Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іул.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
304.13 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.Г. КОРОЛЕНКА

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКЇ ЛІТЕРАТУРИ

ІІ ПОЛОВИНИ ХХ СТОЛІТТЯ

(60-80-ті роки)

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

для студентів факультету філології та журналістики

Спеціальність: Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова і література

Освітньо-кваліфікаційний рівень: 6.0100103 «Бакалавр»

Групи у - 43, 44 (денна форма навчання)

Укладач – канд.. філол. Наук, доц. Радько Г.І.

Полтава

2009 Передмова

Курсом «Історії української літератури ІІ половини ХХ століття» завершується вивчення історії української літератури від найдавніших часів до кінця ХХ – початку ХХІ століття. Це зумовлює і зміст, і особливості його вивчення. Щодо змісту, то береться до уваги кілька моментів: і те, що література минулого століття є продовженням процесу розвитку літератури попередніх епох, передусім – кращих традицій минулого (і фольклору, і писемної словесності); і те, що за цієї умови вона постає оригінальним феноменом – якісно новим виразом буття, характерів, людських доль.

У зв’язку з цим особливої уваги в характері складного літературного процесу (зумовленого діалектикою суспільного розвитку, що виявилося у проблематиці, змісті творів, у боротьбі стилів, течій, шкіл, напрямів, методів, а також історичними умовами на материковій Україні та поза її межами) знаходить своє належне місце літературний процес 60-х рр. у контексті європейської і світової літератур, який серйозним чином вплинув на подальший розвиток літератури та читацького смаку українців.

Вивчення літературного покоління 60-х років ХХ століття та «шістдесятництва» як руху протесту інтелігенції є основним у сьомому семестрі для студентів-філологів при вивченні Історії української літератури.

Дотримуючись суто естетичного добору, програма виокремлює найпомітніші й найзначиміші літературні постаті й явища в розвитку національної духовності, а саме: Ліни Костенко, Василя Симоненка, Василя Стуса.

Базовою для даної робочої навчальної програми є типова програма курсу «Історія української літератури ХХ століття» для студентів філологічних факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. (укладачі Г.Ф. Семенюк, П.П. Кононенко, Ю.І. Ковалів, Ю.О. Бандура, О.І. Міщенко, Г.М. Жуковська). К., 2000.

Об’єкт вивчення курсу – літературний процес 60-70-х років ХХ століття– основні тенденції літературного процесу даного періоду в Україні та за її межами; літературні напрями і стилі; творчість видатних письменників доби; художні особливості творів в контексті європейської, англомовної, зокрема американської, культури.

Головна мета курсу –дати студентам цілісні уявлення про український літературний процес 60-70 рр. ХХ століття,складного періоду в розвитку літературного процесу, про місце української літератури в контексті світової, зокрема літературного покоління шістдесятників (Дмитра Павличка, Івана Драча, Бориса Олійника, Миколи Вінграновського, Григора Тютюнника, Євгена Гуцала, Володимира Дрозда, Ярослава Стельмаха). Навчальний курс передбачає дати поглиблене уявлення про жанрово-стильову парадигму українського словесного мистецтва, проблемно-тематичний та ідейно-художній зміст творів даного періоду; спільне і відмінне у поетиці творів старших шістдесятників та молодших (постшістдесятників) та особливості художнього стилю, версифікації, мотивів українських поетів-п’ятдесятників в еміграції («Слово», «Нью-Йоркська група» - США).

Робоча навчальна програма «Історія української літератури ІІ половини ХХ століття (60-70-ті роки)» побудована згідно з вимогами кредитно-модульної системи навчального процесу в педагогічному закладі. Програма на практиці реалізує провідні ідеї Болонського процесу, адаптацію вітчизняної освіти до європейського освітнього простору.