Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний пакет ОПГ економ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
3.24 Mб
Скачать

4.4. Моделювання дій по оп керівника підприємства

Власник підприємства економічно зацікавлений в тому, щоб його працівники не травмувалися і не хворіли, і тому забезпечує виконання на підприємстві всіх нормативно – правових актів про ОП. Він повинен широко залучати працівників і уповноважених трудових колективів до управління ОП, пропонувати серед працівників культуру здоров’я .

Норму законодавства і заходи щодо праці в умовах ринкової економіки можуть бути ефективними лише тоді, коли вони відповідають новим суспільно- економічним відносинам.

У складі економічних важелів впливу визначають заходи щодо фінансування та економічного стимулювання робіт з ОП, і економічні санкції, включаючи штрафи, відшкодування шкоди та будь – які інші матеріальні витрати і компенсації , що сплачуються підприємством та конкретними особами у випадках порушення законодавства про ОП, при незадовільному стані умов праці, аваріях, нещасних випадках на виробництві та професійних захворюваннях.

Метод логічного моделювання процесів формування небезпечних ситуацій та їх наслідків застосовують для аналізу існуючих або потенційних небезпек, що виявлені при обстежені робочих місць, окремих марок машин та агрегатів.

Метод дає можливість шляхом побудови “дерева” відходів і можливість операторів різних систем, вести математичну обробку моделі (дерева) з метою одужання ймовірності виникнення малих випадкових подій, як аварій, травм і катастроф.

Метод «дерева» або «дерева несправності і помилок оператора» застосовують для аналізу складних систем.

Аналіз умов обставин та причин різних аварій, виробничих травм та деяких катастроф, що процеси формування та виникнення цих явищ можна заздалегідь моделювати, застосовуючи метод побудови дерева відходів та помилок оператора людино – машини системи у с.-г.

Аналіз моделей, процесів виникнення аварій, травм і катастроф показав, що вони повністю імітують усі процеси та явища, що беруть участь у їх зародженні й виникненні.

4.5. Положення Закону «Про загально-обов’язкове державне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві»

Правові засади проведення соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань визначено Конституцією України. Основами законодавства України про загально обов язкове державне соціальне страхування «Закон України». «Про загально обов язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань які зпричиними втрату працездатності під законними актами та їх виконання»

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загально обов язкового соціального страхування за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров я громадян у праці і їх трудової діяльності. Держава гарантує усім застрахованим громадянам забезпечення прав у страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання. Суб єктами страхування від нещасного випадку є застраховані громадяни, в деяких випадках – застраховані особи. Страховиком виступає Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Об’єктом страхування від нещасного випадку є життя застрахованого його здоров я та працездатності.

Законодавство встановлює громадян які підлягають обув’язковому страхуванню від нещасного випадку, які працюють за умовами трудового договору. Порядок страхування, для страхування від нещасного випадку на виробництві непотрібно згоди або заяви працівника. Страхування здійснюється в безособовій формі. Всі особи, які підпадають під обов’язкове страхування, вважаються застрахованими з моменту набрання чинності зазначеного законодавством незалежно від фактичного виконання страхувальником своїх забов язань, щодо сплати страхових внесків.

Страхування від нещасних випадків здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків-некомерційна самоврядна організація, що діє на основі статуту які затверджуються її Правлінням. Управління фондом здійснюється на паритетній основі держави, представниками застрахованих осіб і роботодавців. Безпосереднє управління Фондом соціального страхування від нещасних випадків здійснює його Правління та виконавча дирекція.

Завданням страхування від нещасного випадку є:

1. Відношення здоров я та працездатності потерпілих на виробництві.

2. Відшкодування матеріальної та моральної шкоди застрахованим і членам їх сімей.

3. Проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів.

Також Законом передбачено, що під час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві і професійних захворювань тепер зараховані до загального та пільгового пенсійного стану працівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]