Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.12.2023
Размер:
593.61 Кб
Скачать

Хід роботи.

В три пробірки вносять по 3 мл розчину яєчного білка й обережно по стінці вливають по декілька краплин: у першу пробірку – концентрованої нітратної кислоти; у другу – концентрованої сульфатної кислоти, а в третю хлоридної кислоти. Випадає осад. Додають надлишок цих кислот, обережно струшують кожну пробірку і спостерігають чи у всіх пробірках відбудеться розчинення осаду.

Дослід 6. Осадження білків органічними кислотами

Мета роботи: засвоєння механізму осадження білків органічними кислотами.

Завдання на виконання роботи: осадити білки трихлороцтовою і сульфосаліциловою кислотами.

Лабораторний посуд: пробірки; піпетки.

Матеріали та реактиви: 1%-ий розчин яєчного білка; 20%-ий розчин сульфосаліцилової кислоти; 10%-ий розчин трихлороцтової кислоти.

Принцип методу. Деякі органічні кислоти осаджують білки в результаті денатурації та дегідратації білкових молекул, а також у результаті утворення комплексних солей білків з кислотами.

Для осадження білків використовують трихлороцтову (ТХО) і сульфосаліцилову кислоти. ТХО осаджує тільки білки і не осаджує проміжні продукти розпаду білків та амінокислоти. Сульфосаліцилова кислота осаджує не лише білки, а й високомолекулярні пептони і поліпептиди.

Хід роботи.

У дві пробірки вносять по 3 мл розчину яєчного білка. В одну додають декілька краплин розчину трихлороцтової кислоти, в іншу – декілька краплин розчину сульфосаліцилової кислоти. В обох пробірках спостерігається випадіння осаду білка.

Дослід 7. Осадження білків під час кип’ятіння

Мета роботи: засвоєння механізму осадження білків під час кип’ятіння. Завдання на виконання роботи: здійснити осадження білків при кип’ятінні.

Апаратура: водяна баня; газовий пальник.

Лабораторний посуд: пробірки; піпетки; скляні палички.

Матеріали та реактиви: 1%-ий розчин яєчного білка; 1,0%-ий та 10,0%-ий розчини оцтової кислоти; насичений розчин натрій хлориду; 10%-ий розчин натрій гідроксиду.

Принцип методу. Стійкість білків у розчині зумовлена наявністю гідратної оболонки і певного заряду молекули. Порушення факторів, що стабілізують структуру молекули білка, призводить до осадження білків.

При кипʼятінні більшості білків порушуються звʼязки, властиві нативному стану молекули білка – відбувається денатурація.

Кращий спосіб осадження білків – кипʼятіння у середовищах, що мають значення рН, яке дорівнює ізоелектричній точці. Внесення в розчин білка нейтральних солей (амоній сульфату, натрій хлориду) прискорює осадження під час кипʼятіння в результаті дегідратації білкових часток.

У сильнокислих і сильнолужних розчинах білок не випадає в осад, оскільки у кислому середовищі він завжди має позитивний заряд, у лужному негативний.

Хід роботи.

У пʼять пробірок наливають по 3 мл розчину яєчного білка.

Нейтральний розчин білка в першій пробірці нагрівають до кипіння, відбувається денатурація білка, утворення осаду.

До розчину білка у другій пробірці додають 1 мл 1%-го розчину оцтової кислоти та нагрівають до кипіння. Білок випадає в осад. За цих умов частинки білка втрачають заряд, тому що рН середовища близька до ізоелектричного стану.

У третю пробірку вносять 1 мл 10%-го розчину оцтової кислоти для створення кислої реакції середовища. При кипʼятінні розчину осад не утворюється, тому що молекули білка мають позитивний заряд, що підвищує їх стійкість.

У четверту пробірку додають 1 мл 1%-го розчину оцтової кислоти, кілька краплин насиченого розчину натрій хлориду і нагрівають. Випадає білий осад. Його утворення зумовлене тим, що білок при взаємодії з натрій хлоридом втрачає гідратну оболонку.

У пʼяту пробірку вносять 1 мл 10%-го розчину натрій гідроксиду для створення лужного середовища. При кипʼятінні рідини осад не утворюється, оскільки в лужному середовищі збільшується негативний заряд білка.

Дані заносять до таблиці:

Нейтральне середовище

Слабо-кисле середовище

Кисле середовище

Кисле середовище електроліт

Лужне середовище

Осад є

Осад є

Осаду немає

Осад є

Осаду немає

Аналізують одержані результати, складають висновки і рекомендації.

З таблиці видно, що осадження білків відбувається в нейтральному, слабо-кислому та кислому середовищі з електролітом. У кислому середовищі без електроліту осадження білків не відбувається, оскільки молекули білка мають позитивний заряд, що підвищує їх стійкість. У лужному середовищі осадження білків також не відбувається, оскільки в лужному середовищі збільшується негативний заряд білка.