Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОРЯДОК застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі1929819572.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
834.05 Кб
Скачать

Рахунок 02 «Активи на відповідальному зберіганні»

Рахунок 02 «Активи на відповідальному зберіганні» призначено для обліку й узагальнення інформації щодо:

оплачених товарно-матеріальних цінностей вищестоящими органами із державного та місцевих бюджетів і відвантажених суб’єктам державного сектору, що належать до їх сфери управління, які перебувають на інших бюджетах, та прийнятих розпорядником бюджетних коштів та державними цільовими фондами на відповідальне зберігання, включаючи спеціальне обладнання, придбане для виконання науково-дослідних і конструкторських робіт;

прийнятих суб’єктом державного сектору на відповідальне зберігання товарно-матеріальних цінностей;

усіх видів обладнання і предметів спортивних стрільбищ, тирів, кабінетів військової дисципліни навчальних закладів тощо.

Збільшення залишку на рахунку відбувається при надходженні до суб’єкта державного сектору активів на відповідальне зберігання, зменшення - при поверненні активів, які були на відповідальному зберіганні.

Рахунок 02 «Активи на відповідальному зберіганні» має такі субрахунки:

021 «Активи на відповідальному зберіганні розпорядників бюджетних коштів»;

022 «Активи на відповідальному зберіганні державних цільових фондів».

На субрахунках 021 «Активи на відповідальному зберіганні розпорядників бюджетних коштів» (022 «Активи на відповідальному зберіганні державних цільових фондів») ведеться облік розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами активів на відповідальному зберіганні.

Рахунок 03 «Бюджетні зобов’язання»

Рахунок 03 «Бюджетні зобов’язання» призначено для обліку й узагальнення інформації про розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому, відповідно до бюджетних асигнувань.

Збільшення залишку на рахунку відбувається при взятті бюджетних зобов’язань, зменшення - при сплаті за бюджетними зобов’язаннями та в разі змін умов бюджетних зобов’язань (додаткові договори, розірвання договору тощо).

Рахунок 03 «Бюджетні зобов’язання» має такі субрахунки:

031 «Укладені договори (угоди, контракти) розпорядників бюджетних коштів»;

032 «Укладені договори (угоди, контракти) державних цільових фондів».

На субрахунках 031 «Укладені договори (угоди, контракти) розпорядників бюджетних коштів» (032 «Укладені договори (угоди, контракти) державних цільових фондів») ведеться облік розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами інформації про розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому, відповідно до бюджетних асигнувань.

Рахунок 04 «Непередбачені активи»

Рахунок 04 «Непередбачені активи» призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність непередбачених (потенційних) активів. На цьому рахунку обліковуються перехідні призи, прапори, кубки, які засновані різними установами та організаціями і отримані від них для нагороди команд-переможців. Призи, прапори, кубки обліковуються протягом всього періоду їх знаходження в суб’єкта державного сектору.

На цьому рахунку ведеться накопичення інформації про наявність непередбачених активів, щодо яких існує ймовірність надходження економічних вигід у сумі очікуваного відшкодування збитків. Списуються непередбачені активи в міру того, як вони визнаються чи не визнаються при вирішенні питань щодо невизначених майбутніх подій.

Рахунок 04 «Непередбачені активи» має такі субрахунки:

041 «Непередбачені активи  розпорядників бюджетних коштів»;

042 «Непередбачені активи державних цільових фондів»;

043 «Тимчасово передані активи».

{Рахунок 04 класу 0 розділу II доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства фінансів № 1135 від 23.12.2016}

На субрахунках 041 «Непередбачені активи розпорядників бюджетних коштів» (042 «Непередбачені активи державних цільових фондів») ведеться облік розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами непередбачених (потенційних) активів.

На субрахунку 043 «Тимчасово передані активи» ведеться облік розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами майна, переданого їм від органів виконавчої влади, які реорганізуються або ліквідуються, і яке розміщене на тимчасово окупованій території та/або на території проведення антитерористичної операції.

{Рахунок 04 класу 0 розділу II доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства фінансів № 1135 від 23.12.2016}