Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логістика 3 курс / Задание_КР_Логистика.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
417.97 Кб
Скачать

Vпал.Сер. – середньозважений об’єм однієї палети на складі, м3. Для розрахунку у прикладі будемо приймати 1м3.

Кн.п. – коефіцієнт наповненості палет. Для розрахунку приймаємо рівним 0,738.

Норму вантажної площі на одне палето-місце (q) визначають на основі інформації про техніку та технологію зберігання, що існує на певному складському комплексі. При цьому значення площі, що зайнята безпосередньо обладнанням для зберігання, необхідно поділити на кількість палет, які можна розмістити в це обладнання.

Проекція зовнішніх контурів секції стелажу, що зайнятий вантажем

Визначаємо розмір вантажної площі (Sвант.і), що потрібен для утримання необхідної кількості палето-місць.

Завдання 6. Визначити розрахункову (платіжну) вагу вантажу у ltl перевезень

Транспортування збірних партій вантажів – це перевезення в одному транспортному засобі (автомобіль / літак / контейнер) вантажів від різних вантажовідправників в одному напрямку.

Коли йдеться про перевезення збірних партій автомобільним транспортом застосовують термін LTL (Less Truck Load), тобто часткове завантаження вантажівки. Коли перевезення потребують використання контейнерів йдеться про LCL (Less Than Container Load), відповідно часткове завантаження контейнеру.

Для виставлення рахунків вантажовідправникам за перевезення необхідно враховувати масу (кг, т) та об’єм (м3) вантажів кожного з них. А оскільки транспортний засіб (ТЗ) може одночасно перевозити могильну плиту та кукурудзяні палички, то краще поєднати ці масо-габаритні значення і розрахувати умовну масу відправлення.

Отже, розрахункова (умовна) маса відправлення визначається співвідношенням фактичної маси вантажу під час змішаного транспортування до коефіцієнту використання вантажопідйомності ТЗ.

Зараз цей показник може мати різноманітні назви:

  • розрахункова вага вантажу. Що з одного боку трохи дивно, оскільки вага – це сила, з якою предмет здійснює тиск на поверхню і вимірюється в Ньютонах. Натомість маса – є фізичною величиною, що власне показує кількість речовини в предметі, напряму залежить від щільності матеріалу і вимірюється в кг, т. З другого боку, сила силенна транспортної документації вміщує словосполучення вага нетто /брутто поряд із маса нетто / брутто. Тож лишимо це як є;

  • умовна розрахункова тонна;

  • об’ємна (габаритна) вага вантажу.

В будь якому випадку, всі ці назви мають однакову дефініцію і розуміють масу вантажу, що припадає на 1 м3. Різні види транспорту мають свої відмінності у розрахунку маси вантажу.

Вантажний автомобільний транспорт

Розрахунок проводять через так звані навантажувальні метри, або ладо-метри (loading meter, LDM). Ладо-метр – це величина, що визначає оптимальну масу 1кг вантажу із розрахунку на 1 погонний метр ТЗ. Іншими словами, яку оптимальну масу вантажу вздовж борта повинна перевозити вантажівка.

Зазвичай, LDM визначають для тентової вантажівки EURO вантажопідйомністю 20 – 24 тони, об’ємом 82м3, довжиною 13,6 м, шириною 2,45 м, висотою 2,4 м.

Для такої вантажівки площа 1LDM = 2,45 м2 (2,45 х 1 погонний метр) і, відповідно об’єм 1LDM = 5,88 м3 (2,45 х 2,4 х 1). Маса навантажувального метра становить 1LDM = 1617 кг (22000 (вантажопідйомність ТЗ) / 13,6), а оптимальна розрахункова маса дорівнюватиме 1LDM = 275 кг/м3 (1617 / 5,88).

Завдання 7. Визначити витрати на транспортування збірних вантажів за умови

Визначення витрат на доставку різних вантажів автомобільним транспортом в разі спільного перевезення можна робити через розрахунок коефіцієнта використання вантажопідйомності автомобіля.

Квв = Максимальна кількість вантажу (тон), що може бути завантажена у авто / Вантажопійомність автомобіля

Мр = Мф / Квв

Мф - фактична маса відправки, т;

Квв - коефіцієнт використання вантажопідйомності автомобіля

Мр - розрахункова маса відправки, розр. т;