Добавил:
Студент архфака КНУБА (КИСИ) 2019-2023 (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Засоби дизайну громадського архітектурного середовища середньої школи Мальме зі спортивним ухилом

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.12.2023
Размер:
3.04 Mб
Скачать

11

ІІІ Аналіз архітектурного середовища:

3.1. Особливості розгортання функціональних процесів

Умовні кольори на планах

 

*Неучбовими приміщеннями є:

 

на плані 1

поверху: медпункт та магазин

 

на плані 4

поверху: кафетерій та зелена зона

 

рекреації

 

 

**Адміністративними вважаються

 

приміщення до яких має доступ лише

План 1 поверху

персонал

 

12

План 2 поверху

План 3 поверху

13

План 4 поверху

План 5 поверху

14

Розріз

3.2. Об’ємно-просторові властивості архітектурної форми

Засоби, що допомагають організувати структуру архітектурного твору: Будівля складається з двох об’ємів, поєднаних містками

Засоби, які допомагають гармонізувати форму об‘єкта та його складових: Обидві частини будівлі виконані в одному стилі і з невеликою різницею у висоті. Вони об’єднані між собою критими заскленими містками-переходами.

Засоби, які посилюють емоційну виразність твору: Для акцентів на білих фасадах використано червоні та жовті кольори на віконних рамах.

В інтер’єрах білого кольору зі світлим деревом для акценту використовується колір.

3.3. Способи узгодження окремих елементів середовища в межах загального композиційного рішення

Домінанта: обидва корпуси однаково важливі: один здебільшого відведений під спортивні приміщення, а інший під учбові. Але через свою висоту та складнішу форму учбовий корпус притягує погляд першим.

Акцент: заселена частиною бокового фасаду спорткомлексу, що відкриває вид на скеледром, переходи.

Фоновий елемент: фоновим елементом можна вважати структуру міста та озеленення.

15

3.4. Характеристика елементів обладнання

Виробниче технологічне обладнання (верстати, машини, виробничі лінії) - відсутні

Спеціалізоване обладнання: спортивне (мати, ворота, баскетбольні щити тощо)

Побутове обладнання: кухонне (плити для приготування їжі в кафетерії, витяжні системи), санітарно-технічне (унітази, умивальники, душові)

Меблі: учбового призначення(столи, парти, стільці), рекреаційного призначення (лавки, дивани, стільці, столи і столики), зберігання (гардеробні шафи, шафи для зберігання книг, відео та аудіо матеріалів).

Інженерно-технічне обладнання : Сонячні батареї, обігрівальні системи, витяжні системи, повітрообмінні припливно-витяжні рекуперативні системи, високоефективні скління, системи пожежогасіння, системи очищення води.

Клас енергоефективності будівлі (A1)

3.5. Характеристика засобів візуальної комунікації

Засоби візуальної комунікації присутні наступним чином:

Надписи-вказівники на корпусах будівлі для орієнтації

Вказівники евакуаційного виходу

Кольорові траси для скелелазіння, що допомагає відділити одну від іншої

Розмітка спортивних полів

3.6. Колористичне та світлотехнічне рішення

Колір

Зовні фасади облаштовані білими панелями. Чорні і білі віконні рами оздоблені червоними та жовтими лініями.

Білий колір – нейтральний, фоновий.

Червоний - це колір енергії, страсті та сили. Його використовують для привертання уваги або створення акцентів у дизайні та рекламі.

16

Жовтий - це колір радості, оптимізму та сонячної енергії. В дизайні жовтий колір може використовуватися для підсилення враження сонячного дня або для створення веселої атмосфери.

Чорний – вагомий і серйозний колір. Його тут майже немає

Кольорова гамма інтер’єрів приємна і стримана: натуральні кольори деревини, нейтральний білий і акцентний темно-бірюзовий.

Білий колір – нейтральний, фоновий.

Коричневий – природній, натуральний колір деревини. Несе тепло і комфорт.

Синій – довіра, стабільність та надійність. В обраному приміщенні використовується як акцентний для підкреслення зони роздачі в кафетерії.

Освітлення

Освітлення частково штучне, частково природня інсоляція через довгі стрічкові вікна. Над вікнами розташовано тіньоутворюючі навіси.

3.7. Способи досягнення ергономічної відповідності

Антропометрична відповідність: об’єкт створений в першу чергу для учнів, чиє хобі – спорт. Будівля запроектована інклюзивно.

Фізіологічна відповідність: сходи мають рельєфні проступи, щоб попередити проковзування при пересуванні ними. Всі меблі в інтер’єрі ергономічні за конструкцією та зручні.

Психофізіологічна відповідність: простір адаптований для нормального перебування людини у приміщенні. Для кращої реакції зорового апарату використано багато денного та штучного світла, що покращує коефіцієнт корисного світла. Внутрішній простір має просте і логічне планування, що полегшує орієнтацію в просторі.

Соціально-психологічна відповідність: ступінь групової взаємодії високий. Є місця для спілкування і рекреації.

17

Гігієнічна відповідність: мікроклімат, акустичний режим, світловий клімат - на високому рівні. Використання нетоксичних матеріалів. Переважна більшість поверхонь виготовлена з матеріалів з низькою та середньою теплопровідністю - деревини, пластику. Скління сприяє бактерицидній дії прямої сонячної радіації на гігієнічний стан приміщень.

IV Висновки

Відповідність архітектурного об’єкту призначенню – висока. Мета будівництва створити сучасну спортивну школу з передбаченими місцями для різних видів спорту і можливістю відвідувати спортмайданчики іншим людям після закінчення навчального часу.

Рівень естетичних якостей – високий. Інтер’єр і фасади досить мінімалістичні, однак витримані в стилі та зрозумілі.

Художньо-емоційний вплив на споживача – світлі інтер’єри і деревина, м’які меблі створюють відчуття затишку. При цьому кольорові акценти допомагають збудити мозок дітей та зробити архітектурне середовище більш цікавим. Наявність всіх потрібних устаткувань повністю задовольняють споживача.

18

Джерела інформаціі:

https://www.archdaily.com/984928/malmo-sports-school-chroma-arkitekter- ab?ad_medium=gallery – проект на сайті Архдейлі

https://chromaarkitekter.se/portfolio/migr/ – офіційний сайт архбюро Chroma Arkitekter AB

https://decor.design/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B 8%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%8F- %D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0- %D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BC%D1%91-chroma- arkitekter-ab/

https://www.google.com/maps/place/Malm%C3%B6+Kl%C3%A4tterklubb/@ 55.5843924,12.9902109,17.56z/data=!4m15!1m8!3m7!1s0x4653a1499f547cff :0x9dd2e77cecdc8a84!2zRXJpYyBQZXJzc29ucyB2w6RnIDEsIDIxNyA2Mi BNYWxtw7YsINCo0LLQtdGG0LjRjw!3b1!8m2!3d55.5838687!4d12.989904 9!16s%2Fg%2F11bw3g39v0!3m5!1s0x4653a149c25c34ab:0xdbfdec1717a7fc 17!8m2!3d55.5849106!4d12.9908054!16s%2Fg%2F11b7r_qv7n?hl=ru&entry =ttu

19