Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД / практика / пз_обд_БОЙКО-ПРАКТИКА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.01.2024
Размер:
4.39 Mб
Скачать

2 Визначення актуальності проекту

Сучасне життя немислима без ефективного управління інформацією. І для цього використовуються системи обробки інформації, засновані на базах даних (БД). Від даних інформаційної системи багато в чому залежить ефективність роботи будь-якого підприємства або установи. Впорядкованість обліку наданих послуг дуже важлива для Готелю. Досі не всі фірми мають чітко налагоджений облік клієнтів і наданих їм послуг. Узагальнення даних підвищує ефективність і спрощує роботу, до того ж база даних забезпечує зручний і швидкий доступ до інформації, підвищуючи швидкість роботи студії.

Ринок інформаційних технологій представлений досить великою кількістю інформаційних систем готелів, наприклад, Premier Hotel Abr (рис. 2.1), Premier Hotel Rus (рис.2.2), Premier Palace Hotel (рис.2.3).

Рисунок 2.1 – Інтерфейс готелю «Premier Hotel Abr»

Premier Hotel Abri - ідеальне місце розташування і максимальний комфорт.

Premier Hotel Abri розташований неподалік від культурно-історичного і ділового центру Дніпра з дуже зручною транспортною розв'язкою. Все це допомагає гостям швидко добиратися в будь-яку точку міста.

Розташування готелю. До міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» від готелю всього півгодини на таксі, до центрального залізничного вокзалу - 10 хвилин пішки, до центрального автовокзалу - 5 хвилин пішки, а до основних визначних пам'яток - всього 20 хвилин пішої прогулянки.

В готелі зупиняються і туристи і ті, хто Готель відвідує місто у справах. І це не дивно, адже Дніпро, як і Полтава, це велике місто з безліччю цікавих місць. Тут дуже часто проводяться семінари, конференції та культурні заходи на які з'їжджаються гості з усієї України. І дуже багато хто з них вибирають PremierHotelAbri за його розташування, висока якість обслуговування і затишок.

Просторі номери і уважний персонал. Готель має в своєму розпорядженні 72 комфортабельними номерами різного класу. Гості можуть зняти:

  • класичний номер;

  • прем'єр;

  • де-люкс;

  • номер люкс.

Кожен з номерів готелю має сучасні меблі і стильний дизайн. У них можна розслабитися після активного проведення часу в місті або ділових зустрічей.

В готелі працює персонал найвищої кваліфікації з колосальним досвідом роботи в готельному бізнесі. Він знає, як задовольнити всі побажання клієнта, надати всі, що потрібно гостю в самий короткі проміжок часу і забезпечити цілодобове обслуговування. Клієнтам же залишається тільки повідомити про те, що їм потрібно, і персонал зробить все, щоб вони за лічені хвилини отримали бажане.

Затишний ресторан вищого класу. На першому поверсі готелю знаходиться ресторан Abri, що спеціалізується на приготуванні страв на мангалі. Вони починають готуватися відразу після замовлення і подаються на стіл клієнта прямо з відкритого вогню. У меню кухні входять європейські і традиційні українські страви.

Дизайн інтер'єру ресторану відмінно поєднує в собі метал, скло і дерево, а меблі, виконана з натуральних тканин, додає закладу вишуканості.

Щодня тут готуються сніданки по системі «шведський стіл» і проводяться бізнес-ланчі. Меню ресторану в поєднанні з професійним обслуговуванням дозволяє почати день з чудового сніданку і провести приємно час в теплій атмосфері вишуканого вечері. На другому поверсі кожен може насолодитися відпочинком в лаунж-барі, в якому пропонують легкі закуски, а також подають ароматну каву, трав'яний чай, алкогольні і безалкогольні напої. Тут атмосфера більш камерна і ідеально підходить для відпочинку або зустрічі з партнерами.

Щоранку гості можуть насолодитися сніданками по системі «шведський стіл». Також в готелі проводяться бізнес-ланчі. На другому поверсі готелю відвідувачі можуть відпочити в лаунж-барі, замовивши легкі закуски, чай, кава, безалкогольні та алкогольні напої. Саме тут через камерної атмосфери гості часто проводять бізнес-зустрічі або просто відпочивають від міської суєти.

PremierHotelAbri часто вибирають для проведення переговорів, ділових зустрічей і конференцій. А все тому, що в готелі є багатофункціональні повністю обладнані конференц-зали. При бажанні на час перерви можна замовити фуршет, кава-брейк, бізнес-ланч або банкет.

Ще про готель. В готелі є цілодобова стійка реєстрації і безкоштовна парковка. Гості можуть скористатися послугами прасування одягу та пральні. Також в готелі є камера зберігання багажу.

Любителів тварин обрадує можливість проживання з домашніми вихованцями, а тих, хто любить активний спосіб життя - безкоштовне надання в номер килимка для йоги.

Забронювати номер в готелі за вигідною ціною можна просто на сайті або зателефонувавши за вказаними телефонами.

Рисунок 2.2 – Інтерфейс готелю «Premier Hotel Rus»

Premier Hotel Rus - це великий, затишний готель в центрі туристичних і ділових кварталів Києва. Він побудований на невеликій височині, так, з його вікон відкриваються неперевершені краєвиди. Зокрема, на Олімпійський стадіон - головну спортивну арену столиці. Всього в декількох хвилинах знаходиться центральна вулиця - Хрещатик, поруч також розташований торговий центр Gulliver з великою кількістю магазинів, в яких гостей чекає приємний шопінг. Зазвичай в готелі зупиняються спортсмени та люди, які приїхали до Києва з бізнес-справах.

До аеропорту Бориспіль - 40 км, до аеропорту Жуляни - 14 км, до Залізничного вокзалу - 5 км.

З історії готелю. Назву «Русь» готель одержав на честь Київської Русі - однієї з наймогутніших стародавніх держав в Європі. Саме з неї бере свій початок слов'янська писемність і культура. Готель був побудований в 1979 спеціально до Олімпіади-80, частина якої проходила в Києві. Головна визначна пам'ятка Черепанової гори, на якій височить готель, НСК Олімпійський, що відкрився 12 серпня 1923 року до перших олімпійських змагань в Києві, і за час свого існування змінив дві назви: «Червоний стадіон ім. Троцького» та «Республіканський стадіон імені М. С. Хрущова». Безпосередня близькість готелю до стадіону вплинула на його популярність серед спортсменів і уболівальників.

У 2009 році готель міняє назву на Premier Hotel Rus і приєднується до мережі Premier Hotels and Resorts. Сьогодні він є одним з кращих в бізнес-класі. Протягом свого існування готель постійно удосконалював умови проживання та відпочинку. У ньому поступово виконувався ремонт, робилася реконструкція номерів, а також змінювалася інфраструктура. Так, на першому поверсі було прийнято рішення замість залу для банкетів «Фенікс» побудувати сучасний конференц-зал.

Premier Hotel Rus в 2014 році був визнаний кращим серед тризіркових готелів України в бізнес-класі. Оцінка проводилася на церемонії нагородження премії міжнародного класу Hospitality Awards. Неодноразово він нагороджувався державними грамотами і відзначався, як місце з високим рівнем комфорту і сервісу.

Він працює вже 40 років і за цей час прийняв більш ніж 30 млн осіб. Варто відзначити, що в ньому не один раз зупинялися світові лідери з політики і культури різних країн.

Комфорт і унікальність. В готелі - 451 номер різного класу, від стандартних до апартаментів. Загальна місткість готелю - 900 місць. У ресторанному сервісі є ресторан «Русь», лобі-бар, суші-бар і бар «Тераса». Сніданки проходять по типу «шведський стіл» з великою різноманітністю і асортиментом страв, які постійно змінюються.

Також в готелі є свій власний кондитерський цех і 4 банкетних зали, місткістю до 1000 людей.

Є цілодобова стійка реєстрації. Готель пропонує трансфер від / до аеропорту Бориспіль, обмін валюти, безкоштовну парковку. Також тут є дитячий клуб, в якому діти можуть весело і безпечно грати, поки батьки займаються справами.

Гості оцінять доставку преси і сніданку в номер, надання столика для ноутбука. Люди, які ведуть здоровий спосіб життя, можуть попросити надати килимок для йоги і еспандер. За запитом, в номері може бути встановлене ​​ліжечко для дитини.

На території також є магазин з сувенірами, в якому гості можуть придбати дрібниці на пам'ять про відвідування столиці. Людям, які цінують екологічність і приїжджають на електромобілях, буде надана електрозаправна станція. А якщо гість хоче орендувати автомобіль, можна це зробити прямо в готелі.

Завдяки наявності конференц-залів різного типу, Premier Hotel Rus сьогодні займає важливе місце серед ділового суспільства столиці. У ньому часто проводяться різноманітні конференції, семінари та бізнес-зустрічі на високому рівні. Це можливо через відмінне технічне оснащення.

В банкетних залах жителі Києва і гості люблять відзначати не дуже великі сімейні свята і розкішні весілля.

Premier Hotel Rus є одним з найактивніших учасників програми, спрямованої на захист навколишнього середовища. Серед його досягнень є міжнародний сертифікат Green Key, який видається за відповідність міжнародним вимогам екології. Оцінка діяльності в цьому напрямку проводилася по 12 критеріям, серед яких моніторинг споживання води і енергії, поводження з відходами та освітня робота серед співробітників і гостей.

Premier Hotel Rus - це кращий вибір. Неперевершений сервіс, уважний персонал і комфортні номери чекають своїх гостей.

Рисунок 2.3 – Інтерфейс готелю «Premier Palace Hotel»

Прем'єр Палас - це 5-ти зірковий готель в Києві, розташований в самому центрі столиці України. Нашому розкішному готелю понад 110 років і сьогодні він не втрачає свого шарму і здатності випереджати час.

Premier Palace - це готель високого рівня обслуговування та комфорту. У 2009 році він отримав шість зірок і сім смуг від системи Stars and Stripes, всесвітньо відомої організації по визнанню в індустрії гостинності, а консьєрж готелю володіє «Золотими ключами», виданими йому однією з найбільших і визнаних у світі гільдій Les Clefs d'Or. Готель входить в «ТОП найзнаменитіших готелів світу», що робить його важливим місцем на карті України.

Розташування готелю Прем'єр Палас. До залізничного вокзалу від готелю всього п'ятнадцять хвилин на таксі, до міжнародного аеропорту «Бориспіль» - п'ятдесят хвилин, а до аеропорту Київ - двадцять п'ять хвилин. У 100 метрах розташована головна вулиця Києва - Хрещатик, а з його вікон видно Володимирський і Михайлівський собори, а також церкву Святої Софії.

Історія створення готелю

Прем'єр Палас в Києві відкрив свої двері першим гостям ще в 1912 році (будівництво почалося в 1909 році), і недарма він вважається культурною спадщиною міста. Вже тоді він був унікальним - в готелі було проведено водопостачання, центральне опалення, телефонний зв'язок і електрику. Будівництвом Palast-Hotel, так готель називався в ті часи, керував відомий будівельний підрядник Лев Гінзбург, який з'єднав в ньому передові інженерні технології і високий художній смак.

За час свого існування готель пережив великі зміни: тут розміщувалися консульство Німеччини, резиденція посла Туреччини. У 1918 році в його стінах гетьман Павло Скоропадський склав свою булаву. До війни він був перейменований в «Палас», а після носив назву «Україна» і тільки в 2001 році готель повернув своє історичне ім'я - "Прем'єр Палас Готель".

Відомі гості готелю. Свого часу в готелі зупинялися Володимир Висоцький, Володимир Маяковський, Любов Орлова, Жан Рено, Софі Лорен, Брайан Адамс і багато інших світових знаменитостей.

На початку XXI століття будівлю повністю реконструювали. Premier Palace Hotel став першим готелем в Києві і Україні з відміткою в п'ять зірок.

Всередині готель також зазнав змін: були облаштовані тематичні номери, що відтворюють різні епохи з відповідною назвою, наприклад, «Роксолана» має східний шик або «Гетьман» створений в стилі українського бароко. Крім цього, в честь відомих постояльців з'явилися однойменні номера: «Володимир Висоцький», «Любов Орлова», «Олександр Вертинський» та інші.

Ресторани готелю Прем'єр Палас. Ресторан Terracotta в Premier Palace Hotel пропонує гостям готелю широкий асортимент екологічно чистих фермерських продуктів на сніданок по типу «шведський стіл». Саме тут перед гостями відкривається неймовірна панорама на Старе місто: золотоверхі собори Архангела Михайла і Святої Софії, тополина алея на бульварі Тараса Шевченка і Бессарабська площа.

Обідній час постояльці готелю і гості міста можуть провести в японському ресторані високої кухні Ikigai. Ресторан має в своєму розпорядженні літню терасу, основний зал і три vip-кімнатами, де часто проходять ділові зустрічі.

Вечір можна провести в легендарному BAR 1909: з антуражем початку ХХ-го століття і авторськими коктейлями, а в літній час відпочити - в ресторані Atmosfera, розташованому на даху готелю.

SPA-відпочинок в готелі Premier Palace. Після насиченого зустрічами дня або піших прогулянок по столиці України так приємно провести дозвілля в Wellness Club. Сучасно обладнаний тренажерний зал, критий басейн під скляним куполом, фінська сауна, турецька лазня, тайський масаж і SPA - все це допоможе відновити сили перед новим днем.

Чим ще приваблює готель Прем'єр Палас?

Гості можуть замовити трансфер з / до залізничного вокзалу та аеропортів Київ і Бориспіль. Також на території є парковка, а в готелі можна орендувати машину.

Консьєрж володіє майстерністю складання цікавих маршрутів і допоможе тим, хто приїжджає в столицю без плану відвідування визначних пам'яток. Салон краси сподобається тим, хто хоче кожен день виглядати чудово.

В готелі є звукоізольовані і гіпоалергенні номера. Проживаючи в апартаментах і люксах на Представницькому поверсі, можна скористатися послугами персонального дворецького, який допоможе впорядкувати насичене перебування в Києві.

Різноманітність конференц-залів, від великого до камерних, повністю обладнаних під бізнес-заходи, порадує тих, хто зупиняється в місті у справах. Тут з великим комфортом можна проводити бізнес-зустрічі і семінари.

Прем'єр Палац - це місце, яке зберегло в собі не просто унікальну форму, але і столітні традиції гостинності. Відчути їх можна лише відвідавши цей готель, в якому кожна деталь має своє призначення, а персонал завжди радий зробити максимум для клієнтів.

Кожна інформаційна система надає повну характеристику готелю та контактну інформацію. Клієнт може сам забронювати собі місце в готелі, що робить використання ІС максимально зручним.

3 Визначення середовища розробки бази даних

Системи управління базами даних (СУБД) — це засіб управління базами даних який зберігає і обробляє дані, представляє інформацію в зручному для користувача вигляді, автоматизує рутинні задачі, такі, як уведення платіжних документів, карток обліку, складання розкладу тощо.

За ступенем універсальності розрізняють два класи СУБД:

• системи загального призначення (не орієнтовані на певну предметну область чи на інформаційні потреби якої-небудь групи користувачів);

• спеціалізовані системи(орієнтовані на певну предметну область створюються у виняткових ситуаціях за неможливості чи недоцільності використання СУБД загального призначення).

MongoDB. MongoDB – це документоорієнтованна система управління базами даних з відкритим вихідним кодом, що не вимагає опису схеми таблиць. MongoDB – класифікується як NoSQL і використовує JSON-подібні документи і схему бази даних.

Microsoft SQL Server. Найпопулярніша комерційна СУБД. Вона прив'язана до Windows, але це плюс, якщо ви користуєтеся продуктами Microsoft. Залежить від платформи. І графічний інтерфейс, і програмне забезпечення засновані на командах. Підтримує SQL, непроцедурних, нечутливі до регістру і спільні мови баз даних.

Особливості:

  1. Висока продуктивність.

  2. Залежність від платформи.

  3. Можливість встановити різні версії на одному комп'ютері.

  4. Генерація скриптів для переміщення даних.

PHPMyAdmin. PHPMyAdmin-це веб-додаток, який поширюється з відкритим кодом, написаний на мові web-програмування PHP і являє собою веб-інтерфейс для адміністрування СУБД MySQL (що це таке?). PHPMyAdmin для роботи з базою даних потрібен браузер, який і буде передавати на сервер всі команди. В якості мови роботи з БД використовується широко відомий SQL.

PHPMyAdmin широко поширений по всьому світу і є одним з лідерів в роботі СУБД. Інтерфейс доступний більш ніж на 60 мовах світу. Завдяки простому і зрозумілому інтерфейсу даним додатком можуть користуватися навіть початківці користувачі!

Можливості PHPMyAdmin:

1. Створення, перегляд, редагування та видалення: баз даних, користувачів, таблиць і записів в них.

2. Зручний і зрозумілий імпорт і експорт БД, таблиць і записів.

3. Зрозумілий пошук.

4. Адміністрування БД і користувачів.

5. Підказки при обробці SQL і підсвічування синтаксису.

6. Повідомлення про виконання дії (в процесі, змінено і тп).

Так існує безліч мов для роботи з даними.

SQL - універсальна мова для роботи з базами даних. sql — це спеціалізована не процедурна мова, яка дозволяє описувати дані, здійснювати вибір і обробку інформації з реляційних СУБД. Спеціалізованість означає, що sql призначений лише для роботи з БД; не можна створити повноцінну прикладну систему лише засобами цієї мови — для цього потрібно використовувати інші мови, в які можна вбудовувати sql-команди. Тому sql ще називають допоміжним мовним засобом для обробки даних. Допоміжний мова використовується тільки в комплексі з іншими мовами.

У прикладному мовою загального призначення зазвичай є засоби для створення процедур, а в sql їх немає. З його допомогою можна вказати, яким чином має виконуватися певне завдання, а можна лише визначити, в чому саме вона полягає. Іншими словами, при роботі з sql нас цікавлять результати, а не процедури для їх отримання.

Найбільш істотним властивістю sql є можливість доступу до реляційних БД. Багато хто навіть вважають, що вирази "БД, що обробляється засобами sql" і "реляційна БД" — синоніми. Однак скоро ви переконаєтеся, що між ними є різниця. У стандарті sql-92 навіть немає терміна відношення (relation).

Переваги:

  1. Дуже ефективна при роботі із запитами, оновленнями, а також при обробці реляційних баз даних.

  2. Декларативний синтаксис робить SQL дуже читаною мовою. Немає ніякої невизначеності в тому, що SELECT name FROM users WHERE age > 18 повинен робити!

  3. SQL дуже часто використовується в різних додатках, так що знайомство з ним може дуже стати в нагоді. Модулі, такі як SQLAlchemy, спрощують інтеграцію SQL з іншими мовами.

Недоліки:

  1. Синтаксис SQL може здатися досить складним завданням для тих, хто звик до імперативного програмування.

  2. Існує безліч різних варіацій SQL, таких як PostgreSQL, SQLite, MariaDB. Всі вони досить різні, тому ні про яку сумісності не може бути й мови.

Багато компаній створюють різні багатофункціональні програми для полегшення управління, розробки та адміністрування баз даних.

Враховуючи вищесказане, та те, що SQL більш корисний в якості мови для обробки даних оптимальним варіантом для вирішення поставленої задачі – обрати саме цю мову. Звідси логічним буде вибір субд PHPMyAdmin.

4 Концептуальна модель

В бд Hotel (концептуальна модель на рисунку 4.1), яка була розроблена для магазину посуду міститься 6 таблиць:

  • bar – містить інформацію про бар;

  • dir – містить інформацію про директорів готелю;

  • nomer – містить інформацію про номери в готелі;

  • hotel – містить інформацію про готелю;

  • personal – дані робітників;

  • product_bar – містить інформацію про товари в барі;

Рисунок 4.1 – Концептуальна модель БД “ hotel”

Соседние файлы в папке практика