Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЛ Назальні лікарські засоби.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
854.34 Кб
Скачать
    1. Особливості контролю якості препаратів у вигляді назальних спреїв.

Для повної характеристики лікарського препарату інформація про склад повинна містити дані про концентрацію діючої речовини в готовій формі, його номінальну кількість і цільовому доставляється кількості.

Для кожної дозування і кожної системи упаковки (закупорювання) (різних в тому числі за кількістю доставляються доз) необхідно описати процес виробництва лікарського препарату, включаючи операції з фасування та пакування.

Процес виробництва лікарського препарату необхідно затверджувати в цілях забезпечення однорідності складу протягом процесу заповнення в ході виробництва і включити в нього контроль діапазону номінальних обсягів або мас вмісту і належного закупорювання (наприклад, розміри країв аерозольного контейнера, розпилювального пристрою, а також випробування на витік аерозолів , закупорювання блістерів порошкових інгаляторів, вимір крутного моменту гвинтових насосів).

Лікарський препарат повинен також піддаватися внутрішньовиробничому контролю з метою випробування функціональних характеристик механізму вивільнення (наприклад, маса продукції, що випускається дози) для кожної одиниці продукту (якщо є).

Якщо для аерозолів передбачається час досягнення рівноваги перед випробуванням на вивільнення, його необхідно включити в специфікацію і обгрунтувати разом з іншими аспектами процесу виробництва.

Для контролю інших фізичних параметрів можна вказати в специфікації категорії кожного використовуваного матеріалу. Відносно допоміжних речовин, що володіють фізичними властивостями, які практично не піддаються контролю (проте значущі для функціональних характеристик лікарського препарату), може знадобитися обмеження джерела їх отримання одним валідованого постачальником. В якості альтернативи допускається показати придатність різних постачальників, спираючись на результати випробувань in vitro готового препарату, отриманого з використанням різних серій лікарського препарату з кожного джерела. При виконанні цих умов включати в специфікацію будь-які параметри крім розподілу за розміром частинок (якщо є) не вимагається.

Крім того, доцільно передбачити контроль мікробіологічної чистоти використовуваних допоміжних речовин і при необхідності привести обгрунтування непроведення рутинних випробувань на мікробіологічну чистоту.

При необхідності також контролюють втрату в масі. [18].

    1. Вимоги gmp до умов виробництва назальних лікарських засобів.

З метою встановлення характеристик назальних препаратів, як правило, проводять випробування, включені в таблицю. Як зазначено в таблиці, різні види лікарських препаратів для інгаляцій вимагають проведення різних випробувань.

Дослідження по фармацевтичної розробки необхідно проводити відповідно до розділу, за винятком випробувань по визначенню маси дрібнодисперсних частинок.

Повинна бути надана повна характеристика препарату щодо розподілу за розміром частинок / крапель. Слід підтвердити, що осідання препарату обмежується носовою порожниною (наприклад, продемонструвати, що розмір більшості частинок / крапель перевищує 10 мікрон)

Дослідження по фармацевтичної розробки

Аерозолі назальні дозовані

Назальні порошки (з дозуючим пристроєм)

Однодозниекаплі

Многодозной краплі

Однодозние спреї

Багатодозові дозовані спреї

Недозовані спреї

(a) Встановлення фізичних характеристик

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

(b) Обгрунтування мінімального обсягу заповнення (маси заповнення)

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

(c) Екстрагуються / вимиваються речовини

Так

Ні

Так

Так

Так

Так

Так

(d) Однорідність вивільняється дози впериод використання контейнера

Так

Так

Ні

Ні

Ні

Так

Ні

(h) Розподіл за розміром частинок / крапель

Так

Так

Ні

Ні

Так

Так

Так

(i) Осідання в пусковому механізмі / мундштуці

Так

Так

Ні

Ні

Так

Так

Так

(k) Вимоги до струшуванні

Так

Ні

Так

Так

Так

Так

Так

(l,m) Вимоги до первинної і повторної прокачування

Так

Ні

Ні

Ні

Так

Так

Так

(n) Вимоги до очищення

Так

Так

Ні

Так

Ні

Так

Так

(o) Функціональні характеристики при низьких температурах

Так

Ні

Ні

Ні

Ні

Ні

Ні

(p) Функціональні характеристики при температурній циклічності

Так

Ні

Ні

Ні

Так

Так

Так

(q) Вплив вологості навколишнього середовища

Так

Так

Ні

Ні

Ні

Ні

Ні

(r) Стійкість (робастної)

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

(s) Розробка вироби для доставки

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

(t) ефективність консерванту

Ні

Ні

Так

Так

Так

Так

Так

(u) Визначення виходу вмісту упаковки

Ні

Ні

Ні

Ні

Ні

Ні

Ні

[19].