Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. .ppt
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.10.2023
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Чому так відбувається?

Різна оцінка заніть дівчаток і хлопчиків; їх доброї і поганої поведінки

Результат – різний соціальний досвід у хлопчиків та дівчат

КОНЦЕПЦІЯ “СТАТЬ – ГЕНДЕР”

Поняття "гендер" стосується соціальних відмінностей і стосунків між чоловіками й жінками, які різняться у кожному суспільстві і культурі, а також змінюються із часом.

Необхідно розрізняти терміни "гендер" - "стать", оскільки останній пов'язаний з біологічними відмінностями між чоловіками і жінками. Наприклад, статистичні дані подаються у розбивці за статтю. Термін “гендер" вживається при аналізі ролей, обов'язків, перешкод, можливостей і потреб жінок і чоловіків у всіх сферах і в будь-якому соціальному контексті.

Стать

Стать стосується біологічних відмінностей між жінками та чоловіками

Стать означає ті анатомо-біологічні особливості людей (первинні статеві ознаки), на основі яких вони визначаються як чоловіки або жінки

Статеві відмінності не залежать від класу, релігії, етнічного походження чи касти. Статеві відмінності не змінюються у часі

Гендер

Гендер стосується соціальних відмінностей між жінками та чоловіками

Гендерні відмінності проявляються у різних ролях, якостях та поведінці жінок і чоловіків у суспільстві

Гендерні відмінності залежать від раси, класу, релігії, етнічного походження, касти, віку

Гендерні ролі змінюються у часі не мають універсального характеру

Гендер

Ґендерні відмінності змінюються залежно від ситуації. Тобто, одна й та сама особа може по-різному поводити себе у різних контекстах (наприклад, в сім'ї та на роботі)

Ґендер - це соціально-рольовий статус, який визначає соціальні можливості в освіті, професійній діяльності, доступі до влади, розподілі сімейних ролей та репродуктивній поведінці

Гендер

Уперше термін ґендер у значенні «соціальна стать» був введений в науковий ужиток американським психоаналітиком Робертом Столле­ ром 1968 року в його праці «Стать і ґендер: про розвиток мужності та жіночності». Р. Столлер стверджував, що «ґендер — це поняття, яке ба­ зується на психологічних і культурних поясненнях, достатньо незалежних­ від тих, які тлумачать біологічну стать».

Гендер

Уже в 70-ті роки минулого століття термін ґендер починають використовувати­ в різних соціальних науках, передусім у соціології, психології,­ філософії, під час опису відмінностей між чоловічою і жіночою поведінкою, які можна пояснити соціальними причинами. На початку 90-х років термін ґендер набуває універсального наукового значення не тільки в історії і соціології, але й у культурі, політиці, економіці.

Гендер

У XXI столітті всі соціальні й гуманітарні науки розрізняють поняття стать і ґендер. Стать є стартовою позицією, її не вибирають, з нею дитина­ з’являється у світ, вона очевидна з моменту народження. Стать зумовлена­ біологічними чинниками, гормональним статусом, особливостями перебігу біохімічних процесів, генетичними відмінностями, анатомією. Ґендер - це своєрідний підсумок соціалізації людини в суспільстві від­ повідно до її статевої приналежності.

Гендерні ролі

Гендерні ролі — це види поведінки у певному суспільстві, общині або іншій соціальній групі. Вони зумовлюють розподіл видів діяльності, завдань та обов'язків на так звані "жіночі" і "чоловічі". На гендерний розподіл ролей впливають вік, клас, раса, етнічна приналежність, віросповідання, а також географічне, економічне і політичне оточення.

Групи населення різняться за ознаками:

Стать

Вік

Наявність і кількість дітей

Місто проживання (місто, село)

Освіта

Сімейний стан

Стан здоров”я