Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М кроеконом ка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2022
Размер:
2.97 Mб
Скачать

7.Вплив цінової еластичності попиту на виторг виробника.

Цінова еластичність попиту впливає на обсяг загального виторгу від реалізації товару.

Сукупний виторг у будь-якій точці кривої попиту, можна визначити у вигляді площі прямокутника, утвореного перпендикулярами від даної точки з обома осями.

За умов різної еластичності попиту зміна ціни викликає відповідну реакцію покупців на зміну обсягу покупок і сукупного виторгу.

Так, при зниженні ціни за еластичного попиту обсяг покупок різко зростає, зростає і сукупний виторг. При зниженні ціни за нееластичного попиту попит зростає дуже повільно, а сукупний виторг спадає. За одиничної еластичності площі прямокутників однакові, оскільки зміни висот і основ компенсують одна одну.

Існує загальне правило: якщо попит нееластичний, то сукупний виторг продавця змінюється в тому ж напряму, що й ціна. За еластичного попиту напрями зміни цих величин протилежні.

8.Еластичність попиту за доходом та перехресна еластичність попиту: поняття, методи обчислення та сфери використання.

Еластичність попиту за доходом показує ступінь зміни попиту на товар, зумовлений зрушенням доходу споживача.

Дослідження еластичності попиту за доходом потребує аналізу структури товарів з позиції поділу їх на нормальні (попит на які зростає у міру збільшення доходів споживачів) та нижчі (попит на які зменшується у міру зростання доходів споживачів).

Коефіцієнт еластичності попиту за доходом визначається як відношення відсоткового зрушення розміру попиту на товар до відсоткової зміни обсягу доходу споживача.

зміна обсягу попиту;

Для нормальних товарів коефіцієнт еластичності додатній , а для нижчих – від’ємний. Поділ товарів на нормальні та нижчі спричиняється поведінкою споживача як реакцією попиту, зумовлену зміною доходу.

Перехресна еластичність попиту - це чутливість споживчого попиту на товар А до змін, що відбулися в ціні спорідненого товару В.

Коефіцієнт перехресної еластичності попиту – відношення відсоткової модифікації обсягу попиту на товар А до відсоткової зміни товару В.

Практичне значення перехресної еластичності

Перехресна еластичність за ціною має важливе значення для виявлення щільності зв'язку між спорідненими товарами та для визначення меж галузі (групи підприємств, що виробляють подібну продукцію).

Для товарів-субститутів обсяг попиту на товар А змінюється прямо пропорційно зміні ціни на товар В: >0 .

Для товарів комплементів обсяг попиту на товар А перебуває в оберненій залежності від зміни ціни на товар В: < 0.

9..Вплив різноманітних ефектів(моди, снобу, доходу тощо) на ринковий попит та структуру споживання благ.

Зміни у споживчих вподобаннях, що викликані коливаннями моди, рекламою, появою товарів з новими можливостями, можуть викликати суттєві зрушення у попиті.

Сучасна економічна наука виділяє три найбільш типові форми впливу навколишніх факторів на споживача:

- ефект моди — однонаправлена зміна обсягу попиту на благо одним споживачем при зміні обсягу попиту інших споживачів. Ефект наслідування (моди) виражається в тому, що індивід збільшує свій попит на благо, якщо зростає число покупців останнього;

- ефект сноба - явище, протилежне ефекту наслідування. Обсяг попиту «сноба» тим менше, чим більше даного блага купують інші. Особливою різновидом ефекту сноба є ефект престижу, що виражається в покупці благ, володіння якими підкреслює винятковість їх власників, які можуть собі дозволити те, що недоступно іншим.;

- ефект доходу — це тільки ті зміни у споживанні, що спричинені зміною реального доходу споживача під впливом руху цін. Зростання доходу суперечливо впливає на споживання нормальних та неякісних товарів: якщо із збільшенням доходу споживання нормальних товарів зростає, то споживання неякісних — зменшується.

Взаємно протилежна спрямованість ефектів наслідування і снобізму почасти нейтралізує їхню дію на обсяг ринкового попиту, тому при аналізі ціноутворення на окремих ринках ними можна знехтувати. Але навіть якщо не враховувати зворотні зв'язки, що виникають під впливом соціальних ефектів, функція ринкового попиту має на два аргументи більше, ніж функції індивідуального попиту.

По-перше, при заданих уподобаннях індивідів і їхніх бюджетах ринковий попит змінюється однонаправлено зі зміною числа покупців (l). По-друге, при заданій величині національного доходу (сумі доходів усіх громадян) ринковий попит на окреме благо, як правило, залежить від ступеня диференціації () індивідуальних доходів. Коли прибутки у всіх споживачів однакові, тоді конфігурація кривої ринкового попиту співпадає з конфігурацією кривої індивідуального попиту, У міру збільшення диференціації індивідуальних доходів крива ринкового попиту стає опуклою відносно початку координат. Це пов'язано з тим, що при наявності діфференціраціі покупців за доходами зниження ціни збільшує обсяг попиту не тільки за рахунок зростання покупок у традиційних споживачів подешевшав блага, але і в результаті припливу нових покупців.

З урахуванням цих обставин ринковий попит на благо виражається функцією п'яти змінних: ціни даного блага, цін інших благ, сумарного доходу покупців (Y), числа покупців і ступеня диференціації їх доходів,

При зміні ціни i-го блага змінюється обсяг. галузевого попиту (переміщення по кривій попиту), а зміна інших аргументів функції змінює галузевої попит на даний благо (зсув кривої попиту).

Соседние файлы в предмете Микроэкономика