Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гуцульщина текст.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.12.2019
Размер:
21.04 Кб
Скачать

15 Слайд

Гончарство було представлено мальованим посудом, декоративною керамікою і іграшками. Кольоровий тонкий орнамент, здебільшого в зеленкуватих тонах, часто рослинний і звіриний, тонко лягає на молочно-білий фон поливи. Форми посуду найрізноманітніші.

Різьбярство, яке займає важливе місце в архітектурі і побуті гуцульських сіл представлене дрібними побутовими речами — тарілками, шкатулками "касетками" та ін. Це дуже майстерні твори, ювелірно-тонко інкрустовані кольоровим деревом, металом, бісером, перламутром

16 Слайд

В гуцульській вишивці найвиразніше виявляється вся традиційність стилю. Давній геометричний орнамент. В його чітких суворих лініях покояться давні візантійські традиції. Строгість орнаменту напрочуд вдало поєднується з вогненною яскравістю колориту. Кольори — чисті, дзвінкі: червоний, синій, жовтий, зелений. Тонкий смак і художній такт виявляється ще і в тому, як поєднує вишивальниця геометричний орнамент з геометризованим рослинним і як розташовує їх на вбранні. Бо, коли елементи орнаменту — традиція, то композиційне розташування їх — плід творчої фантазії самої вишивальниці і вільно варіюється кожною з них.

17 Слайд

У гуцульських орнаментах можна простежити два основних напрямки. Перше – геометричні візерунки, які найчастіше використовують у ткацтві (у тому числі – бісерному, в цій техніці створюють гердани), вишивці. Рослинні мотиви яскравіше виражені у розписі кераміки. Обидві лінії орнаменталістики втілюють у різьбленні по дереву та художній обробці шкіри.

Що стосується кольорів, то в гуцульському мистецтві не гребують яскравими (аж ніяк не кричущими) барвами. Особливо любимі в регіоні червоний і його різноманітні відтінки. Разом з тим, використовується і натуральне забарвлення матеріалів: овчини, овечої вовни, виробленої шкіри, дерева.

18 Слайд

Гуцульщина – один з тих небагатьох оазисів, що не піддались асиміляції ні при якому режимі. Яскрава національна своєрідність декоративних, вжиткових творів гуцульських умільців виразно виявила себе як в часи Австро-Угорщини, панської Польщі, так і в період комуністичного режиму. Тому можна сказати про незнищенність народної душі, яка формувалася роками, творила свій внутрішній світ і естетичні уявлення в постійному спілкуванні з природою, що поставило в очах гуцула в усій неповторній красі.

Соседние файлы в предмете Культурология