Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики (менеджмент організацій).docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

10. Копіювання й переміщення фрагментів

Для копіювання або переміщення фрагмента, насамперед цей фрагмент необхідно виділити. Для цього знову ж існує багато способів:

Виділити фрагмент мишкою, утримуючи ліву кнопку;

Виділити клавішами керування курсором, утримуючи клавішу Shift;

Поставити курсор на початок фрагмента й утримуючи клавішу Shift кликнути наприкінці фрагмента;

Виділення слова - двічі кликнути лівою кнопкою миші на потрібнім слові;

Виділення абзацу - тричі кликнути лівою кнопкою миші на будь-якому місці абзацу;

Виділення пропозиції - утримуючи клавішу CTRL кликнути лівою кнопкою миші на будь-якому місці пропозиції;

Виділити весь документ - Ctrl+A.

Крім того, Word дозволяє виділяти не суміжні фрагменти. Для цього при виділенні другого й наступного фрагментів необхідно втримувати клавішу Ctrl.

Для копіювання виділеного фрагмента в буфер обміну (Clipboard) можна скористатися меню Правка => Копировать або скористатися комбінацією клавіш Ctrl+C або Ctrl+Insert. Аналогічно Правка => Вырезать (Ctrl-X), Правка => Вставить (Ctrl+V або Shift+Insert). Ці команди також продубльовані на Стандартній панелі інструментів і перебувають на початку контекстного меню. Можливо також перетягнення мишкою виділеного фрагмента, так само як перетягаються об'єкти у файлових менеджерах «Мій комп'ютер», «Провідник», «Total Commander». Як і там при затиснутій клавіші Ctrl відбувається копіювання, у противному випадку – переміщення. Спосіб вимагає деякої акуратності. В Word реалізована можливість вставки в текст фрагментів скопійованих у буфер обміну раніше. Для відображення вмісту буфера обміну потрібно виконати команду Правка => Буфер обмена Office або скористатися гарячою клавішею Ctrl+C+C:

Якщо в параметрах буфера обміну не поставлений прапорець «Збирати дані без відображення буфери обміну ...», то нагромадження копійованих фрагментів буде відбуватись після першого включення відображення буфера обміну.

Відновлення тексту після помилкових дій

При виконанні помилкових дій немає необхідності виправляти їх вручну, для цього досить виконати команду Правка => Отменить ввод (Ctrl+Z). Після скасування декількох дій з'являється можливість знову їх виконати командою Правка => Повторить ввод (Ctrl+Y). Команди продубльовані на Стандартній панелі інструментів: . Бувають випадки, коли виникає необхідність скасувати досить багато дій, тоді можна повернутися до виду документа на момент останнього збереження, для цього досить закрити його без збереження й знову відкрити. Може трапитися, що Ви тривалий час вносили зміни в документ і робили збереження, але потім зрозуміли, що зміни не потрібно було робити. Якщо у Вас була резервна копія документа на момент початку роботи, то на виправлення помилки вистачить десяток секунд. Резервна копія допоможе Вам й у багатьох інших випадках. Рекомендується робити резервну копію документа після кожного етапу роботи. Для особливо важливих для Вас документів потрібно робити кілька резервних копій на різних типах носіїв (вінчестер іншого ПК, CD (DVD), флеш-пам’ять).

Форматування тексту

У текстових процесорах реалізована функція форматування. При цьому форматувати можна як окремі абзаци, так і весь текст.

Форматування – зміна зовнішнього вигляду, операції, що пов'язані з оформленням тексту і зміною його зовнішнього вигляду.

Операції форматування дійсні тільки для виділених фрагментів. Форматування також включає розмітку і виділення окремих елементів тексту, наприклад: зміну шрифту окремих слів, рядків, абзаців; підкреслення, посилення яскравості (жирності).

WORD забезпечує форматування документів на п'ятьох різних рівнях:

на рівні символів (зміна гарнітури, накреслення, розміру і кольору шрифту, міжбуквеного інтервалу в слові, анімації і т.д.);

на рівні абзаців (вирівнювання по лівому краю, по правому краю, по центру і по ширині; відступи праворуч і ліворуч; відступ першого рядка; відступи до і після абзацу; міжрядковий інтервал, керування розбивкою на сторінки і т.д.);

на рівні сторінок (параметри сторінок, орієнтація сторінок, рамка, колонтитули першої сторінки, парних і непарних сторінок і т.д.);

на рівні розділів (формування розділів з наступної сторінки чи на поточній сторінці, розбивка тексту на стовпчики і т.д.);

на рівні документа (номера сторінок, зміст і т.д.).

Форматування на рівні символів

Форматування символів. При форматуванні символів можна змінити шрифт, його розмір.

Для форматування можна використовувати команди на панелі інструментів форматування.

Форматування здійснюється командою Формат/Шрифт. При цьому на екрані з'явиться вікно діалогу Шрифт.

Найбільше повно можливості для роботи зі шрифтами можна одержати, виконавши команду Формат => Шрифт:

Нижче наведені деякі приклади видозміни обраного шрифту:

Багатофункціональний,

Багатофункціональний,

Багатофункціональний,

Багатофункціональний,

Багатофункціональний,

Багатофункціональний.

Крім розділу «Шрифт», частина параметрів задається в розділі «Интервал»:

Тут у поле «Масштаб» задається ширина символів, у поле «Интервал» - міжсимвольний інтервал, у полі «Смещение» - зсув тексту щодо рядка. Нижче наведені деякі приклади використання цих параметрів:

Багатофункціональний – без змін,

Багатофункціональний – розріджений на 3 пт,

Багатофункціональний – ущільнений на 1.5 пт,

Багатофункціональний – масштаб 66%,

Багатофункціональний - масштаб 150%,

Багатофункціональний – використаний зсув униз.

У розділі «Анімація» можна вибрати режими «пожвавлення» тексту:

Приведемо кілька корисних гарячих клавіш для зміни написання тексту:

Перехід на прописні/малі літери – Shift+F3;

Нижній індекс – Ctrl+=;

Верхній індекс – Ctrl+Shift++;

Установка напівжирного шрифту – Ctrl+B.

Надалі рекомендується використати стилі, про які буде розказано окремо.

За допомогою команди Вставка => Символ Word дозволяє вставити в текст різні символи й спеціальні знаки:

Як бачимо з наведених вікон, у випадку частого використання символу, йому можна призначити комбінацію клавіш. Відзначимо, що символи можна набирати по їхньому коду. Для цього, утримуючи клавішу Alt потрібно набрати код символу в правій частині клавіатури (включити Num Lock). Наприклад, це зручно робити для набору розділових одинарних лапок при наборі тексту українською мовою, код 39.

Форматування на рівні абзаців

Вирівнювання по лівому краю, по правому краю, по центру і по ширині; відступи праворуч і ліворуч; відступ першого рядка; відступи до і після абзацу; міжрядковий інтервал, керування розбивкою на сторінки і т.д. – це все відноситься до форматування на рівні абзаців.

Параметри абзацу на початкових стадіях роботи в Word можна виставляти за допомогою лінійки.

Для швидкого вирівнювання тексту на панелі форматування є кнопки, призначення яких цілком зрозуміло з їхнього графічного зображення: , остання кнопка призначена для зміни міжрядкового інтервалу. Найбільш повні можливості форматування абзацу відкриваються при виконанні команди Формат => Абзац:

На вкладці «Положение на странице» є ще кілька корисних параметрів:

За допомогою кнопки «Табуляция» можна розташовувати текст у колонках переміщаючись між колонками клавішею Tab:

Зокрема зручно виділяти фрагменти тексту вертикальною рисою. Позиції табуляції можна також виставляти безпосередньо на лінійці. Спочатку вибирається тип вирівнювання ЛКМ по виділеному значку над вертикальною лінійкою, потім ЛКМ миші на горизонтальній лінійці встановлюється позиція табуляції.

Для скасування встановлених позицій необхідно користуватися вікном «Табуляция». Те ж саме можна досягти, установивши ліву границю через кнопку «Внешние границя»: