Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД УК СР.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.92 Mб
Скачать

Завдання 3. Визначення пройденої відстані судном по лагу Основні питання

Необхідно визначити:

Відстань пройдену судном.

Коефіцієнт лагу.

Методичні вказівки

Пройдена відстань судном по лагу визначається як різниця відліків подальшого і попереднього свідчення лагу. Проте, істинна відстань пройдена судном може бути визначена з урахуванням поправки (Л%) або коефіцієнта (Кл) лагу.

Коефіцієнт лагу - це відношення фактично пройденої відстані (S) судном до різниці відліку лагу (РВЛ) і визначається на спеціально обладнаному полігоні.

Теорія рішення цих завдань приведений в підручнику (Ермолаев Г.Г., Зотеев В.С., Биби А.Н. Основы морского судовождения. 4-е изд. М.: Транспорт, 1980. – 368 с.) на сторінках 131-132 .

Завдання 4. Рішення завдань при плаванні на течії Основні питання

Необхідно визначити графічно:

Задача 1. Шляховий кут (ПУb);

Кут зносу (b);

Істинна швидкість (Vс).

Задача 2. Істинний курс (ІК);

Кут зносу (b);

Істинна швидкість (Vс).

Методичні вказівки

При плаванні на течії доводиться вирішувати два типи завдань. Пряму - визначати ПУb і Vс по заданих ІК, Vл і Vт, і її напряму Кт і зворотну - визначити ІК і Vс по заданих ПУb, Vл і Vт, і її напряму Кт

При рішенні цих завдань графічно усі операції необхідно виконувати строго в масштабі (1 см=1 вуз.), використовуючи інструмент прокладення, а при його відсутності - звичайну лінійку, вимірник і транспортир.

Приклади рішення цих завдань приведений в підручнику (Ермолаев Г.Г., Зотеев В.С., Биби А.Н. Основы морского судовождения. 4-е изд. М.: Транспорт, 1980. – 368 с.) на сторінках 149-150.

Завдання 5. Визначення різниці широти та довготи Основні питання

Необхідно визначити:

Задача 1. Різниці широти (РШ)

Задача 2. Різниці довготи (РД)

Величина, на яку змінюється широта при переході судна з пункту відходу φ1 в пункт приходу φ2 називається різницею широт (РШ).

Різниця широт вимірюється меншою з дуг меридіана між паралелями пункту відходу «А» і приходу «В» в межах від 0 ° до 180˚ і має найменування до N, якщо північна широта збільшується або південна зменшується, і до S, якщо збільшується південна широта або зменшується північна.

Якщо північній широті приписати знак «плюс» (+), а південній - «мінус» (-), то РШ можна визначити за формулою:

РШ = φ 2 - φ 1

Якщо широти двох пунктів φ 1 і φ 2 розташовані в одній півкулі, то РШ дорівнює їх різниці і в північній півкулі йому приписується найменування до N, якщо широта другий точки більше ніж першої, і до S, якщо широта другий точки менше ніж першої. У південній півкулі найменування РШ будуть зворотні.

Якщо φ 1 і φ 2 розташовані в різних півкулях, то РШ дорівнює їх сумі і має найменування широти другий точки.

Різницею довгот (РД) називається величина, на яку змінюється довгота при плаванні судна з пункту відходу λ1 в пункт приходу λ2.

Вимірюється РД меншою з дуг екватора між меридіанами даних пунктів відходу і приходу в межах від 0 ° до 180˚ і має найменування до Ost (Е) якщо східна довгота збільшується або західна зменшується, і до W - якщо західна довгота збільшується або східна зменшується.

Якщо східній довготі приписати знак «плюс» (+), а західній «мінус» (-), то РД можна визначити за формулою:

РД = λ2 - λ1

При цьому різниця довгот може вийти більше 180˚, в такому випадку отриману суму віднімаємо з 360˚ і міняємо найменування різниці довгот.

Якщо довготи двох пунктів λ1 і λ2 розташовані в одній півкулі, то РД дорівнює їх різниці і йому приписується найменування до Оst (Е) якщо друга точка лежить на схід від першої. А якщо друга точка лежить на захід від першої, то найменування буде до W.

Якщо λ1 і λ2 розташовані в різних півкулях, то РД дорівнює їх сумі і має найменування довготи другого пункту.