Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.-Аналіз ліквідності і платоспроможності.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.05.2021
Размер:
96.77 Кб
Скачать

3. Аналіз показників ліквідності

При аналізі ліквідності підприємства використовують такі відносні показники:

Коефіцієнт абсолютної ліквідності ал). Визначається відно­шенням найбільш ліквідних активів (А1) до поточних зобов'язань підприємства (П1 + П2):

В чисельнику знаходяться суми грошових коштів та їх еквії лентів, а також поточних фінансових інвестицій (ряд. 220 + р; 230 +ряд. 240 розділу II активу балансу), в знаменнику —підсум розділу IV пасиву балансу.

Цей коефіцієнт є найбільш жорстким критерієм платоспроможності та ліквідності підприємства і показує, яку частину коре короткострокової заборгованості воно може погасити в поточний м мент або найближчим часом. Теоретично достатнім вважається якщо Кал вище 0,2—0,35. Це означає, що на 20—35% підприємст може в поточний момент погасити всі свої короткострокові бор і платоспроможність вважається нормальною.

Такий показник називають ще коефіцієнтом платоспроможності.

Коефіцієнт швидкої (проміжної, суворої) ліквідності, або ккоефіцієнт кислотного тесту (Кші). Обчислюється відношенням суі грошових коштів, короткострокових фінансових вкладень і дебіторської заборгованості (А1+А2) до поточних зобов'язань (П1 П2):

В чисельнику знаходяться суми грошових коштів та їх еквіва­лентів, поточних фінансових інвестицій та дебіторської заборго­ваності, інших оборотних активів (суми ряд. 150—250 розділу II активу балансу), в знаменнику - підсумок розділу IV пасиву ба­лансу.

Коефіцієнт швидкої ліквідності допомагає оцінити можливість погашення підприємством короткострокових зобов'язань у випад­ку його критичного стану. Теоретичне найнижче значення цього показника 1, найвище - 2.

Узагальнюючим показником ліквідності є коефіцієнт поточ­ної ліквідності мі) (коефіцієнт загальної ліквідності, коефіцієнт покриття, коефіцієнт загальної платоспроможності). Він розрахо­вується відношенням поточних активів (А1+А2+Аз) до поточних зобов'язань (П1 + П2):

В такому разі розраховують коефіцієнт критичної ліквідності (про­міжний коефіцієнт покриття) як відношення поточних активів за мінусом виробничих запасів і затрат до поточних пасивів. В дано­му випадку до ліквідів відносяться і готова продукція, і відванта­жені товари:

де; Ккл— коефіцієнт критичної ліквідності;

ВЗ — виробничі запаси;

З —затрати.

Існує й інший варіант розрахунку цього коефіцієнта: як відно­шення суми грошових коштів, цінних паперів і дебіторської забо­ргованості до суми поточних активів, теоретично достатнім вва­жається Ккл на рівні 0,7—0,8.

Якшо при аналізі таких коефіцієнтів виявлені відхилення від рекомендованих значень, то необхідно з'ясувати причини цього.

В чисельнику знаходиться підсумок розділу II активу балансу, в знаменнику — підсумок розділу IV пасиву балансу.

Він вимірює загальну ліквідність і показує, якою мірою поточні зобов'язання забезпечуються поточними активами, тобто скільки грошових одиниць поточних активів припадає на одну грошову одиницю поточних зобов'язань. Теоретичне значення цього показ­ника 1,5-2,5.

Орієнтовне значення показника може встановлювати і підприємство, виходячи з конкретних умов господарювання і за­лежно від щоденної потреби підприємства у вільних грошових ре­сурсах.

Якшо цей показник дуже високий, то це може бути пов'язано із надлишковими виробничими запасами, надплановою заванта­женістю готової продукції на складах, невиправданим зростанням дебіторської заборгованості, тобто із уповільненням обертання капіталу. Постійне зниження коефіцієнта означає зростаючий ри­зик неплатоспроможності.

Наприклад, у підприємства накопичені великі матеріальні за­паси, їх важко реалізувати, але воно вважається платоспроможним.

При проведенні дослідження ліквідності підприємства за да­ними показниками не слід обмежуватися лише їх розрахунками і порівняннями в динаміці або з аналогічними підприємствами, тому що аналіз буде неповним. Наведені коефіцієнти — це відносні ве­личини, і протягом часу можуть не змінюватись або змінюватися незначно, тоді як зміни в складових чисельника і знаменника мо­жуть бути суттєвими. Тому таке дослідження доцільно доповню­вати факторним аналізом.

Дослідження вказаних вище показників в динаміці можуть бути використані для визначення перспективної платоспроможності.

Для поглибленого аналізу широкого застосування набуло до­слідження відношення виручки від реалізації продукції (робіт, по­слуг) до середніх поточних пасивів: в чисельнику можна взяти де­бетовий оборот за розрахунковим рахунком за аналізований пері­од, у знаменнику - середні залишки поточних пасивів за цей же період (середнє арифметичне).

У теорії і практиці ринкової економіки використовуються й інші показники - коефіцієнти самофінансування, достатності гро­шових коштів, капіталізації грошових коштів.

Для оцінювання перспективної платоспроможності вивчаєть­ся також структура капіталу — джерел формування засобів підприємства.

Контрольні запитання:

1. Що таке ліквідність та платоспроможність підприємства ?

  1. Сутність ліквідності та платоспроможності, їх значення для суб 'єктів господарювання.

  2. Як відбувається оцінка динаміки стану поточних активів ?

  3. Як класифікуються поточні активи за ступенем ризику ?

  4. Оцінка якісного складу поточних активів. Методика розрахун­ку відповідних показників.

  5. Як класифікуються поточні пасиви за терміновістю погашен­ня ? Оцінка їх якісного складу.

  6. Система показників ліквідності: методика їх розрахунку та економічна інтерпретація.

  7. Які фактори впливають на підвищення ліквідності підприєм­ства ?

  8. Умови визначення підприємства неплатоспроможним.

Аналіз показників ліквідності ВА Т "Галактон "наведено в таблиці

Аналіз показників ліквідності ВАТ "Галактон "

Показник

На початок періоду

На кінець періоду

Відхн лення

Норма­тив

розрахунок

Рівень показ­ника

Розрахунок

Рівень показ­ника

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

840 34951,1

0.024

631,4 25790,9

0,024

0

>0,2-0,35

Коефіцієнт

швидкої

ліквідності

840+ 11855.5 34951,1

0.36

631.4+ 10039.8 25790.9

0,41

+0,05

1-2

Коефіцієнт покриття

19323.6 34951,1

0,55

18721,8 25790.9

0,73

+0,18

1,5-2,5

Коефіцієнт

критичної

ліквідності

19323.6-6628.1 34951,1

0,36

18721.8-8050.6 25790,9

0,41

1-0,05

0,7-0,8



Як видно з таблиці коефіцієнт абсолютної ліквідності мав однакове значення на початок і кінець звітного періоду. Всі інші показники почали позитивну динаміку підвищення, що свідчить про підвищення рівня ліквідності заводу. Але необхідно зазначити, що всі коефіцієнти ліквідності мають набагато нижчі значення в порівнянні з нормативни­ми. Отже, керівництву підприємства необхідно тримати курс на підви­щення ліквідності підприємства й зберегти тенденцію зростання ліквідності.