибули в морський порт, у випадках:

відсутності узгодженоїзаявкиназавезеннявантажіввідповіднодовимогпункту4.1розділу IV цих Правил;

прибуття вантажів у кількості, більшій, ніж узгоджена за заявкою на завезення вантажів;

прибуття вантажів з порушенням узгоджених строків за заявкою на завезення вантажів;

перевищення норм технологічного накопичення, встановлених у договорі перевалки вантажу;

прибуття вантажів неузгодженої номенклатури;

прибуття вантажів без належних транспортних (перевізних) документів;

прибуття вантажів, заборонених до ввезення (вивезення) згідно з вимогами законодавства;

надходження вантажу, навантаженого в транспортний засіб з порушенням правил розміщення та кріплення цього вантажу в транспортному засобі;

неправильної адресації вантажів;

відсутності інформації про вантаж або транспортний засіб, яку необхідно надавати адміністрації морського порту, портовому оператору (оператору терміналу), іншому уповноваженому органу відповідно до законодавства;

прибуття вантажу, який через свої властивості, стан та/або стан упаковки є непридатним для приймання та/або наражає на небезпеку людей, що беруть участь у його перевантаженні;

в інших випадках, які обумовлюють неналежне виконання замовником своїх обов'язків за укладеним договором перевалки.

10.2.У разі прибуття в морський порт вантажів та відмови портового оператора (оператора термінала) в їх прийманні з підстав, зазначених у пункті 10.1 розділу X цих Правил, останній протягомдвохробочих днівз датиподаннятранспортних (перевізних)документів у письмовій формі повідомляє замовника щодо причин відмови в прийманні вантажу.

10.3.Після отримання зазначеної інформації замовник повинен розпорядитися вантажем у строк, передбачений договором перевалки.

Витрати з простою транспортних засобів та інші витрати, пов'язані з прибуттям таких вантажів, оплачуються відповідно до умов договору перевалки.

ХI. Технологічне накопичення вантажів

11.1.З метою технологічного накопичення вантажі, які прийняті до ВО, портовий оператор (оператор термінала) розміщає в критих складах, складах-навісах, на відкритих складських площах морського порту.

11.2.Портовий оператор (оператор термінала) забезпечує наявність вільних для технологічного накопичення вантажу критих та відкритих складських площ відповідно до умов договору перевалки.

11.3.Наскладах портовийоператор(оператортермінала)встановлюєстендиіззазначенням висоти складування тарно-штучних вантажів та допустимого навантаження на квадратний метр покриття складу, причалу, максимальної маси ПТО, що допускається до роботи.

{Пункт 11.3 розділу XI із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства інфраструктури № 390 від 12.08.2014}

11.4.Розміщення штабелів на складі портовий оператор (оператор термінала) здійснює з урахуванням мінімальних проходів та проїздів.

11.5.Портовийоператор(оператортермінала)маєправовизначитиокреміскладиабосекції складів як спеціалізовані для однорідних вантажів за властивостями, а також напрямами перевезення. Складам, внутрішньо складським секціям портовий оператор (оператор термінала) присвоює номери або назви.

11.6.Портовий оператор (оператор термінала) забезпечує відповідність складів технічним і санітарнимнормамтаоблаштовуєїхсправнимпротипожежнимустаткуванняміінвентарем відповідно до вимог законодавства.

11.7. При складуванні вантажів на складах і відкритих майданчиках портовий оператор (оператор термінала) зобов’язаний дотримуватися:

вимог робочої технологічної документації;

правил охорони праці і правил протипожежної безпеки;

ТС;

правильності укладання і стійкості штабелів, які дозволяють у разі необхідності провести контрольний перерахунок вантажних місць, перевірити маркування вантажу.

За необхідності на вантаж портовий оператор (оператор термінала) наносить маркування, що дозволяє ідентифікувати вантаж, який прибув.

11.8. Вимоги до умов складування продовольчих вантажів визначаються чинним законодавством.

11.9. Розміщення (зберігання) вантажів на складах портовий оператор (оператор термінала) здійснює відповідно до затвердженої ТС розміщення вантажів окремо за накладними або коносаментними партіями повагонно або судновими партіями, якщо інше не передбачено законодавством.

{Абзац перший пункту 11.9 розділу XI в редакції Наказу Міністерства інфраструктури № 390 від 12.08.2014}

Розміщення вантажів портовий оператор (оператор термінала) проводить з урахуванням:

особливостей і властивостей кожного вантажу;

забезпечення збереження вантажу;

можливості перерахунку кількості місць;

недопущення роз’єднання партій вантажу і транспортних (перевізних) та/або товаросупровідних документів.

У договорі перевалки сторони можуть передбачити особливі умови розміщення або складування вантажів, у тому числі знеособлене технологічне накопичення.

11.10.У томувипадку, коли замовник не надав портовомуоператору(операторутермінала) інструкцій щодо режиму розміщення вантажу або на вантаж не було нанесено маркування, щопередбачаєспеціальнийрежимйогорозміщеннянаскладі,портовийоператор(оператор термінала) має право вибирати між різними наявними способами розміщення вантажу, включаючи його розміщення в критомускладі або на відкритомускладському майданчику.

11.11.Вантажі, строки перебування яких на складі портового оператора (оператора термінала) обмежені вимогами чинного законодавства, можуть перебувати на складі в межах цих строків.

11.12.Якщо закінчилися строки, передбачені договорами перевалки або законодавством, перебування вантажів на складі портового оператора (оператора термінала) або

адміністрації морського порту, такі вантажі можуть бути реалізовані або знищені в установленому законодавством порядку.

ХII. Облік вантажів портовим оператором (оператором термінала)

12.1.Портовий оператор (оператор термінала) надає інформацію щодо руху вантажів та транспортних засобів на складах у порядку, встановленому зводом звичаїв морського порту.

12.2.Облік вантажів портовий оператор (оператор термінала) здійснює окремо, з виділенням в обліку експортних, імпортних і каботажних вантажів, шляхом відображення відомостей про них у складських та/або облікових документах згідно з встановленим порядком ведення обліку в портового оператора (оператора термінала), який повинен відповідати положенням зводу звичаїв морського порту.

{Пункт 12.2 розділу XII із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства інфраструктури № 390 від 12.08.2014}

12.3. Портовий оператор (оператор термінала) веде облік вантажів у паперовому вигляді або за допомогою ІСПС (за наявності).

ХIII. Порядок вивезення вантажів з морського порту

13.1. Замовник забезпечує своєчасне вивезення вантажів з морського порту.

Строк, протягом якого вантаж повинен бути вивезений з морського порту, сторони договору перевалки визначають, виходячи з конкретного виду і кількості вантажу, типу транспортних засобів і технічних можливостей портового оператора (оператора термінала) з ВО, а також з урахуванням вимог законодавства.

Протягом встановленого строку замовник оформляє необхідні документи і подає транспортний засіб для вивезення вантажу з морського порту.

13.2.Замовник забезпечує подання транспортних засобів під вивезення вантажу в строк, погоджений з портовим оператором (оператором термінала), якщо інше не передбачено договором перевалки.

13.3.У випадку вивезення вантажу з морського порту водним транспортом морський агент або морський перевізник за 24 години до подання судна для завантаження надає адміністрації морського порту та портовому оператору (оператору термінала) інформацію про підхід судна до морського порту, об’єм, формат та порядок передачі якої визначається зводом звичаїв морського порту.

У разі готовності судна до здійснення ВО замовник забезпечує його постановку до місця завантаження.

13.4. У разі вивезення вантажу з морського порту автомобільним транспортом замовник щодоби погоджує з портовим оператором (оператором термінала) графік подання автотранспорту на наступну планову добу з розбивкою по робочих змінах.

Якщо після завантаження автомобільного транспортного засобу, поданого в морському порту для вивезення вантажу за його межі, портовий оператор (оператор термінала) надає