Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка підручник.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
12.62 Mб
Скачать

9.12.Кейнсіанська модель загальноекономічної рівноваги

Реальні явища, що відбувалися в економіці у 20-30-і роки XX ст., піддали сумніву висновок неокласиків щодо того, що в ринковій економіці тривале безробіття неможливе. Таку концепцію відстоював у своїй теорії Дж.М. Кейнс, який представив свої характеристики моделі ЗЕР:

  • ставки заробітної плати і відсотка, ціни, не є гнучкими: у короткостроковому періоді вони нееластичні до зниження;

  • суб'єкти економіки далеко не завжди є раціональними;

  • гроші — не просто облікова одиниця, а елемент багатства, який впливає на реальний сектор економіки;

  • визначальним для долі економічної системи є не ринок праці (як у неокласиків), а ринок товарів та послуг;

  • сукупний попит (AD) чинить вирішальний вплив на економіку;

  • економічна система прагне до повної зайнятості, але ринок не здатний автоматично забезпечити рівновагу саме за умови природного рівня і тому необхідне державне втручання в економіку.

Кейнсіанська модель ЗЕР ґрунтується на твердженні, що саме ефективний попит, який формується на ринках благ та грошовому в рамках моделі ISLM, є визначальним. Зобразимо модель ЗЕР в кейнсіанському варіанті на рис. 9.29.

Оскільки механізм цін не може свідчити про потенційний попит, то в економіці може порушитись рівновага, що ставить під сумнів ідею Л. Вальраса щодо загальної рівноваги.

Ефективний попит – це сукупний попит на товари та послуги, забезпечений фінансовими ресурсами для їх придбання. Це поняття треба відрізняти від потенційного попиту, обсягу бажаних товарів та послуг, незабезпечених грішми, щоб їх придбати, і тому не може бути стимулом для виробників через механізм цін.

Як видно із схеми а точка перетину кривих IS та LM визначає рівноважну величину відсоткової ставки (r0) та величину ефективного попиту (N0).

Проектуючи значення N0 на схему у І квадранті, визначимо рівноважне значення цін, яке відповідає взаєморівновазі на ринку благ та на грошовому ринку. За допомогою графіка виробничої

Error: Reference source not found

Рис. 9.29. Кейнсіанська модель ЗЕР при завищеній грошовій ставці заробітної плати

функції (II квадрант) визначимо чисельність працюючих (L0), необхідних для задоволення ефективного попиту N0.

В III квадранті зобразимо дві функції: граничної продуктивності праці (MPL) та пропозиції праці (LS). Опускаючи перпендикуляр із точки перетину цих функцій на лінію , знаходимо максимальну ставку заробітної плати, яка відповідає номінальній ставці заробітної плати W0 за рівня цін Р0 (IV квадрант). Якщо ,то має місце загальна рівновага: крива AD перетинає криву AS у точці з координатами Р0 та N0.

Якщо ж в економіці виникне ситуація, коли ціна пропозиції праці буде меншою за рівноважне значення, тобто , то лінія (IV квадрант) зміститься праворуч до і, відповідно, крива сукупної пропозиції у І квадранті зміститься праворуч до AS, що порушує загальну рівновагу. За рівня цін Р0 на ринку благ виникне надлишок пропозиції товарів у розмірі N1N0

Не можна досягти рівноважного значення рівня цін P0 і загальної рівноваги, якщо ціна пропозиції праці стане вищою за рівноважне значення.

Отже, загальна економічна рівновага можлива лише за умови виняткового рівня екзогенних параметрів: N0,P0,L0,W0,r0. Але ця рівновага існує за наявності стійкого кон’юнктурного безробіття у розмірі L*L0. Причиною її іcнyвання є фіксована грошова ставка заробітної плати. Таке безробіття не можна усунути зниженням рівня заробітної плати через підвищення рівня цін. Пояснюється це тим, що зростання рівня цін від Р0 до Р* спонукатиме підприємців збільшити зайнятість до L*, а пропозицію товарів – до N*. Але за цих умов ефективний попит зменшиться, і тому виробництво не збільшиться.

Отже, при фіксованій ставці заробітної плати і повній зайнятості ЗЕР досягається винятково за умови, що рівневі цін, який забезпечує рівновагу на ринку благ та ринку грошей, відповідає така номінальна ставка заробітної плати, за якої реальна ставка заробітної плати дорівнює природній (рис. 9.30).

Ця модель ґрунтується на двох принципах:

  1. величину ефективного попиту можна задовольнити тільки за умови повної зайнятості;

  2. рівень цін, який урівноважує попит і пропозицію на ринку товарів та грошовому ринку, забезпечує переведення фіксованого значення грошової ставки заробітної плати W* в значення «природної» ставки реальної заробітної плати

Error: Reference source not found

Рис. 9.30. Кейнсіанська модель ЗЕР за умови «природної» та заниженої ставки заробітної плати

Розглянемо ситуацію, за якої номінальна ставка зарплати менше фіксованої W1 < W*. Якщо номінальна заробітна плата буде зафіксована на рівні W1 , то рівень цін Р0 призведе до скорочення чисельності зайнятих до L1.

Зменшення ставки номінальної заробітної плати від W* до W1 призведе до зменшення пропозиції праці й крива сукупної пропозиції товарів N1(Р) буде мати від'ємний (незвичайний нахил), адже зростання рівня цін при падінні номінальної заробітної плати настільки зменшує її реальну величину, що бажаючих працювати ставатиме менше

Як свідчать пояснення, рівновага трьох риків за кейнсіанською концепцією ЗЕР досягається при існуванні безробіття на ринку праці. Для того, щоб ЗЕР була досягнена при повній зайнятості треба збільшити ефективний попит на товари із (N0) до (N*) (рис. 9.31). Є два засоби, які дозволяють збільшити ефективний попит до обсягу N*:

  • збільшення обсягу державних витрат (G), або зменшення податків (T), що призведе до зміщення кривої IS праворуч (рис.9.31);

  • збільшення пропозиції грошей, що зміщує криву LM праворуч (рис. 9.32).

Розглянемо перший засіб – зміщення кривої IS (рис. 9.31).Як видно, збільшення державних витрат та (або) зменшення податків зміщує криву IS0 до IS1. Якщо пропозиція грошей залишається незмінною, то рівновага на ринку благ і грошовому ринку зміщується до обсягу національного доходу повної зайнятості, тобто від N0 до N* (схема а). Ці зміни супроводжуються зміною обсягу ефективного попиту, крива якого зміщується від AD0 до AD1, що збільшує реальний обсяг виробленого національного доходу до потенційного рівня (N*) (схема б) і, відповідно, збільшення чисельності зайнятих від L0 до L* – рівня повної зайнятості (схема в). Ставка реальної заробітної плати теж зростає від до , досягаючи «природнього» рівня (схема г).

Розлянемо тепер механізм другого засобу – як впливає грошова (монетарна) політика на досягнення тієї самої мети (рис. 9.32).

За початкову візьмемо ситуацію рівноваги з ендогенними параметрами N0, P0, L0, ,r0 .З метою стимулювання ефективного

Error: Reference source not found

Рис. 9.31. Вплив фіскальної політики на ЗЕР в умовах повної зайнятості

попиту уряд збільшує номінальну пропозицію грошей, внаслідок чого крива LM0 зміститься праворуч до LM2 а ефективний дохід зросте до N2. Водночас відбудеться зміщення праворуч кривої сукупного попиту від ND(Р)0 до ND(Р)1, але на величину меншу, ніж та, на яку

Рис. 9.32плив грошової політики на ЗЕР

змістилась крива LМ. Це пояснюється тим, що грошовий ринок перебуває підвпливом мультиплікативного ефекту зміни автономних витрат.

За цих умов ефективний попит буде перевищувати сукупну пропозицію благ, що призведе до зростання рівня цін. Останнє вплине і на величину ефективного попиту, і на величину пропозиції.

Зростання рівня цін зменшить реальну кількість грошей, що показує зміщення кривої LМ2 до LM1 (схема, а). Внаслідок цього ефективний попит буде дорівнювати , тобто потенційному обсягу національного доходу.

Але зростання рівня цін зворотно вплине на реальну ставку заробітної плати. Вона зменшиться від до і відповідатиме «природній» ставці. Зменшення реальної заробітної плати збільшить чисельність зайнятих від L0 до і, відповідно, призведе до збільшення пропозиції благ з N0 до . Нова рівновага буде встановлена за таких ендогенних змінних: , які відповідають умовам повної зайнятості.

Такі характеристики є свідченням того, що у суб’єктів економіки посилюються інфляційні очікування, які зумовлюють ажіотажний попит і, як наслідок, намагання швидко позбавитись грошей у зв'язку з падінням їх купівельної спроможності.

Практика свідчить, що, потрапивши в ліквідну пастку через непродуману грошову політику, вийти з неї шляхом корекції останньої неможливо. Для цього потрібно використовувати фіскальну політику.

В умовах ліквідної пастки лінія IS має вигляд вертикальної прямої (рис. 9.33, а) на рівні ефективного попиту N0 .

Лінія сукупного попиту (схема б) теж вертикальна (ND(P)) і відповідає ефективному попиту N0. Це свідчить про те, що в умовах інвестиційної пастки грошам влаcтива нейтральність. За цих умов ніякі зрушення кривої LМ не спричинять зміни реального обсягу національно доходу та рівня зайнятості. Але за умов інвестиційної пастки зміна пропозиції грошей змінює величину ставки відсотка (тоді як у класичній моделі ЗЕР ця ставка визначається не в реальному, а у номінальному вираженні). В умовах ліквідної пастки лінія LМ (схема а) має горизонтальний вигляд за низької відсоткової ставки (при від'ємному нахилі прямої IS). Домогосподарства за такої низької ставки відсотка прагнуть позбавитись цінних паперів, спекулятивний попит на гроші необмежено зростає. За цих умов кількість запропонованих грошей не впливає на величину відсоткової ставки (r). Остання стає екзогенно заданою величиною. Саме тому, коли ЗЕР встановлюється в умовах ліквідної пастки, реальний сектор також не залежить від грошового. Якщо за цих умов величина

Error: Reference source not found

Рис. 9.33. ЗЕР при інвестиційних та ліквідних пастках

ефективного попиту буде нижчою за обсяг національного доходу повної зайнятості, тобто N0 < N*, то виникне cтійке кон’юнктурне безробіття, рівень якого не буде реагувати на зміну рівня цін.