Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кустов В.Ф. “ Основи теорії надійності та функційної безпечності систем залізничної автоматики” . Навчальний посібник. Харків. УкрДАЗТ. 2008 р., 156с. .doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2024
Размер:
2.87 Mб
Скачать

3.3. Розрахунково–експериментальний метод визначення надійності та функційної безпечності

Розрахунково-експериментальний метод базується на випробуванні окремих елементів чи блоків об’єкта, для яких немає інформації з їх безвідмовності та безпечності функціонування. За результатами статистичного (експериментального) випробування визначають показники їх функційної безпечності й безвідмовності, після чого розраховують функційну безпечність і безвідмовність об’єкта у цілому.

4. Резервування

4.1. Основні терміни та визначення

Резервування - застосування додаткових засобів і/або можливостей для збереження працездатного чи захисного стану технічного засобу залізничної автоматики або комплексу технічних засобів керування та регулювання руху поїздів (КТЗ) у разі відмови одного чи декількох його елементів, а також для змінення показників безвідмовності і функційної безпечності КТЗ [2, 10].

В деяких джерелах інформації, наприклад, у ДСТУ 2860 термін "резервування" визначено як спосіб забезпечення надійності об’єкта за рахунок використання додаткових засобів і/або можливостей, надлишкових відносно мінімально необхідних для виконання потрібних функцій [1].

Для КТЗ на залізничному транспорті однією з найважливіших є функція забезпечення логічних умов безпечності, тому додаткові (резервні) засоби надлишковими бути не можуть внаслідок того, що вони забезпечують функцію убезпечнювання разом із основними елементами.

У загальному випадку за рахунок резервування забезпечується не надійність КТЗ, а змінюються показники окремих її властивостей, які не завжди будуть за нього кращими. У цьому разі між термінами "резервування" і "забезпечення надійності" однозначного зв'язку може й не бути, якщо у разі введення резервування окремі показники надійності не тільки не забезпечуються, але й істотно погіршуються. Так, наприклад, введення в КТЗ багатоканальної структури з варіантом "2" із "3" призводить до підвищення безвідмовності КТЗ тільки за певної тривалості його експлуатування, а середній наробіток до відмови завжди зменшується порівняно із середнім наробітком до відмови КТЗ без резервування з експоненціальним законом розподілу відмов, а за малого значення ймовірності безвідмовної роботи кожного з каналів резервування (менш 0,5) знижується і загальна імовірність безвідмовної роботи резервованого КТЗ [10, 11]. У цьому разі можуть і не забезпечуватися окремі показники безвідмовності, але досягається потрібна функційна безпечність. Таку структуру КТЗ з варіантом "2" із "3" все ж таки доцільно називати мажоритарне резервування. Введення інших варіантів мажоритарного резервування “n” із “m” для підвищення надійності КТЗ із експоненціальним законом розподілу відмов при всіх значеннях n = m – 1 також не може підвищити наробіток до його відмови, але ж це призводить до підвищення безвідмовної роботи за певний наробіток КТЗ.

Необхідно відзначити, що резервуванням доцільно вважати застосування додаткових засобів і/або можливостей з метою підвищення функційної безпечності та зберігання безпечного стану за відмов одного чи декількох елементів КТЗ. У цьому разі загальна безвідмовність КТЗ може знижуватися. Так, наприклад, введення загального навантажувального резервування з логічним елементом "і" призводить до підвищення функційної безпечності, але не призводить до зберігання працездатного стану КТЗ за відмов його елементів. У цьому випадку загальна безвідмовність КТЗ знижується, але його функційна безпечність підвищується.

Основні елементи резервованого КТЗ – елементи структури КТЗ мінімально необхідні для виконання заданих функцій без урахування вимог безвідмовності і функційної безпечності їх виконання.

Резервні елементи – елементи структури КТЗ, надлишкові відносно мінімально необхідних елементів для виконання заданих функцій без урахування вимог безвідмовності і функційної безпечності їх виконання.

Канал резервування – сукупність елементів структури основного чи резервного КТЗ.

Резерв сукупність додаткових засобів і (або) можливостей, що використовуються для резервування.

Кратність резерву – відношення кількості резервних елементів до кількості резервованих ними елементів, виражене нескоротним дробом.

Навантажений резерв – резерв, що містить один чи декілька резервних елементів, які перебувають у режимі основного елемента.

Полегшений резерв – резерв, що складається з одного чи декількох резервних елементів, які перебувають у режимі меншого навантаження порівняно з основним елементом.

Ненавантажений резерв – резерв, що складається з одного чи декількох резервних елементів, які перебувають у ненавантаженому стані до початку виконання ними функцій основного елемента.

Загальне резервування – резервування, в якому резервується КТЗ в цілому.

Загальне навантажувальне резервування – резервування, в якому резервується КТЗ в цілому, при чому резервні елементи перебувають у режимі основних елементів.

Роздільне резервування – резервування, в якому резервуються окремі елементи чи їх групи.

Ковзне резервування – резервування, в якому група основних елементів резервується одним чи декількома резервними елементами, кожний з яких може замінити будь-який з елементів цієї групи у випадку його відмови.

Змішане резервування – поєднання різних видів резервування в одному КТЗ.

Дублювання – резервування з кратністю резерву один до одного.

Виграш із імовірності безвідмовної (безпечної) роботи КТЗ від уведення резерву відношення ймовірності безвідмовної (безпечної) роботи КТЗ із резервуванням до ймовірності безвідмовної (безпечної) роботи КТЗ без резервування.

Виграш із імовірності [відмови] [небезпечної відмови] КТЗ від уведення резерву – відношення ймовірності [відмови] [небезпечної відмови] КТЗ без резервування до ймовірності [відмови] [небезпечної відмови] КТЗ із резервуванням.

Виграш із середнього наробітку до [відмови] [небезпечної відмови] КТЗ від уведення резерву відношення середнього наробітку до [відмови] [небезпечної відмови] КТЗ із резервуванням до середнього наробітку до [відмови] [небезпечної відмови] КТЗ без резервування.

Функція виграшу з показника [безвідмовності] [функційної безпечності] – залежність у часі значень виграшу показника [безвідмовності] [функційної безпечності] від уведення резерву.

Ефективна тривалість резервування КТЗ тривалість роботи КТЗ із резервуванням, після якої знижуються один або кілька показників його функційної безпечності чи безвідмовності в порівнянні з відповідними показниками КТЗ без резервування.

У технічних засобах із резервуванням зміна показників функційної безпечності та безвідмовності у разі підвищення строку експлуатації дуже відрізняється порівняно з такими самими показниками КТЗ без резервування. Так, наприклад, під час використовування мажоритарного резервування КТЗ є періоди його експлуатації, коли не спостерігається виграш від використання резерву, а після певної тривалості експлуатації спостерігається стійке зниження показників його функційної безпечності і/або безвідмовності порівняно з аналогічними показниками КТЗ без резервування, тобто після певної тривалості його експлуатування використання резерву призводить тільки до негативного результату. Значення зазначеної тривалості називається ефективною тривалістю резервування КТЗ. Якщо термін експлуатування КТЗ може бути більший, ніж значення цієї тривалості, її значення треба зазначати у технічній документації на КТЗ.

Розв’язувальний елемент резервованого КТЗ – елемент, що приймає сигнали від каналів резервування КТЗ і виконує функції з визначання доцільності передавання сигналу на його вихід.

Зміна показників безвідмовності і функційної безпечності залежить від розв’язувального (логічного) елемента КТЗ із навантажувальним резервуванням. Під час використання логічного елемента "І" підвищується функційна безпечність КТЗ, але знижується його безвідмовність. Під час використовування логічного елемента "АБО" знижується функційна безпечність КТЗ, але в більшості випадків підвищується його безвідмовність. У випадку використання вирішального елемента "n" із "m" за фіксованого значення “m” і за підвищення значення “n” функційна безпечність КТЗ підвищується, а безвідмовність – зменшується. За фіксованого значення “n” і за підвищення значення “m” функційна безпечність КТЗ зменшується, а його безвідмовність у більшості випадків підвищується [10,11].

4.2. Розрахунок показників безвідмовності і функційної безпечності резервованих технічних засобів без відновлення