Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
58.19 Кб
Скачать

31.Бюджетні фонди цільового призначення.

Фонди цільового призначення є сукупністю коштів, що знаходяться в розпорядженні центральних або місцевих ор­ганів влади і мають цільове призначення. Вони є важливою ланкою фінансової системи. Порядок їх утворення і викорис­тання регламентуються фінансовим правом. Фонди цільового призначення - один з методів перерозподілу національного доходу на користь певних соціальних груп населення. Цільові фонди з'явилися раніше, ніж єдиний центральний фонд -державний бюджет - у вигляді спеціальних фондів і особливих рахунків. В Україні державні цільові фонди діляться на дві групи: за­гальнодержавні й місцеві. Загальнодержавні цільові фонди - це фонди, які створюються на загальнодержавному рівні з ме­тою фінансування державних програм. Місцеві фонди формуються місцевими органами самоврядування для забезпечення місцевих програм.Загальнодержавні цільові фонди поділяються на дві гру­пи. Першу утворюють постійні фонди, створення яких пов'яза­не з реалізацією певних функцій держави. Так, у реалізації соціальної функції особливу увагу приділяють соціальному страхуванню. У зв'язку з цим окремо створюються спеціальні фонди для гарантованого забезпечення соціального страхухування Другу групу становлять тимчасові фонди, які форму­ються з метою прискореного вирішення актуальних проблем розвитку суспільства. Вони створюються в разі конкретної по­треби і після вирішення проблеми припиняють існування.За критерієм відносин із державним бюджетом державні цільові фонди поділяються на бюджетні й позабюджетні. Бю­джетні - це фонди, які входять до складу державного бюджету, фінансування видатків яких здійснюється за рахунок коштів держбюджету. При цьому частина фондів фінансується за ра­хунок загального фонду, інша частина - за рахунок спеціаль­ного фонду.

32.Позабюджетні фонди цільового призначення.

Позабюджетні цільові фонди - це фонди, які не включа­ються до державного бюджету, мають самостійні джерела над­ходжень і здійснюють видатки незалежно від держбюджету.До позабюдэ/сетних державних цільових фондів відносять­ся: Пенсійний фонд України, Фонд стабілізації підприємств та організацій, внесених до реєстру неплатоспроможних, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Державний позабюджет­ний фонд приватизації, Фонд загальнообов'язкового держав­ного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездат­ності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

33.Державні фінанси.

Державні фінанси — це сукупність розподільно-перерозподільних відносин, що виникають у процесі формування і використання централізованих фондів грошових коштів, призначених для фінансового забезпечення виконання державою покладених на неї функцій. Ланки держ.фін.:бюджет держави;1. фонди цільового призначення;2. державний кредит;3. фінанси державного сектора.За рівнями державні фінанси поділяються на загальнодержавні й місцеві.Загальнодержавні фінанси призначені для забезпечення тих потреб суспільства, які ма ють загальнонаціональний характер і відображають інтереси держави загалом. Вони, з одного боку, формують фінансову базу вищих органів державної влади й управління, а з іншого — у їхніх руках є інструментом впливу на соціально-економічний розвиток країни. Місцеві фінанси являють собою фінансову базу місцевих органів влади та управління. Вони забезпечують регіональні потреби у фінансових ресурсах та доходах, їх внутрішньотериторіальний перерозподіл. .Основна проблема структурної побудови системи державних фінансів — установлення оптимального співвідношення між її рівнями.Основне призначення системи державних доходів — створення надійної фінансової бази для забезпечення фінансової діяльності держави.Державні видатки — це сума коштів, що витрачається державою в процесі здійснення її фінансової діяльності.Державний кредит характеризує залучення коштів державою на позиковій основі.Державні доходи — це сума коштів, що мобілізується державою на забезпечення своєї діяльності.

34.Сутність,призначення держ.бюджету.

Бюджет -це сукупність грошових відносин між державою і юрид.та фіз.особами з приводу формування і використання централізованого фонду грошових коштів призначеного для забезпечення викон.державою її функцій.Бюджет держави є складним і багатогранним явищем у суспільстві. Його розглядають з трьох сторін:1. за економічним змістом;2. за формою прояву;3.За економічним змістом бюджет являє собою сукупність грошових відносин між державою, з одного боку, і юридичними та фізичними особами, з іншого боку, з приводу формування і використання централізованого фонду грошових коштів, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій. за матеріальним змістом.Основним джерелом формування бюджету є ВВП.Бюджет скл.з 2-х частин:доходів і видатків.Бюджетний рік охоплює період з 1січня по 31 січня.