Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт(приклад).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

6

ВСТУП

В умовах помірного клімату України деревна рослинність щорічно нагромаджує деревину у формі річних кілець. Ширина цих річних шарів приросту деревини не залишається постійною. Вона змінюється з року в рік в залежності від змін екологічних факторів.

Для оцінки змін поточного річного приросту дерев, його залежності від метеорологічних умов і ступеня впливу лісогосподарських заходів на (доглядових рубань, осушення лісових земель, внесення добрив тощо) стали широко застосовувати метод дендрохронологічного аналізу приросту деревних порід.

Найкраще для дендрохронологічних досліджень використовувати ті рослини, які мають чітку межу між річними кільцями та ростуть в несприятливих кліматичних і грунтово-гідрологічних умовах де дуже виразно простежується дія обмежуючих (лімітуючих) екологічних факторів

На Хотинській височині у межиріччі Прута і Дністра зростає маргінальна популяція бука лісового. Вивчення динаміки його приросту в умовах свіжої грабової бучини Рухотинського лісництва стало метою наших наукових досліджень.

1. Природно-історичні умови підприємства

1.1 Місцезнаходження і площа

Державне підприємство ”Хотинське лісове господарство” розташоване у центральній частині Чернівецької області на території Хотинського, Новоселицького і Заставнівського адміністративних районів.

Табл. 1.1

Адміністративно-організаційна структура та

загальна площа ДП ”ХотинськеЛГ” (станом на 2008 р.)

Найменування лісництв, місце знаходження контор

Адміністративний район

Загальна площа,га

1.Рухотинське с. Блищадь

Хотинський, Заставнівський

3738

2.Колінківське с. Грозинці

Хотинський

4467

3.Клішківське с. Млинки

Хотинський

3964

4.Хотинське м. Хотин

Хотинський

4454

5.Новоселицьке с. Щербинці

Новоселицький

1382

Разом по ДП ”Хотинське ЛГ

18005

6.Кельменецьке с.Бузовиця

Кельменецький

2756

7.Іванівецьке с.Іванівці

Кельменецький

2179

8.Романківецьке с.Романківці

Сокирянський, Кельменецький

3568

9.Ломачинецьке с. Ломачинці

Сокирянський, Кельменецький

3584

10.Сокирянське м. Сокиряни

Сокирянський

4314

Разом ДП ”Сокирянське ЛГ

16401

Всього

34406

До 2008 року ДП ”Хотинське ЛГ” складалося з десяти лісництв. Тоді територія діяльності Хотинського ДЛГ складала половину Чернівецької області. З метою більш ефективного і оперативного керівництва лісогосподарським виробництвом з п’яти лісництв на території Кельменецького і Сокирянського районів було створене ДП ”Сокирянське ЛГ”. Оскільки лісовпорядкувальні роботи ще не завершені ми подаємо загальну характеристику держлісфонду по обох підприємствах разом.

Рухотинське лісництво загальною площею 3738 га розташоване у північно-західній його частині на території Хотинського і Заставнівського адміністративних районів. Контора лісництва знаходиться у с. Блищадь Хотинського району Чернівецької обл.. на відстані 40 км від контори лісгоспу і одночасно і від районного центру. Територія лісництва поділена на 3 майстерські дільниці та 14 обходів.

1.2 Лісорослинне районування і рельєф

Згідно лісорослинного районування, територія лісгоспу відноситься до лісостепової зони буково-дубових лісів. В геоморфологічному відношенні вона розташована в двох районах :

  • Припрутського району буково-дубових рівнинних лісів, висота над рівнем моря 140-500 м.

  • Південно-Дністровсько-Бессарабського району, висота над рівнем моря 200-250 м.

Територія ДП ”Хотинське ЛГ” за характером рельєфу є рівниною і характеризується Хотинською височиною, яро-балочною рівниною Прут-Дністровського водорозділу, долиною річки Прут.

Прут-Дністровське межиріччя відноситься до південно-західного виступу Російської платформи (Подільський щит, або подільська плита) і характеризується рівнинною поверхнею.

В основі Хотинської височини лежить Подільський палеозойський горст. Західна частина Хотинської височини представляє собою декілька гряд із значними абсолютними висотами ( 400-500 м ). Її найвищою точкою з абсолютною висотою 515 м над рівнем моря є гора Берда.

Східна частина Хотинської височини представлена горбистою рівниною з широкогрядовими хвилястими межиріччями. Притоки річки Прут врізалися в поверхню ґрунтів, вимивали їх і утворили улоговини. На низьких вододілах і середніх частинах схилів переважають сірі опідзолені ґрунти, що утворилися на лесовидних суглинках.

Лісові масиви Рухотинського лісництва знаходяться у центрі Хотинської височини на стикові її східної і західної частин.

Лісові масиви лісництва відносяться до зон буково-дубових рівнинних лісів ( Припрутських ) на висоті від 140 м до 450-500 м над рівнем моря і на території Південнодністровького та Бесарабського району на висоті 200-250 м над рівнем моря.

1.3. Клімат

Клімат в районі розміщення ДП ”Хотинське ЛГ” перехідний від західно-європейського до більш континентального східно-європейського, обумовлений впливом помірних широт і гірської системи Карпат. Із кліматичних факторів, що впливають негативно на ріст і розвиток лісових насаджень є:

  • пізні весняні заморозки;

  • різне коливання температурного режиму в зимовий період;

  • часті відлиги;

  • нерівномірне випадання атмосферних опадів;

  • затяжні зливи.

Середні кліматичні показники в районі розташування ДЛГ наведені в табл. 1.2.

Табл. 1.2

Кліматичні показники району розміщення ДП ”Хотинське ЛГ”

Найменування показників

Одиниці виміру

Значення

Дата

1.Температура повітря:

середньорічна

абсолютна мінімальна

абсолютна максимальна

градус

градус градус

+7.7

-31 +38

січень

липень

2.Кількість опадів за рік

мм

350-690

3.Тривалість вегетаційного періоду

днів

190-215

4.Останні заморозки весною

27 квітня

5.Перші заморозки восени

6 жовтня

6. Товщина снігового покриву

см

5-35

6.Середня дата замерзання рік

8 грудня

7.Середня дата початку весняного паводку

25 березня

8.Глибина промерзання грунту

см

22-26

9.Відносна вологість повітря

%

72

10.Напрям переважаючих вітрів по сезонах:

– зима

– весна

– літо

– осінь

румб

румб

румб

ПнЗх

ПнЗх

ПнЗх

ПнЗх

У межах території Рухотинського лісництва тривалість вегетаційного періоду 190-215 днів. Середньорічна температура повітря +6,5-9 0С, мінімальна − -31 0С, максимальна - +38 0С. Пізні весняні заморозки можливі по 27 квітня, а ранні осінні з 6 жовтня. Середньорічна кількість опадів 350-690 мм. Середня глибина промерзання ґрунту 22-26 см, максимальна − 40 см. Постійний сніговий покрив встановлюється з 20 листопада. Сніг тане з 1 по 15 березня. Вітри переважають північно-західного напрямку. Переважаючі типи ґрунтів - сірі лісові.

В цілому клімат району є сприятливим для успішного зростання таких деревних порід, як дуби звичайний і скельний, бук лісовий, ясен звичайний, граб звичайний, липи дрібнолиста і широколиста, а також багатьох кущів і невисоких дерев.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]