Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туберкульоз.pptx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.05.2023
Размер:
4.9 Mб
Скачать

2. ТБ лімфатичних вузлів: спостерігається, найчастіше, у дітей та осіб молодого віку. Лімфовузли на початку — збільшені, щільні, не болючі, шкіра над ними не змінена; з часом розм’якшуються, утворюються нориці. У ≈50 % випадків наявні також зміни у легенях.

3. ТБ сечостатевої системи: переважають локальні симптоми (часте сечовипускання або біль під час сечовипускання), часто приховані. У жінок ураження статевої системи може проявлятися болем у тазовій ділянці і розладами менструального циклу; захворювання може привести до безпліддя. У чоловіків може розвинутися туберкульозний

4. ТБ кісток і суглобів: в країнах з низькою поширеністю ТБ, переважно в осіб похилого віку, зазвичай має тривалий латентний період. Основні симптоми: біль, набряк та обмеження рухів у суглобі. Переважно уражає грудний, поперековий та крижовий відділи хребта, також може спостерігатись ураження великих суглобів.

5. ТБ ЦНС: спостерігається, частіше, у дітей у формі туберкульозного менінгіту або туберкульоми. Запалення розвивається, в основному, на основі мозку і приводить до ушкодження черепно-мозкових нервів і порушень ліквородинаміки. Симптоми: сонливість, головний біль, нудота, блювання, ригідність потилиці; порушення свідомості

та судоми.

туберкульоз

стравоходу

6. ТБ травної системи: спостерігається рідко. ТБ шлунку і кишківника проявляється схудненням, діареєю, блюванням, болем у животі.

Інколи — симптоми апендициту або кишкової непрохідності.

туберкульоз сліпої

7. Інші форми позалегеневого ТБ: перикарда, шкіри, великих судин або кісткового мозку — спостерігаються дуже рідко, однак ТБ може уражати кожний орган.

ДІАГНОСТИКА

У хворих з підозрою на ТБ легень проводиться ≥3-разове дослідження харкотиння — мікроскопію мазка і культивування на щільному та рідкому середовищі. Проводять бактеріологічне дослідження на наявність ТБ (зокрема культивування) та гістологічне дослідження біоптату з кожної підозрюваної зміни. У хворих із високою клінічною підозрою на ТБ розпочинють протитуберкульозну терапію, незважаючи на результат вищевказаних досліджень.

"Негативні результати посівів не виключать ТБ і на їх основі не слід припиняти лікування."

При позалегеневому ТБ проводять ренген легень і, якщо це можливо, посіви харкотиння. Позалегеневий матеріал зазвичай містить МБТ* у незначній кількості і діагноз часто базується на гістопатологічній картині.

ЛІКУВАННЯ

Протитуберкульозні препарати:

1)базисні препарати (першого ряду) — ізоніазид, рифампіцин, піразинамід, етамбутол, стрептоміцин;

2)препарати другого ряду (резервні) — рифабутин, рифапентин, етіонамід, капреоміцин, циклосерин, парааміносаліцилова кислота, канаміцин, амікацин, левофлоксацин, моксифлоксацин, гатифлоксацин, лінезолід, клофазимін та ін.

УСКЛАДНЕННЯ

Пневмоторакс, емпієма плеври, фіброз плеври, легенева кровотеча, амілоїдоз.

ПРОФІЛАКТИКА

1. Рання діагностика і лікування хворих на ТБ;

2. Профілактика внутрішньолікарняних інфекцій:

3. Щеплення від туберкульозу (БЦЖ): підлягають усі новонароджені діти, що не мають до цього протипоказань — на 3–5- ту добу життя дитини (не раніше 48-ї години після народження); ревакцинації проти туберкульозу підлягають діти віком 7 років, не інфіковані мікобактеріями туберкульозу та з негативним

результатом проби Манту.

Дякую за увагу!

https://m.youtube.com/watch?v=BgmVSbagbyY

https://m.youtube.com/watch?v=tR5d9juUmWI

https://m.youtube.com/watch?v=90zZqVDKnlU

https://empendium.com/ua/chapter/

B27.II.3.13.1.

http://www.ifp.kiev.ua/doc/people/

tubmith.htm http://zdravalt.ru/society-and-us/aktualnye-temy/vse-o-

tuberkuleze.php

https://m.youtube.com/watch? v=lLSXk_d0O24&t=286s

Соседние файлы в предмете Ветеринарная Вирусология