Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
27.34 Кб
Скачать
  1. Які країни належать до тих, що мають активний платіжний баланс?

Акти́вний платі́жний бала́нс — платіжний баланс, в якому сума надходжень перевищує суму витрат і платежів. Активний платіжний баланс країни виникає, коли сума грошей, що надходять в економіку держави з за кордону, перевищує суму платежів що йдуть за кордон.

  1. Які країни відносять до імпортерів капіталу, зокрема, експортерів та країн — імпортерів енергоресурсів. Назвіть приклади та охарактеризуйте їх.

Вивіз капіталу — експорт капіталу в інші країни державою, фірмами, приватними особами у будь-якій формі (валютних коштів, продукції, послуг, робіт, прав інтелектуальної власності та інших немайнових прав) з метою одержання прибутків від виробничої та інших форм господарської діяльності, з метою вигіднішого їх розміщення і використання.

Між інтересами експортерів і імпортерів капіталу існують об'єктивні протиріччя. Перші зацікавлені в якнайприбутковішому розміщення своїх вільних коштів, другі прагнуть до їхнього найдешевшого одержання, по можливості на пільгових умовах чи безоплатно.

Головними експортерами капіталу традиційно є промислово розвинуті країни (СШАВелика БританіяНімеччинаФранціяЯпоніяНідерландиШвейцарія).

Однак ці ж країни є і головними імпортерами капіталу. Вони використовують його для вирішення своїх господарських завдань (модернізація промисловості, створення нових галузей), а також макроекономічних завдань (покриття дефіциту бюджету і платіжного балансу, боротьба з інфляцією).

  1. Що таке ресурсозабезпеченість?

Ресурсозабезпеченість - це співвідношення між запасами природних ресурсів і обсягом їх використання. Вона обчислюється або кількістю років, на які вистачить цих ресурсів, або їхніми запасами з розрахунку на душу населення.

  1. Чи завжди є економічно процвітаючими країни з багатою сировинною базою? Обґрунтуйте відповідь.

Раніше вважали, що, не маючи достатньої кількості природних ресурсів на власній території, країна приречена на загибель або бідне існування. Нині це твердження спростовано. У світі немало країн, які досягли високого рівня соціально-економічного розвитку за майже повної відсутності природних ресурсів (Японія, Сінгапур, Тайвань, Австрія та ін.). Водночас багато слаборозвинених чи кризових країн мають їх величезну кількість і різноманітність, наприклад Росія. Тому аргументи деяких людей, що Швейцарія і Україна не виживуть у цьому світі як самостійні держави, бо в них не вистачає нафти й газу, є безпідставними. Не вистачає чогось іншого.

  1. Назвіть основні проблеми людства у збереженні природних ресурсів.

Природа переживає вплив суспільства по наступним напрямкам:- використання компонентів навколишнього середовища в якості ресурсної бази виробництва;- дія виробничої діяльності людей на навколишнє природнє середовище (її забруднення);- демографічний тиск на природу (сільськогосподарське використання земель, збільшення кількості населення, ріст крупних міст).

Тут переплітаються в одне багато глобальних проблем людства - ресурсна, продовольча, демографічна - всі вони мають в тій чи іншій мірі вихід на екологічну проблематику. Але вона має великий вплив на ці та інші проблеми людства.