Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.указ. к сам.раб. к ГСП.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВНУТРІШНІХ СПРАВ

КАФЕДРА ОХОРОНИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ,

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ФАКУЛЬТЕТУ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ

ДЛЯ ПІДРОЗДІЛІВ БОРОТЬБИ З КІБЕРЗЛОЧИННІСТЮ ТА ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

для курсантів, термін навчання 3 роки

з дисципліни

ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО

Галузь знань:

0304 Право

Напрям підготовки (спеціальність):

6.030402 Правоохоронна діяльність;

Спеціалізація

Інспектори правоохоронних органів та фахівці із дізнання

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

бакалавр

Форма навчання:

денна форма навчання

м. Харків

2013

Передмова

СХВАЛЕНО

Науково-методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

__________2012 Протокол № _____

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою навчально-наукового

Факультету з підготовки слідчих

15 листопада 2012 Протокол № 4

______________ Музичук О.М.

ПОГОДЖЕНО

Секцією методичною радою

Харківського національного

університету внутрішніх справ

___________2012 Протокол № _____

______________ Музичук О.М.

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри охорони інтелектуальної власності, цивільного права та процесу

7 листопада 2012 Протокол № 5

______________ Зайцев О.Л.

Рецензенти:

Дідук А.Г., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Національного університету державної податкової служби України, канд. юрид. наук.

Мельник К.Ю., начальник кафедри трудового та господарського права Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юрид. наук, доцент.

Р 56

Цивільне та сімейне право : Навчально-методичні вказівки до самостійної роботи: для курсантів, термін навчання 3 роки / Розробники: Зайцев О.Л., Кройтор В.А., Шишка О.Р., Піхурець О.В., Мічурін Є.О., Дячкова Н.А., Сліпченко С.О., Кириченко Т.С., Євко В.Ю., Кожевникова В.О, Ясечко С.В, Тіхонова М.А., Міхайлов С.В., Степаненко Т.В., Бортнік О.Г., Сапейко Л.В. – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2013. – 183 с.

© Зайцев О.Л., Кройтор В.А., Шишка О.Р. та ін. 2013

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2013

1. Загальні методичні вказівки

Самостійна робота – вид індивідуальної діяльності курсанта, заснована на власних пізнавальних навичках. Метою самостійної роботи є отримання навичок роботи з науковою літературою й практичними матеріалами, необхідними для поглибленого вивчання навчального курсу «Цивільне та сімейне право», а також розвиток у них здібностей до самостійного (без допомоги викладача) вивченню й викладу отриманої інформації. У зв'язку із цим основними завданнями самостійної роботи курсантів, що вивчають навчальну дисципліну «Цивільне та сімейне право», є:

- опанування необхідними теоретичними положеннями, що вироблені цивілістичною думкою;

- освоєння нормативного матеріалу, закріпленого системою цивільного та сімейного законодавства України;

- ознайомлення з судовою та іншою практикою застосування цивілістичних та сімейно-правових норм;

-   продовження вивчення цивільного та сімейного права поза аудиторно за програмою, яка затверджена кафедрою.

В результаті вивчення дисципліни курсанти повинні:

  • знати: основні поняття, категорії, інститути, підгалузі цивільного та сімейного права України, чинне цивільне законодавство та інші акти цивільного законодавства та міжнародні договори, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України; основні бази даних, де знаходяться законодавство та нормативно-правові акти; підходи судової практики, у вирішенні питань, що стосуються цивільних та сімейних відносин; основні положення цивільно-правової доктрини з питань цивільних та сімейних відносин.

  • уміти: тлумачити та розкривати основні поняття, інститути, категорії цивільного та сімейного права, правильно застосовувати нормативно-правові акти для вирішення конкретних правових ситуацій, використовувати різноманітні цивільно-правові засоби для розв’язання питаня, що виникають при захисті цивільних прав та інтересів учасників цивільних відносин; відслідковувати судову практику стосовно рішень Верховного Суду України, що прийняті за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах; вміло використовувати електроні бази даних із законодавством та судовою практикою, що знаходяться на веб-сайтах всесвітньої мережі Інтернет; слідкувати за змінами у чинному законодавстві.

У ході вивчення курсу «Цивільне та сімейне право» курсантам надається 94 годин на самостійну роботу; під час самостійної роботи курсанти мають підготувати конспект за питаннями, які надаються для самостійного вивчення та першоджерел, вирішити практичні завдання. Програмою курсу також передбачається підготовка курсантами рефератів, наукових робіт, доповідей та повідомлень, які здійснюються під контролем викладача.

При підготовці до занять з кожної теми насамперед слід ознайомитися з відповідними методичними вказівками, які орієнтують на засвоєння основних найбільш важливих питань даної теми, потім вивчити рекомендовані нормативні акти, основну та додаткову літературу.

При розрахунку успішності курсантів з кожного модулю враховуються такі види робіт: аудиторна робота (семінарські, практичні, лабораторні тощо); самостійна та індивідуальна роботи (виконання домашніх завдань, ведення конспектів першоджерел та робочих зошитів, виконання розрахункових завдань, підготовка рефератів, наукових робіт, публікацій, розроблення спеціальних технічних пристроїв і приладів, моделей, комп’ютерних програм, виступи на наукових конференціях, семінарах та інше); модульний контроль (виконання тестів, контрольних робіт з конкретного модулю або в іншому вигляді передбаченому в робочій навчальній програмі дисципліни). Вони оцінюються за національною системою оцінювання («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»).

Результат аудиторної роботи за конкретний модуль розраховується як середньоарефметичне значення з усіх виставлених оцінок під час аудиторних занять цього модулю та виставляється викладачем у журналі обліку роботи академічної групи курсантів окремою графою.

Результат аудиторної роботи за модуль

=

Оцінка, яка отримана на під час

1 аудиторного заняття

+

Оцінка, яка отримана на під час

2 аудиторного заняття

+

Оцінка, яка отримана на під час

... аудиторного заняття

+

Оцінка, яка отримана на під час

n аудиторного заняття

:

Кількість виставлених оцінок під час аудиторних занять цього модулю

Результат самостійної та індивідуальної роботи розраховується за такою ж формулою як і результат аудиторної роботи та виставляється викладачем у журналі обліку роботи академічної групи курсантами окремою графою.

Курсант, який отримав оцінку «незадовільно» за аудиторну або самостійну та індивідуальну роботу, має право перескласти її.

За 100-бальною шкалою максимальна кількість балів з вищезазначених видів робіт, які використовуються при розрахунку успішності курсантів з кожного модуля, становить:

  • аудиторна робота – 15;

  • самостійна та індивідуальна робота – 10;

  • модульний контроль – 25.

Для переводу результатів вищевказаних видів робіт з національної системи оцінювання в 100-бальну вводиться такі коефіцієнти:

  • для аудиторної роботи – 3;

  • для самостійної та індивідуальної роботи – 2;

  • для модульного контролю – 5.

Якщо курсант має за будь-який вид робіт оцінку «незадовільно», то ця оцінка помножається на коефіцієнт, який дорівнюється 0 (нулю).

Кількість балів, набраних курсантом (студентом, слухачем) за модуль

=

Результат аудиторної роботи за модуль (за 4-бальною шкалою)

Х

3

+

Результат самостійної та індивідуальної роботи за модуль (за 4-бальною шкалою)

Х

2

+

Результат модульного контролю (за 4-бальною шкалою)

Х

5

Формула розрахунку балів з модулю

Підсумковий контроль

Підсумкові бали з навчальної дисципліни визначаються як сума середньоарифметичного значення результатів засвоєння модулів та балів, набраних на підсумковому контролі (екзамені, заліку).

Підсумковий модульний контроль (екзамен, залік) оцінюється за національною шкалою. Для переводу результатів, набраних на підсумковому контролі (екзамені, заліку) з національної системи оцінювання в 100-бальну вводиться коефіцієнт 10, таким чином максимальна кількість балів на підсумковому контролі (екзамені, заліку), які використовуються при розрахунку успішності курсантів (студентів, слухачів) становить 50.

Підсумкові бали навчальної дисципліни за результатами вивчення модулів

=

бали набрані за 1 модуль

+

бали набрані за 2 модуль

+

бали набрані за ...

модуль

+

бали набрані за n модуль

:

Кількість модулів

+

Бали набрані на підсумковому контролі (екзамені, заліку)

Формула розрахунку підсумкових балів навчальної дисципліни

Якщо дисципліна вивчається протягом двох і більше семестрів з семестровим контролем у формі підсумкового модульного контролю (екзамену чи заліку), то результат вивчення дисципліни в поточному семестрі визначається як середньоаріфметичне значення балів, набраних у поточному та попередньому семестрах».

Підсумкові бали навчальної дисципліни

=

Підсумкові бали (оцінка ) за 1 семестр

+

Підсумкові бали (оцінка )

за 2 семестр

+

Підсумкові бали (оцінка ) за ... семестр

+

Підсумкові бали (оцінка ) за n семестр

:

Кількість семестрів в яких вивчалась навчальна дисципліна

Формула розрахунку підсумкових балів навчальної дисципліни, яка вивчається протягом двох і більше семестрів

Номер модуля та кількість тем

Критерії оцінювання навчальної дисципліни для денна форма навчання (курсанти), термін навчання 3 роки – фахівці для органів внутрішніх справ за експериментальною програмою підготовки

Аудиторна робота

Самостійна та індивідуальна робота

Модульний контроль

Модуль № 1

Теми 1-13

Отримати не менше 2 позитивних оцінок

Конспект лекцій, вирішити практичні завдання, підготувати реферат (на розсуд викладача)

Отримати за модульний контроль не менше 15 балів

Модуль № 2

Теми 14-21

Отримати не менше 2 позитивних оцінок

Конспект лекцій, вирішити практичні завдання, підготувати реферат (на розсуд викладача)

Отримати за модульний контроль не менше 15 балів

Модуль № 3

Теми 22-32

Отримати не менше 2 позитивних оцінок

Конспект лекцій, вирішити практичні завдання, підготувати реферат (на розсуд викладача)

Отримати за модульний контроль не менше 15 балів

Модуль № 4

Теми 33-36

Отримати не менше 2 позитивних оцінок

Конспект лекцій, вирішити практичні завдання, підготувати реферат (на розсуд викладача)

Отримати за модульний контроль не менше 15 балів