Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс_БСД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Проведемо розрахунок устаткування onu.

де – загальна вартість ONU;

– вартість стійки для інсталяції плат;

– вартість оптичної плати, плати технічного обслуговування, електроживлення;

– вартість устаткування основного й аварійного електроживлення.

Велика ємність ONU використовується в топологіях з великою площею, де кількість абонентів на один ONU є високим. Ємність, що допускається, ONU складає 50, 250 і кратна 250. Велика ємність ONU необхідна, тільки якщо ONU розміщається в будинку РАТС.

Таблиця 4.6 – Вартість устаткування ONU ( )

Розмір ONU

Оцінна вартість, грн.

Низька

Середня

Висока

50

30 000

60 000

90 000

250

60 000

90 000

120 000

500

90 000

120 000

150 000

750

120 000

150 000

180 000

1000

150 000

180 000

210 000

1250

180 000

210 000

240 000

1500

210 000

240 000

270 000

Вартість VDSL модемів та їхньої інсталяції розраховується за формулою:

де – загальна вартість VDSL;

– вартість VTU-C плати в ONU і VTU-R (NT);

– вартість інсталяції нового абонента.

Оцінна вартість, що включає VDSL модеми на двох кінцях, та інсталяційна вартості, представлена в таблиці.

Таблиця 4.7 – Вартість устаткування VTU-C і VTU-R ( )

VDSL модеми

Оцінна вартість, грн.

Низька

Середня

Висока

1 800

3 600

5 400

Якщо загальну вартість VDSL розділити між абонентами, то одержимо питому вартість VDSL на абонента.

де – питома вартість;

загальна вартість створення САД VDSL;

– кількість VDSL абонентів.

При розрахунку параметрів вартості варіантів топології приймати, що кількість користувачів VDSL складе 10% від загального числа.

5 Вимоги до оформлення курсового проекту

При оформленні пояснювальної записки курсового проекту необхідно виконувати вимоги до оформлення згідно з [4]. Записка повинна бути написана грамотно, гарним стилем. Результати виконання розрахунків за допомогою пакета xDSLSіmulator можливо представляти у вигляді графіків, отриманих у середовищі Matlab, або у вигляді табличних даних.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРЕТУРА

1. Соколов Н.А. Сети абонентского доступа. – Пермь: Звезда, 1999. – 305 с.

  1. Р. Бесслер, А Дойч. Проектирование сетей связи. Справочник. М.:Радио и связь, 1988. – 268 с.

3. I. Welling et al., “Geometric models,” Broadband access networks: introduction strategies and techno-economic evaluation, edited by L. A. Ims, London, UK, Chapman & Hall, 1998, pp. 63-73.

4. Державний стандарт України. ДСТУ 3008-95. Документація. Звіти у сфері наукі і техніки. Структура і правила оформлення.–К.: Держстандарт України, 1995.

Додаток А

ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕХІДНИХ ПЕРЕШКОД FEXT І NEXT

Головні типи впливів у симетричних кабелях — перехідні впливи на ближньому і дальньому кінці внаслідок паразитних електромагнітних і ємнісних зв’язків між парами одного кабелю або декількох близько розташованих кабелів.

Мірою оцінки перехідних впливів є перехідне загасання на ближньому кінці (Near End Crosstalk, NEXT) і перехідне загасання на дальньому кінці (Far End Crosstalk, FEXT). Зазначені параметри дозволяють оцінити придатність пар симетричних кабелів для високошвидкісної передачі даних. Перехідні загасання NEXT і FEXT можуть виражатися через логарифм відносини потужності генератора P1, що живить ланцюг, який чинить вплив, до потужності перешкод Р2 у ланцюзі, що зазнає впливу, тобто як 10lg (P1/Р2) дБ або як різниця рівнів у зазначених точках p1 – p2.

Слід зазначити , що рівень сигналу або перешкоди у довільній точці Х лінії зв’язку оцінюються як дБ. Тут являє собою потужність сигналу в точці X. Іноді замість позначення дБ використовують позначення дБм із метою підкреслити той факт, що як опорна потужність обрана потужність сигналу, що дорівнює 1 мвт. Нижче використовуватиметься коротке позначення дБ.

Величина NEXT оцінюється різницею рівнів сигналу на виході передавача однієї пари і створеної їм перешкоди на вході приймача іншої, обмірюваних у тому самому пункті, тобто NEXT = p10 – p20.

Параметр NEXT є визначальним при однокабельному режимі роботи лінії зв’язку, коли сигнали протилежних напрямків передачі транспортуються по парах одного кабелю. Він відіграє ключову роль і в тих випадках, коли для поділу сигналів протилежних напрямків, переданих по одній парі, застосовується метод ехокомпенсації. Як відомо, спектри сигналів протилежних напрямків передачі цілком (наприклад, у HDSL) або частково (у ADSL) збігаються.

Величина FEXT оцінюється різницею рівнів сигналу на виході передавача однієї пари і створеної їм перешкоди на вході приймача іншої. Однак, на відміну від NEXT, при вимірі FEXT передавач пари, що чинить вплив, і приймач пари, що зазнає впливу, розташовані в протилежних пунктах лінії передачі.

FEXT — це визначальний параметр при двокабельному режимі роботи лінії зв’язку, коли сигнали протилежних напрямків передачі транспортуються по парах різних кабелів. Він має ключове значення, і коли для поділу сигналів протилежних напрямків, переданих по одній парі, використовується метод частотного поділу сигналів FDM (наприклад, у системах ADSL або VDSL). Тоді спектри сигналів протилежних напрямків передачі не перекриваються, і перехідний вплив на ближньому кінці відсутній.

Параметр NEXT зі збільшенням довжини лінії L спочатку зменшується, а потім стабілізується: починаючи з визначеної довжини, струми перешкод з вилучених ділянок надходять настільки ослабленими, що практично не впливають на величину NEXT. Інша ситуація у випадку додавання струмів взаємних впливів на дальньому кінці — зі збільшенням довжини лінії всі її ділянки вносять однакові значення перешкод. Перехідне загасання зменшується зі зростанням частоти, причому NEXT зменшується з частотою зі швидкістю 15 дБ на декаду, а FEXT — зі швидкістю 20 дБ на декаду. Менша крутість частотної залежності FEXT порозумівається тим, що з ростом частоти зростає загасання перехідних струмів, що заважають, які надходять на ближній кінець з вилучених ділянок лінії.

Рисунок А.1 – Пояснення перехідних перешкод на ближньому (NEXT) та дальньому (FEXT) кінці

Додаток Б

ФОРМУЛИ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ NEXT І FEXT

Спектральна щільність потужності (PSD) перехідної перешкоди на ближньому кінці визначається:

де – коефіцієнт передачі на ближньому кінці;

– спектральна щільність потужності сигналу, що заважає;

Спрощено виразимо коефіцієнт передачі, як функцію від частоти і кількості систем, що впливають:

,

де – коефіцієнт ( для 50 парного кабелю 22 AWG );

– кількість систем, що чинять вплив;

– частота в Гц.

Перехідне загасання на ближньому кінці в дБ:

,

.

Спектральна щільність потужності перехідної перешкоди на дальньому кінці визначається:

,

,

де – коефіцієнт передачі на ближньому кінці;

– коефіцієнт передачі каналу;

– кількість груп систем, що заважають, кожна з яких має однакову довжину ділянки , і кількість xDSL дорівнює .

При розрахунку необхідно визначити максимальну швидкість передачі для систем з адаптацією швидкості або запас по ВСЗ для систем з фіксованою швидкістю. Для цього використовується пакет xDSLSimulator, виконуючий аналіз параметрів передачі і перехідних перешкод відомих xDSL систем.

Додаток В

ПРОГРАМА ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ПАРАМЕТРІВ МАД

Для частини xDSL систем можливо виконати аналіз перехідних перешкод, які вони створюють, а для частини крім цього розрахувати основні характеристики передачі (швидкість, запас ВСЗ, виграш від кодування тощо)

Перелік xDSL систем першої групи (файл fsan_modelsMISC):

ADSL;ADSL-DMT;ADSL-lite;ADSL-lite-DMT;ADSL-overISDN; HDSL-1; HDSL-2; HDSL-3; ISDN-2B1Q; ISDN-4B3T; ISDN-PRI; HDSL-CAP; SDSL.

Файл etsi_tfplansADSL: ADSL-ECoverPOTS; ADSL-FDDoverPOTS; ADSL-FDDoverPOTS_SP; ADSL-ECoverISDN; ADSL-FDDoverISDN; ADSL-FDDoverISDN_SP.

Файл etsi_tfplansSDSL: SDSL- sym;SDSL- asym.

Файл etsi_tfplansVDSL:VDSL-SCM.

xDSL системи другої групи (для яких можливо виконати розрахунок основних параметрів):ADSL-DMT;SDSL- sym;SDSL- asym;VDSL-DMT;VDSL-SCM

Нижче наведений приклад файла моделі з коментарями.

Вся інформація необхідна для розрахунків результатів моделювання, утримується в структурах ex., тобто для підготовки запуску моделювання користувачем мають бути встановлені відповідні параметри ех. Структура ех. містить 5 частин:

ех.param – Загальні параметри моделювання.

ex.tfplist – Список модемів і розподіл частотно-часових планів (параметри спектральних плотностей потужності сигналів тощо).

ex.lclist – Список лінійних кодів (параметри методів модуляції та основних характеристик формування лінійних сигналів).

ex.clist –Cписок кабелів (основні параметри ліній зв'язку).

ex.tt – Вибір трафика та опис топології (перелік працюючих систем і параметри топології).

Функції fsan_modelsMISC(ex.tfplist), etsi_tfplansVDSL(ex.tfplist), etsi_tfplansSDSL(ex.tfplist) містять параметри PSD для відомих систем, що дозволяє оцінити перехідні перешкоди при розрахунку моделі топології.

Функції etsi_lcdefsADSL, etsi_lcdefsSDSL містять дані для розрахунку пропускної здатності систем (див. файли відповідно etsi_lcdefsADSL.m і etsi_lcdefsSDSL.m).

Сценарій, використовуваний для моделювання, а також топологія і трафік визначені в структурі fsan_loopsVDSL. У даному прикладі формування топології та трафіка включені в програму.

ex.tt.topology={{0,'','CO (e)',''},...

{100,'NOK_40','Node (c)','100m ->'},...

{100,'NOK_40','Node (d)','100m ->'},...

{900,'NOK_40','NT (x)','400m ->'}};

{100,'NOK_40','Node (c)','100m ->'},...

Структура ex.tt.traffic={{1,2,'VDSL',6},... визначає на топології кількість модемів даної технології, і вказує вузли, у яких розташовуються лінійна (LT) і станційна (NT) частина модемів. У даному прикладі між вузлами 1 і 2 використовуються 6 модемів VDSL.

Тип кабелю і його параметрів визначаються у файлі etsi_cablesVDSL. Для зміни типу кабелю необхідно в топології змінити назву кабелю.

Рис. Вигляд топології

Рисунок В.1 – Зовнішній вигляд топології мережі в програмі xDSLSіmulator

Ім'я системи, зазначене в топології, має відповідати імені, зазначеному в полі xDSL.name (наприклад, ADSL, SDSL, VDSL). Поле xDSL.used визначає точний тип технології. Для технології SDSL - SDSL- симетрична (SDSL-sym), SDSL- асиметрична (SDSL-asym).

Для технології ADSL: ADSL-ECoverPOTS; ADSL-FDDoverPOTS;ADSL-FDDoverPOTS_SP;ADSL-ECoverISDN;ADSL-FDDoverISDN;ADSL-FDDoverISDN_SP.

Для розрахунку пропускної здатності даного виду модемів необхідно цей тип внести в структуру ex.param.modemlist.

Приклад фрагмента програми розрахунку параметрів МАД:

global ex;

global res;

scenario='FSAN scenario FTTEx #1'; % Установка сценарію

gui.vdslDuplex= 'VDSL-FDD'; % Назва моделі

% Установка експериментальної структури за замовчуванням

ex.param = setupParam; % Параметри

[ex.tfplist, ex.param.HAMBandName] = ...itu_tfplanHAM([]);

ex.tfplist = fsan_modelsMISC(ex.tfplist); % Додавання моделей перешкод основних систем

ex.lclist = setupLClist; % Формування структур опису лінійних кодів

ex.lclist = etsi_lcdefsADSL(ex.lclist); % Додавання опису лінійного коду DMT (ADSL)

ex.lclist = etsi_lcdefsSDSL(ex.lclist); % Додавання опису лінійного коду TC-PAM (g.shdsl)

ex.clist = etsi_cablesVDSL([]); % Установка параметрів кабелю зв'язку;

ex.tfplist = etsi_tfplansVDSL(ex.tfplist); % Установка частотного плану VDSL-FDD

ex.tfplist = etsi_tfplansSDSL(ex.tfplist); % Установка частотного плану SDSL

ex.tt.name= 'FSAN scenario FTTEx #1';

% Визначення топології

ex.tt.topology={{0,'','CO (e)',''},...

{100,'NOK_40','Node (c)','100m ->'},...

{100,'NOK_40','Node (d)','100m ->'},...

{900,'NOK_40','NT (x)','400m ->'}};

% Визначення кількості і розташування працюючих систем

ex.tt.traffic={{1,2,'VDSL',6},...

{1,2,'ADSL',6},...

{3,4,'HD11',20}};

% Визначення відповідності імені системи на топології і реальному типу топології

xDSL=getList(ex.param.xDSLlist,'VDSL');

xDSL.used=gui.vdslDuplex;

ex.param.xDSLlist=setList(ex.param.xDSLlist,xDSL.name,xDSL);

xDSL.name='ADSL';

xDSL.used='ADSL';

ex.param.xDSLlist=insertList(ex.param.xDSLlist,xDSL);

xDSL.name='HD11’;

xDSL.used='SDSL-sym';

ex.param.xDSLlist=insertList(ex.param.xDSLlist,xDSL);

% формування списку систем, для яких відбуваеться розрахунок основних параметрів

ex.param.modemlist=['VDSL';'ADSL';'HD11'];

% Побудова топології і трафика

ETSI_SDSL_traffic2lctf;

figure(1);

plotTTstructure(ex.tt);

% Висновок маски спектральної щільності потужності для VDSL модема

tfplan = getList(ex.tfplist,gui.vdslDuplex);

figure(2);graw('reset;');

gui.fax.min=1e3; gui.fax.max=1e6;

plotTFplan(tfplan,'Lin',gui.fax);

%Висновок маски спектральної щільності потужності для G.SHDSL модема

tfplan = getList(ex.tfplist,'SDSL-sym');

figure(3);graw('reset;');

gui.fax.min=1e3; gui.fax.max=1e6;

plotTFplan(tfplan,'Lin',gui.fax);

%drawnow; % Show it now

% Розрахунок результатів експерименту

result = evalExperiment;

% Висновок результатів експерименту

format compact

[bitrate_LT, bitrate_NT,margin_LT, margin_NT]=calcXDSLresult(ex,result);

disp('LT Rates')

disp(bitrate_LT)

disp('NT Rates')

disp(bitrate_NT)

disp('Ratio')

disp(bitrate_NT./bitrate_LT)

disp('margNT')

disp(margin_NT)

disp('margLT')

disp(margin_LT)

% Побудова результатів експерименту

for current=1:length(result),

figure;

% Побудова результатів сторони LT

subplot(211)

x=result{current};

tmp_str=sprintf('Simulation Result, Modem %d (%s-%s)\n',...

current,...

ex.tt.topology{x.Modem.LT_Node}{3},...

ex.tt.topology{x.Modem.NT_Node}{3});

plotResult(ex,result,current,'LT',[],[],tmp_str);

% Побудова результатів сторони NT

subplot(212)

tmp_str=sprintf('%s-%s\n',...

ex.tt.topology{x.Modem.LT_Node}{3},...

ex.tt.topology{x.Modem.NT_Node}{3});

plotResult(ex,result,current,'NT',[],[],tmp_str);

end.

Додаток Г

ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ

Ва-ріант

Параметр

R, (м)

Кількість абонентів в елементі поверхні

Рівень

вартості

A1,B1

B2,B3,C1

C2,C3,C4,

D1,E1

D4,E4,D2,

D3,E2,E3

1

2700

400

200

150

100

Низький

2

2350

300

150

70

50

Середній

3

2670

350

175

100

90

Високий

4

3100

150

75

35

30

Низький

5

3200

200

95

50

40

Середній

6

2680

240

100

35

25

Високий

7

3070

500

200

100

80

Низький

8

2730

550

300

120

100

Низький

9

3210

330

250

100

95

Середній

10

3300

450

200

85

70

Високий

11

2500

400

200

150

100

Низький

12

2780

300

150

70

50

Середній

13

3010

350

175

100

90

Високий

14

2580

150

75

35

30

Низький

15

2600

200

95

50

40

Середній

16

2820

240

100

35

25

Високий

17

2880

500

200

100

80

Низький

18

3320

550

300

120

100

Низький

19

2800

330

250

100

95

Середній

20

2450

450

200

85

70

Високий

21

3430

400

200

150

100

Низький

22

3510

300

150

70

50

Середній

23

3200

350

175

100

90

Високий

25

2720

150

75

35

30

Низький

26

3170

200

95

50

40

Середній

27

2550

240

100

35

25

Високий

28

3300

500

200

100

80

Низький

29

3500

550

300

120

100

Низький

30

2900

330

250

100

95

Середній

31

2850

550

200

85

70

Високий

32

2950

350

200

85

70

Високий

33

2750

400

300

150

100

Низький

34

2510

100

150

70

50

Середній

35

3410

450

150

100

90

Високий

36

2810

100

45

35

30

Низький

37

2920

200

95

50

40

Середній

38

2640

240

100

35

25

Високий

39

3310

500

200

100

80

Низький

40

3150

450

300

120

100

Низький

Додаток Д

ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ ТИТУЛЬНОГО ЛИСТА ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ ДО КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

Міністерство освіти та науки України

Харківський національний університет радіоелектроніки

Кафедра ТКС

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

з дисципліни «Багатофункційні системи доступу до мереж зв’язку»

Виконав:

Студент групи ТСМ-01-1

Іванов І.І.

Перевіряв:

Доцент каф. ТКС

Ощепков М.Ю.

Харків, 2005

Навчальне видання

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до курсового проекту з дисципліни

" БАГАТОФУНКЦІЙНІ СИСТЕМИ ДОСТУПУ ДО МЕРЕЖ ЗВ’ЯЗКУ "

для студентів усіх форм навчання спеціальності