Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Робочі записи студента під час проходження практики Вступ

“ Істина повинна заволодіти світом. ”

Олівер Кант

“ Встановлення об’єктивної істини ¾ головна передумова справедливості судочинства, здійснення правосуддя. Справедливий судовий вирок чи інше процесуальне рішення можливі тільки по справі, по якій встановлена істина ¾ висновки відповідають тому, що мало місце в дійсності. ”

Затворніцька Марина Василівна

На даний час незалежна суверенна держава Україна йде по шляху створення правової держави, Верховна Рада України розробляє і приймає нові законодавчі акти, які сприяють зміцненню правової держави і стосуються всіх сфер життя українського народу та кримінально-процесуального права зокрема. Україна поставила перед собою складне завдання, адже потрібно впорядкувати та контролювати державну владу. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Саме ці три гілки влади регулюють всі правовідносини між державою, громадянами, та юридичними особами. Та хоча, які б не були досконалі закони, обов’язково знайдеться правопорушник. Багато правопорушень вчинюються з потреби людини до виживання в сучасному світі, коли ніде працювати, мізерні заробітні плати та багато іншого. Ось і з’явилася народна поговірка: ” правила існують, щоб їх порушувати ”. На превеликий жаль порушуються правила, закони проживання в суспільстві. Тому держава взяла на себе нелегкий тягар – розкриття злочинів, викриття правопорушників та відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів.

Згідно основного закону України кожен має право на захист своїх, гарантованих Конституцією України та законами, прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

Саме такий захист здійснюється за допомогою правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства. Судочинство здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції.

16,01,2012, року  перший день моєї практики, яку я проходитиму в Крижопільському районному суді Вінницької області з 16,01,2012 по 03,02,2012. Приємно вразила добродушність прийому.

Після ознайомлення з персоналом суду та безпосереднім оглядом будівлі, ознайомлююсь з наказом про зарахування мене на практику та інструктажем по охороні праці і техніці безпеки. Разом з керівником практики узгодили питання, які сприятимуть проходженню мною практики, затвердили послідовність проходження практики: суд, канцелярія, секретар судового засідання.

Двоповерхова будівля Крижопільського суду знаходиться за адресою: Вінницька обл. смт Крижопіль вул. К.Маркса 23, На першому поверсі знаходяться: два кабінети суддів, кабінети секретарів судових засідань. На другому поверсі: кабінет голови суду, канцелярія суду, кабінет судді, зала судового засідання, кабінет помічників та судового розпорядника, архів.

Відповідно до штатного розпису Крижопільського суду у ньому працюють: 4 судді, 4 секретарі судового засідання, 1 секретар по цивільних справах, 1 секретар по кримінальних справах, 4 помічника суддів, 2 працівника канцелярії, 1 судовий розпорядник, архіваріус, 4 виконавця, 1 прибиральниця.

Повноваження місцевого суду:

Крижопільський районний суд є судом першої інстанції і розглядає кримінальні та цивільні справи, а також справи про адміністративні правопорушення, справи, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності.

Обов’язки, права і відповідальність працівників апарату суду визначаються їх посадовими інструкціями, що затверджуються наказом голови суду.

Голова суду здійснює організаційне керівництво діяльністю суду; визначає обсяг обов'язків заступника голови суду; на підставі акта про призначення на посаду судді чи обрання суддею безстроково або припинення повноважень судді видає відповідний наказ; приймає на роботу і звільняє працівників апарату суду, присвоює їм ранги державного службовця у встановленому законом порядку, застосовує щодо них заохочення та накладає дисциплінарні стягнення; здійснює заходи щодо забезпечення формування складу народних засідателів; організовує ведення судової статистики; організовує роботу щодо підвищення кваліфікації працівників апарату суду; представляє суд у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадянами та організаціями; здійснює інші передбачені законом повноваження.

Голова місцевого суду з питань, що належать до його повноважень, видає накази і розпорядження.

Щодо повноважень судді, то суддя здійснює:

1) правосуддя в порядку, встановленому законом;

2) процесуальні дії та організаційні заходи з метою забезпечення розгляду справи;

3) контроль відповідно до закону за своєчасним зверненням до виконання судових рішень, постановлених під його головуванням;

4) інші передбачені законом повноваження.

Голова суду має заступника,який відповідно до визначених головою суду обов'язків бере участь в організації діяльності суду. У разі відсутності голови суду виконання його обов'язків здійснюється відповідно до встановленого ним розподілу обов'язків щодо організації діяльності суду. Щодо секретаря суду по цивільних справах, то головними його обов’язками є своєчасне правильне оформлення цивільних справ та видача необхідних довідок, витягів тощо, секретарю суду.

Також дані ідентичні вимоги поставлені і до секретаря по кримінальних справах.

Секретарі судового засідання, а їх у суді аж чотири, виконують функцію написання протоколів судового засідання . Хотілося б зауважити, що сукретарі судового засідання протоколи пишуть від руки, а не друкують на друкуючій машинці. Вважаю, що це є правильним, адже цокання машинки лише заважало б учасникам процесу. 16 квітня надійшло до суду електронне повідомлення від УДСА Вінницької області в якому було зазначено що з 1 липня 2006 р. судове слухання справи буде фіксуватися сугубо технічним шляхом, звукозапису.

Судовий виконавець займається оформленням виконавчих листів щодо виконання судових рішень та вироків в частині майнового стягнення до органів державної виконавчої служби, далі ДВС, веде їх облік та повертає постанови з виконавчим листом від органів ДВС секретарям для підшивки їх у справи, підраховує судові затрати по комунальних послугах, на відправку кореспонденції та інші затрати, що безпосередньо стосуються діяльності суду, та оплачує всі платежі.

У кожному суді діє служба судових розпорядників. Судові розпорядники забезпечують додержання особами, що знаходяться в суді, встановлених правил, виконання ними розпоряджень головуючого в судовому засіданні.

Призначаються на посаду і звільняються з посади головою суду.

Судові розпорядники забезпечуються форменим одягом, зразки якого затверджуються Головою Державної судової адміністрації України за погодженням з Радою суддів України, керуються у своїй діяльності Законом України “ про судоустрій України ”, вимогами процесуального закону, відповідними правилами та інструкціями, розпорядженнями голови суду та судді.

Кожен робочий день проводиться прийом громадян. Його проводить черговий суддя, який пропонує порядок дій в подальшому вирішенні проблемного питання звертаючого громадянина. Будь які документи, що надходять у суд починають свій рух із канцелярії.

Документообіг:

Щодо документообігу, то канцелярія суду керується Інструкцією по судовому діловодству, затвердженою постановою Кабінету Міністрів від 2005 року. Дана Інструкція встановлює загальні правила ведення судового діловодства в судах і регламентує порядок роботи з документами з моменту їх надходження чи створення в суді до відправлення або передання в архів, звернення до виконання судових рішень.

Положення цієї Інструкції поширюються також і на організацію роботи з документами, що створюються і опрацьовуються засобами обчислювальної, комп’ютерної та електронної техніки. Комп’ютерні (автоматизовані) технології обробки документної інформації повинні відповідати вимогам державних стандартів та Інструкції. Установлена Інструкцією система судового діловодства є обов’язковою для всіх працівників суду.

Організацію діловодства в суді відповідно до цієї Інструкції забезпечує завідуючий канцелярією суду

Завідуючий канцелярією суду підпорядковується голові суду і координує свою діяльність з Вінницьким територіальним управлінням державної судової адміністрації.

Завідуюча канцелярією суду ознайомлює всіх працівників апарату суду з нормативно-правовими актами і методичними матеріалами з діловодства.

Усі працівники апарату суду зобов’язані виконувати вимоги Інструкції, є відповідальними за збереження процесуальних та інших документів, а також за нерозголошення інформації, що міститься в них.

За порушення вимог Інструкції працівники апарату суду притягаються до відповідальності в порядку, установленому чинним законодавством України.

Щодо порядку приймання судових справ і кореспонденції хочу зазначити, що усі судові справи та кореспонденція, опрацьовуються та передаються за призначенням працівниками апарату суду відповідно до обов’язків. Працівник, який здійснює приймання судових справ і кореспонденції, у день їх надходження перевіряє цілісність пакетів та конвертів і відповідність їх адресування, з дотриманням установлених правил безпеки розкриває пакети й конверти, перевіряє відповідність вкладень до опису (наявність додатків до документа), проставляє на правому нижньому чи іншому вільному від тексту місці супровідного листа до судової справи (матеріалу), першої сторінки листа чи іншого документа реєстраційний штамп суду, у якому зазначає дату надходження матеріалу в суд і реєстраційний номер згідно з журналом реєстрації вхідної кореспонденції.

Конверти (пакети), у яких надходять документи, приєднуються до надісланих документів. У разі одержання матеріалів у пошкодженій упаковці, а також якщо при відкритті конверта (пакета) виявлено відсутність будь-якого документа чи додатка до нього, про це складається акт у двох примірниках, один примірник якого надсилається відправнику, а другий - долучається до одержаних матеріалів і передається разом з ним для розгляду за належністю.

Не підлягають реєстрації, а передаються для долучення до справ з відміткою про дату одержання їх судом:

а) судові повістки, повернуті суду за неврученням адресату;

б) розписки про одержання копій обвинувальних висновків, скарг, судових повісток.

Кореспонденція особистого характеру передається адресату без реєстрації. Скарги приватного обвинувачення, позовні заяви, скарги та інші матеріали і документи, отримані під час особистого приймання, невідкладно передаються для реєстрації в журналі вхідної кореспонденції та у відповідних обліково-статистичних картках чи реєстраційних журналах, після чого передаються за призначенням для розгляду.

Реєстрація та облік судових справ і матеріалів

Після реєстрації, але не пізніше наступного робочого дня, усі судові справи та матеріали, що надійшли до суду і підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства, передаються для реєстрації у відповідних обліково-статистичних картках чи реєстраційних журналах та алфавітних покажчиках за формами згідно з додатками.

Не реєструються в окремих обліково-статистичних картках апеляції, апеляційні та касаційні скарги, апеляційні та касаційні подання на вироки, рішення, ухвали (постанови), окремі ухвали (постанови) суду. Про надходження таких документів до суду робляться записи у відповідних обліково-статистичних картках і реєстраційних журналах.

Для реєстрації та обліку судових справ у суді встановлюється перелік індексів:

„1” – кримінальні справи, матеріали про застосування примусових заходів медичного характеру, скарги приватного обвинувачення;

„1-н” – справи про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру;

„1-п” – справи з постановою прокурора, слідчого за згодою прокурора щодо вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності;

„2” – цивільні справи, позовні заяви, заяви окремого провадження, скарги, що виникають з адміністративно-правових відносин;

„2-з” – заяви про вжиття запобіжних заходів до пред’явлення позову в цивільних справах;

„3” – справи з протоколом про адміністративне правопорушення;

„3-к” – справи про скорочення строку позбавлення спеціального права;

„4” – справи судового контролю за законністю процесуальних дій і рішень органів досудового слідства, слідчого, прокурора;

„5” – справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень у кримінальних справах;

„6” – справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень у цивільних справах;

„7” – справи про направлення на примусове лікування до спеціалізованого лікувального закладу особи, яка зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами (алкоголіків і наркоманів);

„8” – заяви про перегляд у зв’язку з ново виявленими обставинами рішень або ухвал суду, що набрали законної сили, у цивільних справах.

У разі відсутності матеріалів відповідної категорії в суді індекс не використовується.

Номер судової справи та інших матеріалів, розгляд яких передбачається процесуальним законодавством, складається з відповідного індексу, порядкового номера обліково-статистичної картки на судову справу чи реєстраційного журналу із зазначенням через дріб двох останніх цифр поточного року. Номер проставляється на обгортці судової справи або матеріалу. Наприклад: кримінальна справа – № 1 – 30/05; цивільна справа – № 2 – 20/05;

Номер судової справи (матеріалу) зазначається у відповідному алфавітному покажчику.

Усе листування, що стосується окремих судових справ і матеріалів, зареєстрованих у відповідних обліково-статистичних картках чи реєстраційних журналах, ведеться за номером судової справи (матеріалу).

Обліково-статистичні картки зберігаються в картотеках (ящиках) відповідно до переліку індексів окремо від справ. Після закінчення календарного року обліково-статистичні картки на справи, що не розглянуті по суті, перереєстровуються у хронологічному порядку їх надходження в суд із зазначенням на них нового порядкового номера.

Переоформлені обліково-статистичні картки переставляються в картотеку наступного року. Після перенесення карток на всі нерозглянуті справи минулого року продовжується порядкова реєстрація справ і матеріалів, що надходять.

У картотеку минулого року замість вилучених обліково-статистичних карток вкладаються картки-замінники, у яких ставиться номер за картотекою минулого року, робиться напис про перенесення обліково-статистичної картки в картотеку наступного року із зазначенням нового номера.

У разі виділення кримінальної справи в окреме провадження, роз’єднання позовів у цивільній справі в самостійні провадження нова судова справа реєструється як така, що надійшла до суду в день постановлення відповідного процесуального документа (постанови, ухвали) суду. Їй присвоюється новий номер у порядку черговості відповідної обліково-статистичної картки. В алфавітному покажчику до попереднього запису додається відмітка про новий номер судової справи (матеріалу).

У разі об’єднання судових справ в одну їй присвоюється номер однієї з об’єднаних справ відповідно до постанови (ухвали) суду, вносяться необхідні додаткові записи в обліково-статистичну картку (реєстраційний журнал) під номером об’єднаної справи та відмітки про об’єднання справ із зазначенням номера нової судової справи в решті обліково-статистичних карток на об’єднані справи та відповідному алфавітному покажчику.

Після реєстрації всі справи і матеріали, що підлягають розгляду відповідно до процесуального законодавства, передаються суддям у визначеному головою суду порядку. Після закінчення календарного року всі нерозглянуті судові справи і матеріали перереєстровуються у новому журналі судових справ і матеріалів, переданих для розгляду судді, наступного року за новими номерами, про що вносяться записи у відповідні графи журналу минулого року.

Формування судових справ

Судові справи (матеріали) підшиваються в спеціальну обкладинку, виготовлену друкарським способом

На обкладинці судової справи вказуються необхідні реквізити, передбачені Інструкцією.

Лівий верхній кут обкладинки справи повинен залишатися вільним для розміщення в ньому штампа архіву суду при прийнятті справи на зберігання.

Перевіряється наявність зазначених у додатку до скарги приватного обвинувачення, позовної заяви (заяви, скарги) документів, послідовність аркушів кожного документа.

До матеріалів кримінальної справи, що надійшла до суду, документи підшиваються у відповідній послідовності:

У кожній судовій справі складається опис документів у справі, що надійшла до суду, опис документів продовжується. До опису документів під номерами в порядку зростання вноситься інформація про кожний документ, підшитий у справі, у порядку їх розміщення. Обов’язково зазначається, оригінал чи копію документа підшито, порядкові номери аркушів, присвоєні відповідному документові (конвертові).

Опис підписується працівником апарату суду, який оформляє справу, із зазначенням біля підпису свого прізвища.

Справи з великою кількістю документів формуються в окремі томи з кількістю аркушів не більше 250, кожен з яких оформляється окремо, має власну нумерацію аркушів і власний опис.

Усі матеріали повинні лише підшиватися до справи нитками.

В діяльності канцелярії суду передбачено, що обов’язковому обліку підлягають усі види печаток та штампів суду, бланки процесуальних документів та інші бланки зі штампами, бланки посвідчень особи, посвідчень для відряджень, трудові книжки тощо.

Печатки та штампи повинні зберігатись у сейфах або металевих шафах.

Гербова печатка суду зберігається в голови суду.

Передача справ в архів суду

На суди покладено державну функцію з організації архівної справи. Завдання її полягають у створені архівів у судах, організації діловодства, ведення обліку справ і документів, формування їх для здачі в архів суду, забезпеченні збереження архівних справ і проведенні експертизи цінності справ та документів з метою здачі їх у державний архів.

Відповідальність за організацію архівної справи покладається на голову суду, а за її ведення – на архіваріуса або іншого працівника апарату суду, відповідального за ведення архіву суду.

Організація обліку, зберігання справ та інших матеріалів в архіві регламентуються чинним законодавством та Інструкцією про порядок передання до архіву суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівів судових справ та документів.

Належна організація архівної справи полягає в підготовці справ і формуванні їх згідно з номенклатурою справ суду.

Для забезпечення зберігання справ і документів в архіві повинні бути створені відповідні умови: санітарний, температурний і світловий режими, а також забезпечення охоронними та протипожежними засобами , забезпечення стелажами, шафами, системою обліку архівних документів.

Судові справи, провадження яких закінчено, та документи суду передаються в архів згідно із заповненим працівником апарату суду описом справ, переданих до архіву суду.

Судові справи зберігаються в архіві за роками, у порядку архівних номерів, зв’язані у пачки: кримінальні - по десятках, інші – по сотнях.

Видача справ з архіву здійснюється за заявою або відповідним запитом лише за резолюцією голови суду чи його заступника.

Справи, що повертаються в архів після використання, перевіряються архіваріусом в присутності особи, яка їх повертає. У разі виявлення нестачі документів, аркушів, їх пошкодження комісією у складі керівника апарату суду, секретаря суду, архіваріуса складається акт у двох примірниках, один з яких передається голові суду для вжиття відповідних заходів, другий - залишається в архіві суду.