Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POLIT-REF-2003.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.01.2022
Размер:
98.3 Кб
Скачать

В) г. Алмонд основні терміни та поняття

Абсентеїзм - байдуже ставлення людей до здійснення своїх громадсько-політичних прав, що найчастіше проявляється в їх ухиленні від участі у голо­суваннях.

Абсолютна монархія - форма державного правління, за якої політична вла­да повністю зосереджена в руках керівника держави (монарха) і передасться у спадок.

Авторитаризм - політичний режим, який характеризується значною концентрацією влади в руках однієї особи або групи, а також обмеженням або звуженням політичних прав і свобод громадян і їх об'єднань тощо.

Анархізм - течія в суспільно-політичній думці, головним принципом якої є заперечення держави і будь-якої влади.

Аполітичність - байдуже ставлення громадян до політики, небажання брати участь у політичному житті суспільства.

Блок політичний - тимчасова або постійна угода, союз, об'єднання партій, громадських організацій, групи людей для спільних дій з метою досягнення політичної мети (перемога на виборах, захист певних ідей тощо).

Виборча система - сукупність передбачених законом виборчих процесів, пов'язаних із формуванням органів влади.

Влада - 1) спроможність, право, можливість суб'єкта політики нав'язувати власну волю, розпоряджатися іншими людьми, суспільними групами за допомогою закону, авторитету, насильства, примусу тощо; 2) система керівних (державних) органів.

Гегемонія - керівна роль будь-якої групи, партії, класу, держави тощо інших.

Громадська організація - добровільне об'єднання громадян для задоволення своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Двопартійна система - організація політичного життя, коли дві партії почергово беруть участь у здійсненні політичної влади і досягають успіху у виборчій боротьбі.

Демагогія - навмисний вплив на почуття і настрої людей з метою ввести їх в оману всілякими привабливими, але неправдивими обіцянками.

Демократія - форма організації та функціонування політичної системи, при якій існують рівні можливості для здійснення прав і свобод кожного члена суспільства.

Доктрина - політичне, наукове або інше вчення, система поглядів, політична теорія.

Соседние файлы в предмете Политология