Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4264dca95227c0496cb70cbe0e36277a.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тема: «Облік, аналіз та аудит збереження та руху виробеничих запасів»

Зміст

Вступ 4

Розділ 1. Теоретичні аспекти обліку операцій з руху виробничих запасів 6

1.1. Еволюція поняття „виробничі запаси” та основні тенденції розвитку їх обліку на сучасному етапі 6

1.2. Огляд літературних джерел та нормативної бази з обліку виробничих запасів 16

1.3. Класифікація виробничих запасів для потреб бухгалтерського обліку 28

Сукупні запаси виробництва 29

Виробничі запаси Товарні запаси 29

Запаси в каналах сфери обертання 29

Запаси в дорозі 29

1.4. Бухгалтерський облік запасів згідно П(С)БО та МСФЗ: порівняльний аспект 31

Розділ 2. Організація та методика обліку виробничих запасів в ПП «ВАЛ» 38

2.1. Економічна характеристика та загальні засади організації обліку в ПП «ВАЛ» 38

Таблиця 2.2. 44

Аналіз складу та структури джерел коштів ПП «ВАЛ» 44

Таблиця 2.4. 47

ПП „ВАЛ ”за 2005-2007 рр. 47

(тис.грн.) 47

Таблиця 2.5. 48

2.2. Облік операцій з виробничими запасами в ПП «ВАЛ» 55

2.3. Особливості відображення в обліку податкових розрахунків при здійсненні операцій з виробничими запасами в ПП «ВАЛ» 67

2.4. Бухгалтерський облік виробничих запасів: управлінський аспект 69

Розділ 3. Аналіз і контроль діяльності ПП «ВАЛ» 74

3.1. Загальні засади організації аналітичної роботи та аналіз наявності та ефективності використання виробничих запасів в ПП «ВАЛ» 74

3.2. Аудиторська перевірка операцій з руху виробничих запасів 78

3.3. Удосконалення бухгалтерського обліку, контролю і аналізу операцій з виробничими запасами в ПП «ВАЛ» 83

Розділ 4. Охорона праці в ПП «ВАЛ» 88

4.1. Загальні засади охорони праці в ПП «ВАЛ» 88

4.2. Робоче місце бухгалтера 92

Висновки та пропозиції 96

Список використаних джерел 100

Додатки 104

БАЛАНС 109

ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ 111

Назва статті 112

БАЛАНС 113

ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ 115

Назва статті 116

БАЛАНС 117

ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ 119

ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ 121

ЗВІТ ПРО ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ 123

Вступ

Найбільш важливою і значною частиною активів підприємства, є запаси - вони займають особливе місце у складі майна та домінуючі позиції у структурі витрат підприємств різних сфер діяльності, при визначенні результатів господарської діяльності підприємства та при висвітленні інформації про його фінансовий стан.

У собівартості промислової продукції частка витрат сировини і матеріалів становить близько 50%, а в деяких галузях промисловості (наприклад, хімічній, текстильній, харчовій) сягає 80%. Тому актуальність цієї ділянки не викликає сумніву і потребує дослідження як з теоретичної, так і з практичної точки зору.

Ефективність господарської діяльності підприємств в значній мірі залежить від оцінки та раціонального використання виробничих запасів.

Світова практика свідчить про те, що в міру зростання потреби в ефективному управлінні підприємством виникає необхідність в обліку віддачі (одержаних вигод) сировинних ресурсів та його трансформування в єдину систему бухгалтерського обліку на підприємстві у відповідності до вимог Закону України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність на Україні” та національними стандартами обліку. Отже, питанням обліку виробничих запасів має приділятись серйозна увага.

Вказані обставини вимагають подальшого дослідження особливостей обліку виробничих запасів і внесенням, на цій основі, пропозицій по удосконаленню обліку та аналізу господарської діяльності підприємства. Крім того, необхідна також подальша наукова розробка питань, пов’язаних з дослідження суті поняття “виробничі запаси”, їх ролі в інформаційному забезпеченні управління підприємством, оптимізації основних показників і кількості носіїв первинної інформації по складанню і аналізу фінансової звітності.

Суттєве практичне значення викладених питань дозволить виявити шляхи покращення діяльності, збільшення прибутку підприємства, зниження собівартості продукції.

Тема: «Облік, аналіз та аудит збереження та руху виробеничих запасів».

Метою роботи є вивчення та практична оцінка обліку, аналізу та контролю збереження та руху виробничих запасів підприємства, а також напрямів їх удосконалення.

Виходячи з поставленої мети, можна сформувати наступні завдання роботи:

- вивчення теоретичних аспектів обліку виробничих запасів;

- характеристика підприємства і технології виробництва;

- висвітлення питань організації і ведення бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту виробничих запасів на підприємстві;

- розкрити загальні питання щодо охорони праці та особливості організації охорони праці на підприємстві;

- на підставі узагальнених даних дослідження висунути рекомендації та пропозиції щодо обліку, аналізу і контролю виробничих запасів на підприємстві.

Об'єктом дослідження є господарська діяльність приватного підприємства “ВАЛ”, яке виробляє різноманітну продукцію з дерева за індивідуальними замовленнями споживачів.

Предмет дослідження – сукупність теоретичних та методологічних аспектів операцій з обліку та руху виробничих запасів в ПП „ВАЛ”.

Структура роботи: робота складається з вступу, 4-х розділів, висновків, списку використаних джерел (50) та додатків і має загальний обсяг 134 сторінки.

Розділ 1. Теоретичні аспекти обліку операцій з руху виробничих запасів

1.1. Еволюція поняття „виробничі запаси” та основні тенденції розвитку їх обліку на сучасному етапі

Виробничо-господарська діяльність підприємств забезпечується за рахунок використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, основних засобів праці і матеріальних умов процесу праці.

Різноманіття форм власності в період ринкової економіки, розширення прав підприємств в управлінні економікою, галузеві особливості виробництва вимагають альтернативних, а часом і різноманітних підходів при вирішенні конкретних питань методики і техніки ведення обліку виробничих запасів.

З запровадженням П(С)БО у підприємств з'явилася можливість вибору різних способів: організації обліку заготівлі і придбання матеріалів; відображення вартості матеріалів, що залишилися наприкінці місяця в дорозі або не вивезених зі складів постачальників; виявлення відхилень фактичної собівартості матеріальних цінностей від облікових цін і їхнього наступного розподілу між витраченими у виробництві матеріалами і їхніми залишками на складах; погашення вартості, що знаходяться в експлуатації малоцінних і швидкозношуваних предметів і ін.

Виробничі запаси (сировина, матеріали, паливо і т.д.) є предметами, на які спрямована праця людини з метою одержання готової продукції. На відміну від засобів праці, що зберігають у виробничому процесі свою форму і що переносять вартість на продукт поступово, предмети праці споживаються повністю і повністю переносять свою вартість на цей продукт і заміняються після кожного виробничого циклу [39, с. 211]. У промисловості поступово збільшується споживання товарно-матеріальних цінностей у виробництві. Це обумовлюється розширенням виробництва, значною питомою вагою матеріальних витрат у собівартості продукції і ростом цін на ресурси. В умовах переходу до ринкової економіки важливого значення набуває поліпшення якісних показників використання виробничих запасів (зниження питомих витрат матеріалів у собівартості продукції, економія і т.д.).

Від поняття виробничих запасів слід відрізняти поняття матеріальних ресурсів.

Матеріальні ресурси – це сукупність предметів праці, призначених для використання в процесі продуктивного і непродуктивного споживання (за винятком продукції, що знаходиться в незавершеному виробництві). Основну частину матеріальних ресурсів складають предмети праці, що застосовуються в промисловому, сільськогосподарському і будівельному виробництві – сировина, основні і допоміжні матеріали, паливо, електроенергія, різні вироби, машини й устаткування [39, с. 212]. Економія і раціональне використання матеріальних ресурсів – один з найважливіших напрямів інтенсифікації виробництва, підвищення добробуту людства, дбайливого використання природних багатств і збереження навколишнього середовища. Ефективне використання матеріальних ресурсів як вирішальний і найбільш діючий спосіб збільшення національного багатства країни, швидкого росту нагромаджень і ресурсів споживання.

Предметами праці виступають усі ті речі, на які спрямована праця людини. Частина предметів праці дає людству природа в готовому виді, але більшість з них створюється працею. Ті предмети праці, на виробництво яких була витрачена праця, є сировиною, напівфабрикатом. У даний час створюються і використовуються нові, що не існують у природі матеріали, із заздалегідь заданими властивостями.

Сукупність предметів і засобів праці, використовуваних у процесі виробництва матеріальних благ, складають засоби виробництва, тобто знаряддя і предмети виробничої, трудової діяльності людей; основні засоби й оборотні кошти, що використовуються у виробництві, а так само все, що створено людьми і використовується ними у виробничій діяльності. Оборотні кошти у виробництві приймають форму виробничих запасів і незавершеного виробництва [39, с. 214].

Іншими словами оборотні кошти – частина засобів виробництва, цілком споживана протягом виробничого циклу, включають звичайно матеріали, сировина, паливо, енергію, напівфабрикати, запасні частини, незавершене виробництво, витрати майбутніх періодів, обчислювальні в грошовому вираженні. Вартість оборотних виробничих засобів визначається підсумовуванням вартості їхніх окремих видів.

У сучасних умовах зростає роль матеріальних ресурсів, що служать одним з показників рівня розвитку засобів виробництва, оскільки значна частина матеріальних ресурсів являє собою напівфабрикати, виготовлені зі штучних і синтетичних матеріалів. Засоби виробництва давно стали об'єктами суспільної власності, за допомогою них у процесі планомірного суспільного виробництва створюються предмети виробничого й особистого споживання. Ефективне використання засобів виробництва приводить до найбільш повного задоволення матеріальних і духовних потреб виробництва.

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 „Запаси” поняття „виробничі запаси” не визначається, але зазначено , що для цілей бухгалтерського обліку запаси включають: сировину, основні та допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб [4].

В літературних джерелах існують різні підходи щодо трактування поняття „виробничі запаси”. Для розуміння сутності виробничих запасів, проаналізуємо думки провідних вітчизняних і зарубіжних вчених в різних літературних джерелах (табл.1.1.).

Таблиця 1.1.

Розкриття поняття “виробничі запаси” в літературних джерелах

№ з/п

Джерело

Визначення

1

2

3

1.

Азаренкова Г.М., Журавель Т.М., Михайленко Р.М. Фінанси підприємств Навч. посіб. для самост. вивчення дисципліни. - К.: Знання-Прес, 2006. — 287 с.

Виробничі запаси включають сировину, основні та допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб (с.164)

2.

Бухгалтерській фінансовий облік. Підручник/ За ред. проф. Ф. Ф. Бутинця. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 608 с.

Виробничі запаси - придбані або самостійно виготовлені вироби, які підлягають подальшій переробці на підприємстві (с.249)

3.

Варналій З.С. Основи підприємництва: Навч. посіб. - К.: Знання-Прес, 2006. - 350 с.

Виробничі запаси - сировина та різні матеріали, що придбані з метою обробки (переробки) для виробництва готової продукції (с.131)

4.

Гриньова В.М., Коюда В.О. Фінанси підприємств Навч. посіб. К.: Знання-Прес, 2006. — 423 с.

Виробничі запаси розглядаються як предмети праці. Предмети праці - це те, на що спрямована праця людини, і становить матеріальну основу створюваного продукту. До предметів праці належать продукти, які є первинними і такими, що з’явились внаслідок переробки. (с.169).

5.

Дзюбик С. Д., Ривак О. С. Основи економічної теорії Навч. посіб. — К.: Знання, 2006. — 481 с.

Виробничі запаси - це складова частина запасів, що придбана підприємством для подальшого обробки (с.118)

6.

Економіка виробничого підприємництва Навч. посіб. Й.М. Петрович, І.О. Будіщева, І.Г. Устінова та ін.; За ред. Й.М. Петровича. К.: Т-во "Знання", КОО, 2001. - 405 с.

До виробничих запасів відноситься сировина та матеріали, що надійшли на підприємство з метою обробки для виробництва продукції (робіт, послуг) (с.256)

7.

Завгородній В.П. Бухгалтерський облік в Україні. Навч.посібник. – К.: А.С.К., 2001. – 848 с.

Виробничі запаси - сировина, основні та допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва та адміністративних потреб (с.262)

продовження таблиці 1.1.

1

2

3

8.

Манів З.О., Луцький І.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. - 2-ге вид., стер. - К.: Знання, 2006. - 580 с.

Виробничі запаси - сировина та матеріали, що утримуються підприємством для подальшої обробки з метою виробництва продукції, надання послуг та виконання робіт (с. 101)

9.

Примак Т.О. Економіка підприємства: Навч. посіб. — — К.: Вікар, 2006. — 219 с.

Виробничі запаси - це матеріальні активи, що утримуються та переробляються підприємством для виробництва продукції (с.129)

10.

Чебанова Н.В., Василенко Ю.А.. Бухгалтеріський фінансовий облік: Посібник. – К.: Вид. Центр „Академія”, 2002 – 672 с.

Виробничі запаси - це сировина, основні та допоміжні матеріали матеріали, що придбані або виготовлені на підприємтсві і утримуються для подальшої обробки з метою виробництва продукції, надання послуг та виконання робіт (с.381)

11.

Отрошко О.В. Основи економічної теорії: макроекономічний аспект Навч. посіб. — К.: Знання, 2006. — 222 с.

Виробничі запаси - це сировина, основні та допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва та адміністративних потреб (с.137).

12.

Організація бухгалтерського обліку. Навч.посіб. /Ф.Ф.Бутинець, О.В.Олійник, М.М.Шигун, С.М.Шулепова. – Житомир: ЖІТІ, 2001. - 576

Виробничі запаси - це придбані або самостійно виготовлені вироби, які підлягають переробці на підприємстві. До них відносяться: сировина і матеріали, купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби, паливо, тара і тарні матеріали, будівельні матеріали, матеріали, передані в переробку, запасні частини, матеріали сільськогосподарського призначення, інші матеріали (с.303).

13.

Сопко В.В. Бухгалтерський облік: Навч.посібник. – К.:КНЕУ, 2000. – 578 с.

Виробничі запаси - сировина і матеріали, купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби, паливо, тара і тарні матеріали, будівельні матеріали, матеріали, передані в переробку, запасні частини, матеріали сільськогосподарського призначення, інші матеріали (с.121)

14.

Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України : Підручник. – К.:А.С.К., 2001. – 784 с.

Виробничі запаси - сировина і матеріали, купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби, паливо, тара і тарні матеріали, будівельні матеріали, матеріали, передані в переробку, запасні частини, матеріали сільськогосподарського призначення, інші матеріали (с.411)

продовження таблиці 1.1.

1

2

3

15.

Швець В.Г. Теорія бухгалтерського обліку Підручник.- К.: Знання, 2006. - 525 с.

Виробничі запаси (сировина, матеріали, паливо і т.д.) – це матеріальні активи, що перероблюються підприємством з метою виготовлення продукції, обслуговування виробництва та загально виробничих потреб. Відносяться до категорії оборотних засобів. Застарілі виробничі запаси слід виключати з цієї категорії, оскільки вони не можуть бути перероблені або реалізовані звичайним шляхом. (с.278).

Аналіз отриманих даних щодо визначення суті виробничих запасів оформимо в таблиці 1.2.

Як видно з наведених визначень, автори по різному підходять до визначення виробничих запасів. Проте в усіх визначеннях зустрічається визначення матеріальної основи виробничих запасів – „матеріальні запаси”, „актив”, „матеріальні цінності”, „сировина, матеріали…”, джерела появи - придбані або самостійно виготовлені, їх призначення - „подальшої переробки на підприємстві”.

При цьому в економічній літературі поняття „виробничі запаси” трактується як предмети праці, на що спрямована праця людини і становлять матеріальну основу створюваного продукту [39, с. 219].

В підручниках з бухгалтерського обліку поняття „виробничі запаси” розглядається як матеріальні запаси або матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб.

Проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що для визначення терміну “виробничі запаси” використовуються основні і неосновні ознаки. До основних ознак слід віднести назву, матеріальну основу, джерело появи та мету зберігання. До неосновних ознак, які , на наш погляд, недоцільно подавати у визначенні терміну “виробничі запаси”, можна віднести перелік їх складових, стадії руху виробничих запасів та належність до оборотних засобів.

Таблиця 1.2.

Аналіз дефініцій поняття “виробничі запаси”

№ з/п

Критерій групування

Джерело

Азаренкова Г.М., Журавель Т.М., Михайленко Р.М.

Бутинець Ф.Ф.

Варналій З.С.

Гриньова В.М., Коюда В.О.

Дзюбик С. Д., Ривак О. С.

Петрович Й.М.

Завгоро-дній В.П.

Манів З.О., Луцький І.М.

Примак Т.О.

Чебанова Н.В., Василенко Ю.А.

Отрошко О.В.

Ф.Ф.Бутинець, О.В.Олійник, М.М.Шигун, С.М.Шулепова

Сопко В.В.

Ткаченко Н.М.

Швець В.Г.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1

Матеріальні активи

-

-

-

-

-

-

-

+

-

-

-

-

-

-

+

2

Сировина, основні та допоміжні матеріали і т.д.

+

-

+

+

-

+

+

-

+

+

-

+

+

+

+

3

Вироби

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

+

-

-

-

-

4

Оборотні засоби

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

+

5

Предмети праці

-

-

-

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

На сучасному етапі йде тенденція прискорення оборотності запасів на підприємстві, а отже і зниження розмірів запасів, аж до роботи з коліс, запаси як і раніше займають головну роль у забезпеченні підприємства нормальними ритмічними умовами роботи.

На рівні підприємств запаси відносяться до числа об'єктів, що вимагають великих капіталовкладень, і тому являють собою один з факторів, що визначають політикові підприємства і впливають на рівень логістичного обслуговування в цілому. Однак багато фірм не приділяють йому належної уваги і постійно недооцінюють свої майбутні потреби в наявних запасах. У результаті цього фірми звичайно зіштовхуються з тим, що їм приходиться вкладати в запаси більший капітал, чим передбачалося.

Таким чином, щоденна потреба в предметах праці на функціонуючому підприємстві дозволяє зарахувати їх до складу матеріальних оборотних коштів підприємства і розглядати як поточні активи.

До складу предметів праці входять:

  • паливо;

  • напівфабрикати;

  • сировина;

  • матеріали;

  • енергія.

Їх придбання, збереження і використання мають певні відмінності. Деякі предмети праці не мають речовинної форми і не можуть зберігатися на складі. Деякі предмети, що мають речовинну форму, не зберігаються за умов їх постачання: магістральний газ, вода.

Ті виробничі запаси, що підлягають збереженню, повинні бути запасені в розмірі мінімальних потреб. Тобто підприємство повинне прагнути працювати „з коліс”.

Збереження предметів праці у вигляді запасів на складі пов”язано з додатковими витратами. Придбання матеріалів у запас приводить до іммобілізації оборотних коштів.

Таким чином, наявність на підприємствах виробничих запасів у межах норм позитивно впливає на ефективність використання засобів виробництва і трудових ресурсів, сприяє:

а) зростанню продуктивності праці, зниженню собівартості продукції і підвищенню рентабельності підприємства. вилучення обігових коштів;

б) збільшення витрат на їх зберігання;

в) перетворення виробничих запасів у непридатні за фізичним та хімічним [20, с. 388].

Якщо зайві запаси призводять до “заморожування” обігових коштів, збільшення оборотних засобів у виробничих запасах, сповільнення їх оборотності й зниження рентабельності підприємства, то зменшення запасів нижче нормативу зумовлює перебої у процесі виробництва, що призводить до збитків, пов'язаних із простоями, недотриманням або порушенням термінів виконання виробничих програм.

Таким чином, величина запасів конкретного виду виробничих запасів повинна бути чітко визначена, достатня для забезпечення безперервного виробничого процесу і ритмічної роботи підприємства.