Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maksymenko_ekologichne_prakt.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Мінприроди попередньому водокористувачу. Міська рада прийняла рішення про відмову ТОВ у передачі в оренду цілісного майнового комплексу у зв’язку із невиконанням умови ради. ТОВ оскаржило відмову ради до суду.

Визначити види правовідносин, які виникли. Яким є порядок одержання ТОВ дозволів на спеціальне водокористування? Якими нормативно-правовими актами визначений порядок забору води із застосуванням технічних пристроїв та зворотнє скидання вод. Надати правову оцінку позицій ТОВ та міськради. Вирішіть справу.

Тема 11 Правове регулювання використання та охорони рослинного світу (2 години)

 

 

Практичне заняття

 

 

 

 

План

 

 

1

Рослинний світ як об'єкт правової охорони та

використання

 

 

 

2

Правове забезпечення використання рослинного світу

3

Правова охорона рослинного світу

 

 

4

Особливості правового регулювання використання та

охорони зелених насаджень в населених пунктах

 

5

Юридична

відповідальність

за

порушення

законодавства про рослинний світ

 

 

Мета: ознайомити студентів з поняттям рослинного світу як об'єкт правової охорони та використання; розкрити особливості правової основи забезпечення охорони та використання рослинного світу; визначити юридичну відповідальність за правопорушення законодавства про рослинний світ; сприяти формуванню навичок, способів захисту і охорони екологічних прав громадян як складової національної безпеки держави.

Основні поняття: рослинний світ, використання рослинного світу, зелені насадження

Під час підготовки до першого питання слід звернути увагу на рослинний світ як об'єкт правової охорони та використання. Рослинний світ являє собою сукупність усіх видів рослин, а також грибів та утворених ними угруповань на певній території. Це легальне визначення рослинного світу як об'єкта навколишнього природного середовища міститься в ст. 3 Закону України "Про рослинний світ". Цей закон є першим в екологічному законодавстві нормативно-правовим актом, яким були урегульовані суспільні відносини, пов'язані з використанням, відтворенням та охороною рослинного світу.

При підготовці до другого питання необхідно зауважити, що правове забезпечення використання рослинного світу регулюють відносини власності на об'єкти рослинного світу в будь-якій її формі й елементи змісту права власності (володіння, користування й розпорядження) повинні мати на меті задоволення публічних інтересів сьогодення та майбутніх поколінь. Таким чином, використання об'єктів рослинного світу на праві власності має за мету досягнення публічноправових інтересів суспільства.

Правова охорона рослинного світу розкривається у третьому питанні. Охорона рослинного світу передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження просторової, видової та ценотичної різноманітності і цілісності об'єктів рослинного світу, охорону умов їх місцезростання, збереження від знищення, пошкодження, захист від шкідників і хвороб, а також невиснажливе використання. Охорона рослинного світу здійснюється центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, власниками та користувачами (в тому числі орендарями) земельних ділянок, на яких знаходяться об'єкти рослинного світу, а також користувачами природних рослинних ресурсів.

При підготовці до четвертому питання слід звернути увагу на особливості правового регулювання використання та охорони зелених насаджень в населених пунктах. У населених пунктах ведеться облік зелених насаджень та складається їх реєстр за видовим складом та віком. Облік зелених насаджень проводиться органами місцевого самоврядування.

За функціональними ознаками зелені насадження населених пунктів умовно можна поділити на три групи. До першої групи відносяться зелені насадження загального користування, які розташовані на території загальноміських і районних парків, спеціалізованих парків, парків культури та відпочинку; на територіях зоопарків та ботанічних садів, міських садів і садів житлових районів, міжквартальних або при групі житлових будинків; скверів, бульварів, насадження на схилах, набережних, лісопарків, лугопарків, гідропарків та інших, які мають вільний доступ для відпочинку.

Юридична відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ розкривається в останньому питанні. Юридична відповідальність у галузі охорони та використання рослинного світу становить собою примусове (каральне) забезпечення правовими засобами виконання спеціальних вимог законодавства про рослинний світ або застосування до винних осіб компенсаційних заходів.

Під порушенням законодавства про рослинний світ слід розуміти протиправну дію або бездіяльність, яка завдає шкоди об'єктам рослинного світу чи не спричиняє такої шкоди, але спрямована проти встановленого порядку використання об'єктів рослинного світу і передбачає юридичну відповідальність винної в цьому особи.

Ситуативні завдання

Задача 1 Товариство з обмеженою відповідальністю звернулось

до Київської міської ради з клопотанням про надання земельної ділянки із земельного лісового фонду розміром 4 га

для будівництва котеджів з метою їх продажу селищній раді або громадянам.

Визначте компетенцію селищної і міської рад народних депутатів у наданні земельних ділянок. Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 2 Лісгосп пред'явив позов до громадянина Н. про

відшкодування шкоди, заподіяної самовільною порубкою лісу і випасанням худоби в лісі. Відповідач позов не визнав і пояснив, що він мав дозвіл лісничого Т. У суді було встановлено, що лісничий надавав громадянам ділянки лісу для заготівлі деревини та здійснення інших видів лісокористування.

Чи правомірні дії лісничого Т.? Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 3 Працівниками лісової охорони було виявлено, що

громадянка П. самовільно випасала корову у лісових культурах на площах, призначених під лісовідновлення, в результаті чого на 50 % знищено лісові культури віком від трьох років II групи на площі 0,01 га.

Яку відповідальність треба застосувати за це правопорушення? Підрахуйте заподіяну шкоду.

Задача 4 Тваринницькому підсобному сільськогосподарському

підприємству виробничої фірми «Нафтоторгсинтез» необхідно збудувати під’їзну автомобільну дорогу до об’єктів виробничого призначення. Проведення робіт стримувалося тим, що під під’їзну дорогу вилучається ліс першої групи.

Лісогосподарське об'єднання, до якого звернулося з клопотанням підсобне сільськогосподарське підприємство, дало дозвіл на вирубування просіки для розміщення під'їзної дороги за умови, що підприємство компенсує заподіяні збитки відповідно до такс відпуску деревини на пні.

Через деякий час старший інженер лісогосподарського об’єднання Чаусов П., який виконував обов’язки інспектора з використання, відтворення, захисту та охорони лісів, виявив, що вирубування деревини та розміри просіки значно перевищують встановлені розміри. Крім того, механічним способом знищена значну частину молодняку природного походження, на 5 га плантації лісових насаджень вже зводяться тваринницькі об’єкти, за межами просіки вирито канаву 3-метрової глибини і ширини для скидання відходів тваринницького виробництва.

Подальші обстеження показали, що внаслідок самовільних дій підсобного сільськогосподарського підприємства знищено близько 10 тис. дерев діаметром 35-40 см до ступеня припинення росту.

Ці матеріали були передані до органів прокуратури, які після проведення відповідних слідчих дій скерували їх до суду для притягнення винних до відповідальності.

Які юридичні наслідки розгляду цієї справи, як її вирішити?

Задача 5 Неповнолітній Ігнатенко заготовляв соснову шишку в

лісі першої групи на території Скрипаївського лісництва. При цьому він зрубав верхівки на чотирьох деревах, у результаті чого дерева стали нежиттєздатними.

Лісництво подало до суду позов про стягнення з Ігнатенка збитків за лісопорушення в сумі 1000 грн. Ігнатенко на суді визнав свою вину, але повідомив, що такої великої суми він заплатити неспроможний, оскільки навчається в школі і знаходиться на утриманні у своєї матері.

Як вирішити справу?

Задача 6 До лісогосподарського підприємства «Верховина»

звернулося акціонерне товариство «Інтурист-Захід» із заявою на виділення частини лісових угідь та видачу лісового квитка для розміщення об'єктів туристичного табору «Лілея».

Лісогосподарське підприємство погодилося укласти угоду про надання частини лісових угідь на місці залишених зрубів та згарища для розміщення об’єктів капітального типу за умови, що акціонерне товариство своїми ресурсами або за його кошти додатково проведе роботи з лісорозведення на площі 70 га.

Таку угоду було укладено і сторони приступили до її виконання. Однак державний інспектор з використання та охорони земель області, якому ці факти стали відомі, скерував лісогосподарському підприємству письмове повідомлення з вимогою розірвати вказану угоду, оскільки її укладено з порушенням чинного законодавства.

У своїй відповіді керівник лісогосподарського підприємства зазначив, що згідно із статутом підприємство має право видачі лісових квитків на використання лісових ресурсів, для розміщення туристських таборів, баз відпочинку та інших подібних об’єктів.

Державний інспектор з охорони та використання земель виніс постанову про накладення адміністративного штрафу на керівника лісогосподарського підприємства та зобов’язав голову акціонерного товариства призупинити розпочаті роботи. Крім того, він звернувся з позовом до суду про визнання вказаної угоди недійсного.

Чи законні дії державного інспектора за використанням та охороною земель? Як вирішити справу?

Задача 7 На засіданні виконавчого комітету селищної Ради під час

розгляду проекту плану земельно-господарського устрою території начальник райлісгоспу заперечив проти того, щоб використання лісогосподарських угідь, їх відтворення та охорона передбачались вказаним документом. На його погляд, усі дані щодо використання земель лісового фонду мають міститися в лісовому кадастрі та проектних документах про організацію та лісовикористання території.

Державний інспектор з використання та охорони земель дав письмовий висновок, згідно з яким використання земель селища має здійснюватися відповідно до проекту планування та забудови міста, зокрема плану земельно-господарського устрою та вимог земельного законодавства України.

Голова виконкому призупинив розгляд зазначеного документа і звернувся до прокурора з проханням дати юридичний висновок про правомірне розв’язання цього питання.

Дати висновок щодо поставлених питань.

Задача 8 Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство

звернулося до сільської ради з клопотанням про повернення і передану у власність 12 га земель, що перебувають у користуванні міжгосподарського лісгоспу. У своїх обґрунтуваннях приватно-орендне сільськогосподарське підприємство посилається на такі обставини. До 1977 р. ці землі належали колгоспу, на базі якого створено приватноорендне сільськогосподарське підприємство і належали до колгоспних лісів. У 1977 р. ведення лісового господарства в колгоспних лісах та користування лісом перейшло до створеного міжгосподарського лісництва, яке в кінці 70-х років було реорганізовано в міжгалузеве лісогосподарське підприємство.

У сучасних умовах приватно-орендне сільськогосподарське підприємство фактично та юридично обмежене у використанні деревини для господарських потреб. До того ж значну частину цієї ділянки, на якій було згарище, передано під автогаражі. Інша частина використовується для організації кемпінгу, стоянки для автомобілів, а це обмежило використання лісу для відпочинку місцевого населення.

Сільська рада відмовила в задоволенні клопотання, посилаючись на те, що чинне законодавство забороняє передавати у власність землі рекреаційного призначення.

Чи є рішення сільської ради законним? Як вирішити справу?

Задача 9 Сільська Рада народних депутатів прийняла рішення

«Про додержання режиму використання та охорони земель», яким зобов’язала всіх власників земель і землекористувачів вносити плату для здійснення благоустрою села та ремонту шляхів внутрішньогосподарського використання, закупівлі насаджень та створення лісопарку для відпочинку населення, облаштування берегової смуги та риболовної зони.

Сільськогосподарське акціонерне товариство, торгівельно-закупівельна база та завод «Радіоприлад» оскаржили це рішення до арбітражного суду, вважаючи його незаконним. Отримавши копію позовних заяв, голова сільської Ради скликав позачергову сесію, на якій було прийнято рішення про припинення оренди землі торгівельнозакупівельною базою та заводом «Радіоприлад» у зв’язку з невиконанням рішення сільської ради.

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 10 Фермеру Сікорі передано у власність 7 га орних земель

та 42 га землі надано в оренду на п'ять років із земель комунальної власності для будівництва кошари і заняття вівчарством. Через відсутність належних сільськогосподарських машин орні землі два роки не оброблялися належним чином, і тому фермер Сікора 4 га продав своєму сусідові, 3 га подарував братові.

Сільська рада винесла рішення про вилучення всіх земель, переданих Сікорі для ведення фермерського господарства.

Це рішення фермером було оскаржено в райдержадміністрації.

Чи є законним рішення сільської ради? Підготуйте проект відповіді райдержадміністрації.

Соседние файлы в предмете Экологическое право