Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації по зем.праву..docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.03.2019
Размер:
108.1 Кб
Скачать

2. Погодження місця розташування об'єкта

Згідно із земельним законодавством юридичні та фізичні особи, зацікавлені у вилученні (викупі) земельних ділянок, зобов'язані до початку проектування погодити із власниками землі і землекористувачами та сільськими, селищними, міськими радами та державними адміністраціями, Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою України місце розташування об'єкта, розмір земельної ділянки та умови її вилучення (викупу), з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування націй ділянці і прилеглих територіях усіх об'єктів, умови проживання населення і охорону довкілля.

Земельним кодексом України визначені повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність і постійне користування.

Сільські, селищні, міські ради надають земельні ділянки у власність та користуванняюридичним особам із земель комунальної власностівідповідних територіальних громад для всіх потреб (статті 122, 149).

Районні, обласні ради надають земельні ділянки у власність та користуванняюридичним особам із відповідних земель спільної власності територіальних громад для всіх потреб.

Районні державні адміністрації на їх території надають земельні ділянки із земель державної власності у власність такористуванняюридичним особаму межах сіл, селиш, міст районного значення для всіх потреб і за межами населених пунктів для:

а) ведення водного господарства;

б) будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо), з урахуванням вимог частини сьомої цієї статті;

в) індивідуального дачного будівництва.

Обласні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених частинами третьою, четвертою і восьмою цієї статті, у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена, для всіх потреб.

Київська та Севастопольська міські державні адміністрації у межах їхніх територій передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених частинами четвертою і восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим на території Автономної Республіки Крим передає земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених частинами третьою, четвертою і восьмою цієї статті, у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст, що не входять до складу певного району, та за межами населених пунктів для всіх потреб, а також погоджує передачу таких земель у власність або у користування районними державними адміністраціями на їхній території для будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо).

Кабінет Міністрів України передає земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у випадках, визначених статтею 149 цього Кодексу, та земельні ділянки дна територіального моря.

Земельним кодексом визначені особливо цінні землі, до яких належать: чорноземи нееродовані несолонцюваті на лесових породах; лучно- чорноземні незасолені несолонцюваті суглинкові фунти; темно-сірі опідзолені та чорноземи опідзолені на лесах і глеюваті; бурі гірсько-лісові та дерновобуроземні глибокі і середньоглибокі; дерново-підзолисті суглинкові ґрунти; торфовища з глибиною залягання торфу більше одного метра і осушені незалежно від глибини; коричневі фунти Південного узбережжя, Криму, дернові глибокі ґрунти Закарпаття; землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів; землі природо- заповідного фонду; землі історико-культурного призначення.

Земельні ділянки особливо цінних земель, що перебувають у державній або комунальній власності, можуть вилучатися (викупатися) для

будівництва об'єктів загальнодержавного значення, доріг, ліній електропередачі та зв'язку, трубопроводів, осушувальних і зрошувальних каналів, геодезичних пунктів, житла, об'єктів соціально-культурного призначення, нафтових і газових свердловин і виробничих споруд, пов'язаних з їх експлуатацією, за постановою Кабінету Міністрів або за рішенням, відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викуп) земельної ділянки погоджується з Верховною Радою України.

Погодження матеріалів вилучення (викупу) земельних ділянок особливо цінних земель, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, провадиться Верховною Радою України за поданням Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласної, Київської і Севастопольської міських рад.

Вибір земельних ділянок для розміщення об'єктів не проводиться у разі, коли:

  1. розміщення об'єктів передбачено затвердженим проектом забудови відповідної території, місцевими правилами забудови населеного пункту;

  2. будівництво об'єктів здійснено, але проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок не розроблявся;

3) передбачається розширення земельних ділянок без зміни їх цільового призначення та зведення на них будівель і споруд.

Юридичні особи, зацікавлені у вилученні (викупі) земельних ділянок, звертаються з клопотанням про погодження місць розташування об'єктів до відповідної сільської, селищної, міської ради, місцевої державної адміністрації, до повноважень якої належить вирішення питання про вибір земельної ділянки та яка дає дозвіл на підготовку матеріалів (додаток 1). До клопотання (заяви) додаються необхідні матеріали та розрахунки.

У клопотанні зазначаються:

  • обгрунтування необхідності відведення земельної ділянки;

  • орієнтовний розмір земельної ділянки;

  • бажане місце розташування об'єктів;

  • умови вилучення (викупу) земельної ділянки.

До клопотання додаються копії установчого документа та свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, а також у разі наявності - копії матеріалів проектів будівництва об'єктів, містобудівного обґрунтування розташування об'єкта та інших проектних матеріалів щодо умов забудови земельної ділянки.

Сільська, селищна, міська рада, районна, Київська чи Севастопольська міська держадміністрація реєструє клопотання в день його подання з присвоєнням реєстраційного номера, розглядає клопотання і в п'ятиденний строк після реєстрації надсилає постійно діючій комісії з питань вибору земельних ділянок для розміщення об'єктів утвореній відповідною радою або держадміністрацією.

До складу комісії включаються: заступник голови сільської, селищної. міської ради або заступник голови місцевої держадміністрації, а також представники районного (міського) органу земельних ресурсів, природоохоронного органу, санітарно-епідеміологічної служби, органів містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини, яка обстежує земельну ділянку і складає відповідний акт (додаток 2).

До роботи у комісії також залучаються власники та користувачі земельних ділянок, які пропонуються до вибору, представник замовника.

У разі відведення земельної ділянки для розробки корисних копалин або забудови території на площах їх залягання комісія може залучати до роботи в ній представників органів державного геологічного контролю та органів державного гірничого нагляду.

Комісія протягом двох тижнів після отримання матеріалів:

  • обстежує бажане місце розташування об'єктів, погоджує орієнтовний розмір земельної ділянки, умови її вилучення або змін цільового призначення з урахуванням містобудівної документації, місцевих правил забудови та комплексного розвитку території;

  • вивчає питання щодо запобігання негативному впливу на навколишнє природне середовище, забезпечення формування екологічної мережі поліпшення малопродуктивних угідь шляхом нанесення родючого шару грунту, знятого під час будівництва об'єктів тошо;

  • пропонує інші земельні ділянки для можливого розміщення об'єктів насамперед з малопродуктивних угідь та земель несільськогосподарського призначення.

Результати роботи комісії оформляються актом, у якому зазначаються:

- склад комісії;

- назва об'єкта, для розміщення якого здійснюється вибір земельної ділянки, його основні характеристики, орієнтовний розмір земельної ділянки з урахуванням перспективи її розширення тощо;

- умови вилучення (викупу) земельної ділянки;

-основні характеристики земельної ділянки (правовий режим земель, склад угідь та їх продуктивність, якісна характеристика ґрунтового покрив), наявність особливо цінних земель, будівель, споруд, багаторічних та дерево-чагарникових насаджень тощо);

- орієнтовна сума збитків, яка підлягатиме відшкодуванню власнику землі чи землекористувачу;

  • орієнтовна сума втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, пов'язана з вилученням земель;

  • можливість поліпшення малопродуктивних земель шляхом нанесення родючого шару ґрунту, знятого під час будівництва об'єктів тощо.

У разі неможливості вибору земельної ділянки в акті зазначається мотивоване обґрунтування відмови.

Акт вибору земельних ділянок для розміщення об'єктів підписується головою і членами комісії (додатки 3, 4, 5, 6, 7), скріплюється печатками і разом з матеріалами, що використовувалися під час його складання, передаються юридичній особі, для подання до сільської, селищної, міської ради, районної, київської чи Севастопольської міської держадміністрації з метою прийняття відповідного рішення.

Підготовлені матеріали погоджуються з власником землі або землекористувачем, районним (міським) землевпорядним органом, органом архітектури та іншими органами, а також з відповідними державними органами та органами місцевого самоврядування, згідно з вимогами Земельного Кодекс України.

Матеріали погодження місця розташування об'єкта повинні включати:

  • клопотання замовника;

  • викопіювання з генерального плану розвитку населеного пункту (масштабу 1:2000) або викопіювання з чергового кадастрового плану міста (масштабу 1:2000) із зазначенням червоних ліній, меж землекор нотувань, меж земельної ділянки, передбаченої до відведення;

  • викопіювання з плану землекористування юридичної особи;

  • матеріали, що обґрунтовують площу земельної ділянки та бажане її місце розташування;

  • дозвіл на підготовку матеріалів погодження;

  • згода власника землі чи землекористувача, у разі необхідності вилучення земельної ділянки із зазначенням умов її вилучення;

  • висновки державних органів (земельних ресурсів, архітектури та ін.) із зазначенням наявності містобудівних обмежень та обтяжень і умов використання земельної ділянки (додаток 8).

При необхідності вибору земельної ділянки під об'єкти, спорудження яких не передбачено Генеральним планом розвитку населеного пункту місцевою радою, призначається комісія, склад якої визначений раніше.

Матеріали погодження розглядаються відповідними державними органами або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про погодження місця розташування об'єкта.