Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гібридна війна.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.03.2020
Размер:
49.07 Кб
Скачать

Висновки.

Гібридна війна – це прагнення однієї держави підпорядкувати собі іншу за допомогою політичних, економічних, інформаційних інструментів. Саме тому в умовах гібридної війни бойові дії є другорядними, а на перший план виходять інформаційні операції та інші важелі впливу. Війна полягає у прагненні однієї держави агресивно діяти на свідомість жителів країни, на суверенітет якої вона претендує. Іншими словами – це прагнення не знищити мільйони людей, а залякати, дезінформувати і деморалізувати їх. Завдяки швидкості поширення інформації світом вона перетворилася не лише на товар, а й на зброю уникнути яку майже неможливо. Кожен українець через інтернет потрапляє в океан неперевіреної інформації, тому я вважаю, що саме для своєї безпеки і в майбутньому для безпеки своєї краіни, треба свідомо навчитися фільтруванню інформації. Новітні технології війн швидко розвиваються і поширюються і саме в наших інтересах розвиватися в сфері інформації задля того, щоб уникати психологічної маніпуляції нашою свідомістю.

Література:

1. Гібридна війна // Вікіпедія. [Електронний ресурс] Режим доступу: https://ru.wikipedia.org/wiki/%C3%E8%E1%F0%E8%E4% ED%E0%FF_%E2%EE%E9%ED%E0 (дата звернення 22.08.2016 г.).

2. Інтервью Франка ван Каппена. Гібридна війна Путіна – нихто не знає, як відповісти // Аргумент, 28.04.2014. – [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://argumentua.com/stati/gibridnaya–voina– putina–nikto–ne–znaet–kak–otvetit.

3. Гібридні війни XXI століття: материали межвузовського круглого стола 29.01.2015. - Москва: Військовийй університет, 2015. - 310 с.

4. NATO Strategic Communications» (NATO StratCom COE), Експертне дослідження, Особливості інформаційного впливу Росії в Україні та країнах Балтії протягом російсько-українського збройного конфлікту, 03.03.2016 року, м. Рига (Естонія).

5. Бартош А. Гібридні війни в зовнішній політиці США і НАТО // Незалежний військовий огляд. 2010, 10 окт. – Режим доступу: http://nvo.ng.ru/concepts/2014-10-10/1_nato.html.

6. Манойло А.В. Державна інформаційна політика в особових умовах: Монографія. М.: МИФИ, 2003. – 388 с.

7. Бебик В. Глобальне інформаційне суспільство: інфо– комунікація і електронна демократія./ Валерій Бебик [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://cathedra.io.ua/s2294803/ valeriy_bebik._globalne_informaciyne_suspilstvo_info– komunikaciya_i_elektronna_demokratiya.

8. Горбулін В.П. Проблеми захисту інформаційного простору України: монографія / В.П. Горбулін, М.М. Биченок; Ін–т пробл. нац. безпеки. – К.: Інтертехнологія, 2009. – 136 с.