Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_doc;_filename=_UTF_8''1_ПОСІБНИК_ЗАО_СОЦТАПОЛ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет соціології, її структура та функції.

Виникнення соціології у 30-х рр. ХІХ ст. як потреба раціонального пояснення причино-наслідкових зв’язків розвитку суспільства. Місце соціології та її зв'язок з іншими соціогуманітарними науками. Об’єкт та предмет соціології, їх співвідношення. Поняття соціального. Рівні соціологічного знання: макросоціологія, мезосоціологя, мікросоціологія. Функції соціології: теоретико-пізнавальна, практично-перетворювальна, організаційно-керувальна, функція світосприйняття. Роль соціології у формуванні соціального контролю над соціальними процесами, що забезпечує зниження соціальної напруги та соціальних криз.

Тема 2. Соціальна структура і соціальна стратифікація. Суспільство: сутність, типи, тенденції розвитку

Поняття соціальної структури суспільства. Мала група у соціології: первинні та вторинні групи, внутрішні та зовнішні, референтні. Групова динаміка. Організація як об’єкт вивчення у соціології. Характерні риси організації, типи формальних організацій, неформальні організації. Соціальні інститути: ознаки, функції, дисфункції. Соціальна диференціація та соціальна стратифікація: відкриті та закриті системи стратифікації. Вимірювання стратифікації, п’ять основних систем соціальної стратифікації: клани, касти, рабство, класи, верства. Стратифікація сучасного українського суспільства. Ідентифікація соціальних класів. Соціальна мобільність. Поняття суспільства у соціології. Сучасні підходи до вивчення історичних та сучасних типів суспільства.

Тема 3. Політологія як наука і практика. Сучасні політологічні концепції

Поняття «політика» та «політологія». Становлення політичної науки. Дисциплінарно-теоретична парадигма політології. Об’єкт та предмет політології. Методи політології. Закони та закономірності політології. Категорії та принципи політології. Інтелектуальні стилі в політології. Функції політології. Прикладна політологія. Порівняльна політологія (компаративістика). Структура політичної науки. Структура політології як навчальної дисципліни.

Тема 4. Політична влада і політична еліта в системі влади. Політична система суспільства.

Влада як соціальне явище. Поняття й сутність влади, її основні властивості: верховенство, авторитарність, відповідальність, примусовість. Основні концепції влади. Джерела влади, суб’єкти та об’єкти політико – владних відносин. Політична влада як форма інституційного панування. Характеристики політичної влади. Засоби здійснення політичної влади. Основні принципи та функції політичної влади. Проблема забезпечення легальності та легітимності політичної влади. Політична влада в інформаційному суспільстві. Модель «електронного врядування». Визначання політичної системи. Теорії політичної системи Д. Істона, Г.Алмонда, Р.Даля, К.Дойча, Т.Парсонса, Ч.Ендрейна та ін. Основні компоненти політичної системи. Типологія політичних систем. Основні функції політичної системи. Історичні умови виникнення і головні ознаки держави. Основні концепції держави. Поняття державного суверенітету. Функції держави. Форми державного правління і територіального устрою держави. Структура і функції органів державної влади..