Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дирофиляриоз.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.06.2022
Размер:
420.12 Кб
Скачать

2. Власні дослідження

2.1. Історія хвороби

АМБУЛАТОРНИЙ № 0325 СТАЦІОНАРНИЙ № 0135 .

ДАТА НАДХОДЖЕННЯ 04 жовтня 2019 року

ВЛАСНИК ТВАРИНИ І ЙОГО АДРЕСА Літвіненко В.Г., пр. Героїв, 40.

ВИД собака СТАТЬ кобель КЛИЧКА№ Джеррі

ВІК 2 роки ; МАСА ТІЛА 15 кг ; ПОРОДА б/п.

МАСТЬ, ПРИКМЕТИ: коричнево-біла.

ДІАГНОЗ ПОПЕРЕДНІЙ: Дирофіляріоз (серцева форма).

ДІАГНОЗ ЗАКЛЮЧНИЙ: Дирофіляріоз.

ANAMNESIS

ANAMNESIS VITAE: Зі слів господарів тварини з'ясовано, що собака живе у квартирі, на вулиці гуляє. Других тварин у квартирі немає. Тварина була оброблена від бліх та гельмінтів. Також тварина була вакцінована препаратом «Нобівак DHPPI» відповідно до схеми вакцинації. Годують тварину сухим кормом із домішками натуральної їжі.

ANAMNESIS MORBI: Деякий час тому тварина разом з господарями відпочивала в лісі біля річки. Після цього вони помітили погіршення стану тварини, вона почала кашляти, швидко втомлюватися від фізичних вправ, худнути, язик набув синюшного кольору.

2.2. Загальне дослідження

STATUS PRAESENS

ЗАГАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

ТЕМПЕРАТУРА 38,5оС; ПУЛЬС 120 уд/хв; ДИХАННЯ 20 рух/хв.

ГАБІТУС: Вгодованість нижча за середню, конституція щільна, розвиток кістяка та мускулатури задовільний.

ПОВЕДІНКА ТВАРИНИ: Пригнічена. Поза природня, невимушена.

КОН’ЮНКТИВИ І ВИДИМІ СЛИЗОВІ ОБОЛОНКИ анемічні. Кон'юнктива бліда, блискуча, помірно волога. Цілісність її не порушена, припухання і нашарування відсутні. Слизова оболонка носової порожнини пігментована, блискуча, помірно волога. Цілісність не порушена, припухання і нашарування відсутні. Слизова оболонка ротової порожнини анемічна, з пігментацією, блискуча, помірно волога. Цілісність не порушена, припухання і нашарування відсутні.

ВОЛОСЯНИЙ ПОКРИВ Шерсть - середньої довжини, рівномірно і густо вкриває шкіру, чиста, блискуча, еластична, з густим підшерстком, скуйовджена. Міцність утримання задовільна. У ділянці хвоста забруднена каловими масами.

ШКІРА: Шкіра на непігментовані ділянках блідо-рожевого кольору, помірно волога на дотик, еластична. Температура шкіри не підвищена.

ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ Підщелепові та пахвинні лімфатичні вузли не збільшені, еластичні, рухомі, гладкі, безболісні. Температура шкіри над лімфовузлами не підвищена.

ДОСЛІДЖЕННЯ ОКРЕМИХ СИСТЕМ І ОРГАНІВ

СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА Методом загального дослідження і зовнішню поверхневої пальпації було встановлено, що серцеві поштовхи локалізуються зліва, серцевий поштовх не зміщений, по силі помірний, ритмічний, характер обмежений, місцева температура не підвищена, хворобливість (біль) відсутня. методом аускультації було встановлено, що 1 тон чіткий добре прослуховується, на відміну від 2 тону який, ледь чутний, також чутно подвоєння другого тону. Мерехтлива аритмія

ДИХАЛЬНА СИСТЕМА У тварини спостерігається задишка, утруднене дихання. Носові витікання відсутні, повітря, що видихається, без запаху. При дослідженні гортані і трахеї припухання і болючість не виявлені, місцева температура не підвищена, форма хрящів і кілець не змінена. Кашель відсутній. При аускультації вислуховується шум ларинготрахеального дихання, помірний за силою, додаткові шуми відсутні. Дослідження грудної клітки: форма грудної клітки конічна, симетрична. Тип дихання змішаний. Місцева температура не підвищена, хворобливість і відчутні шуми відсутні, цілісність ребер не порушена. Характер перкусійного звуку атимпанічний.

СИСТЕМА ТРАВЛЕННЯ: Апетит пригнічений.

Ротова порожнина: ротова щілина закрита. Губи без видимих змін, симетричні, хворобливість і патологічні зміни відсутні. Запах з рота специфічний. Слизова оболонка ротової порожнини блідоа з пігментацією, помірно волога, цілість не порушена, припухання і наліт відсутні. Прикус і розташування зубів правильне, колір жовтуватий, цілісність не порушена, зміна зубів відповідає віку, рухливість і болючість відсутня.

Глотка і стравохід: положення голови і шиї природне, припухлість в області глотки відсутня, місцева температура і больова чутливість не змінені, інфільтрація тканин і сторонні предмети відсутні. прохідність стравоходу збережена, збільшення об’єму не спостерігається. В області стравоходу температура не підвищена, больова чутливість не змінена, припухання, чужорідні тіла, скупчення кормових мас відсутні.

Шлунок: форма живота округла, симетрична, об’єм не збільшений. При пальпації невиражена болісність, ступінь наповнення шлунка помірна.

Кишечник: живіт округлої форми. Розташування кишечника правильне, болючість слабко виражена. При аускультації в тонкому відділі кишечника вислуховуються помірні за силою шуми перистальтики, що нагадують переливання рідини; в товстому відділі кишечника - помірні за силою, глухі, буркітливі звуки, що нагадують лопання бульбашок.

Границя печінки: не змінена.

Акт дефекації: частота випорожнень помірно часта. Поза характерна для даного виду тварини. Фекалії рідкі, у вигляді проносу із краплями крові. Запах зловонний.

СЕЧОВА СИСТЕМА Сечовипускання помірно часте, поза специфічна, процес сечовипускання вільний. Сеча солом'яно-жовтого кольору, прозора, консистенція рідка, запах специфічний, кількість помірна. Ниркові набряки відсутні. При зовнішньої пальпації і перкусії в області нирок болючість відсутня. Ліва нирка пальпується у передньому лівому кутку голодної ямки, під 2-4-м поперековими хребцями, каудальний край правої нирки під 1-3-м поперековими хребцями; нирки щільної консистенції, поверхня гладка. Сечовий міхур при пальпації порожній, безболісний.

НЕРВОВА СИСТЕМА Положення собаки в просторі природнє, рухи вільні, реакція на зовнішні подразники адекватна (повертається в бік подразника);

Череп і хребет: контурні лінії черепа симетричні, форма, об’єм черепа без змін, викривлення хребта не виявляється. При пальпації болючість відсутня, температура не підвищена, кістки міцні, суглоби рухливі в межах фізіологічної норми.

Чутливість: збережена.

Рухова сфера: М'язовий тонус не змінений. Рухи координовані. Рухова здатність м'язів не порушена. Мимовільні рухи відсутні. Механічна збудливість м'язів не порушена.

Рефлекси: збережені. Больовий та тактильний рефлекси добре виражені.

АНАЛІЗАТОРИ

Органи зору: Інфільтрація повік і порушення цілісності відсутні. Зміна положення очних яблук і величини зіниці не спостерігається. Патологічні зміни рогівки відсутні.

Органи слуху: Реакція тварини на звичайні звукові подразники не порушена. Вушна раковина і зовнішній слуховий прохід не запалені.

Органи нюху: Реакція тварини на звичайні запахи корму не порушена.

ДАНІ ДОСЛІДЖЕННЯ НА ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ: Дослідження на інфекційні хвороби не проводилися.

ЛАБОРАТОРНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

КРОВІ: було зроблено нативний мазок з периферичної крові на предметному склі, під мікроскопом було помітно прозорі та рухливі мікрофілярії.

СЕЧІ: не проводилося.

КАЛУ: не проводилося.

ІНШИХ МАТЕРІАЛІВ: не провододилося.