Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджментот.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
05.10.2019
Размер:
2.43 Mб
Скачать

8. Самоменеджмент, його зміст і значення в діяльності керівника.

Самоменеджмент - це організація керівником організації своєї власної діяльності. Даний процес передбачає чітке планування свого робочого та вільного часу.

На робочому місці менеджер зобов'язаний чітко розпланувати свій робочий день у відповідності з тими обов'язками, які йому необхідно виконати:

-керівнику рекомендується проранжувати за ступенем важливості і терміновості що стоять перед ним завдання;

-розподілити час на їх виконання з невеликим запасом для вирішення екстрених питань (при форс-мажорних обставин). Спочатку увагу важливим і термінових справах, а потім вже розподілити інші завдання між підлеглими. Собі в цьому випадку керівник може залишити рішення тільки тих завдань, з якими його співробітники впоратися не можуть.

Складання щоденного графіка, де фіксуються всі вирішені і невирішені питання дозволяє керівнику економити свій час. Він служить на допомогу виконання службових обов'язків. Для цього можна завести дві папки, в одній з яких попередньо ввечері складатимуться не переглянуті документи, а в другій - переглянуті. У кожній з папок повинен бути пронумерований список документів регулярно оновлюваний по мірі їх розгляду.

Відсутність мети у житті може бути головною проблемою. Не маючи цілей, людина не прагне до успіху, а просто вирішує поточні проблеми.

Однією з проблем само менеджменту є надмірна відповідальність.

Більшість людей беруть на себе занадто багато зобов'язань. І, як наслідок, далеко не всі з них виконують охоче. Здатність людини зазвичай довіряють, і оскільки він успішно справляється з кожної поставленим завданням, багато чого йому просто нав'язується. У результаті часто доводиться займатися тим, що йому зовсім не до душі. Треба сказати, що оточують, як правило, не прощають того, що ви не впоралися з нав'язаним завданням. Більш того, у них навіть може скластися думка, що ви не доклали максимум зусиль для його успішного виконання.

  1. Функції і організація праці управлінського персоналу аптечних підприємств.

Можна розділити персонал та його функції за вертикаллю і горизоналлю, і вже на основі цього можна зробити деяку оцінку того що персонал робить, і який його рівень

10. Організація праці керівника. Обов'язки завідуючого аптекою і його заступника.

Організація праці керівника обумовлена, передусім, його посадою в ієрархії управління організацією, характером діяльності в умовах конкуренції, кон’юнктури і динаміки попиту, необхідності перебудови виробництва з урахуванням вимог ринку. Управління обіймає складні сторони людських взаємин: економічні, психологічні, юридичні, тому структура знань керівника залежить від рівня керівництва.

Значне місце у досягненні ефективності діяльності керівника займає організація управлінської праці як одного з напрямків організації праці в цілому. Організація особистої праці керівника багато в чому співпадає з організацією праці будь-якого працівника розумової праці. Розрізняють такі основні складові організації особистої праці:

– організація праці у часі;

– технологія виконання управлінських операцій;

– технічне оснащення, робота на персональному комп’ютері (ПК) та з іншою оргтехнікою, якою керівник користується індивідуально;

– умови праці;

– організація проведення нарад, прийому відвідувачів, виступів тощо.

Організація особистого часу, як і будь-яка управлінська діяльність, складається з обліку, нормування та планування часу. Це дає можливість визначити непродуктивне витрачання часу. Зміст і методи обліку залежать від цілей, які стоять перед організацією. Облік часу може вести як сам керівник, так і фахівець (тайм-менеджер).

Планування особистої роботи – надзвичайно складна сфера наукової організації управління. На особисту працю впливає багато чинників, значення яких у своїй діяльності оцінюється по-різному. Але основу організації особистої праці керівника складає загальна її організація – режим.

Організаційне мистецтво керівника пов’язано з такими важливими аспектами діяльності як підготовка, прийняття та контроль за виконанням прийнятих рішень, передача повноважень. Останнє пов’язано з певним ризиком, проте є необхідною передумовою розвантаження праці керівника. При налагодженні відповідного контролю делегування повноважень стимулює самостійність та відповідальність підлеглих, створює творчу атмосферу в колективі.

Наведемо перелік важливих принципів організації праці керівника і опис конкретних процедур та рекомендацій раціоналізації його роботи. Принцип оптимального розподілу обов'язків і відповідальності між керівниками та виконавцями усіх рівнів. Кожен керівник повинен чітко і ясно уявляти зміст роботи своїх підлеглих, але не повинен виконувати цю роботу за них. Виконавець зобов’язаний нести відповідальність за результати своєї діяльності. Контроль за змістом і якістю роботи виконавців з боку керівника повинен здійснюватись з урахуванням кваліфікації та можливостей виконавця і не може бути надмірним. Постійна оцінка та переоцінка (в інтерактивному режимі) виникаючих практичних ситуацій та проектів у їхній сукупності. Реалізація цього принципу дозволяє керівнику максимально сконцентрувати зусилля на головних напрямах своєї діяльності. Принцип інформаційної та логічної обґрунтованості рішень, що приймаються. Мотиви та логіка дій керівника повинні бути гранично зрозумілі для підлеглих. „Автоматизм” реалізації рішень. Суть принципу полягає у тому, щоб прийняте керівником рішення оперативно надходило до необхідного рівня і ставало керівництвом до дії. Принцип необхідної різноманітності видів і форм управлінських документів. Різноманітність управлінських документів повинна відповідати складності управлінських завдань, що вирішуються. Принцип оптимальної інформативності. Загальновідомо, що інформативність досягається не „безплатно”, а ціною певних, часто значних витрат часу і ресурсів.

Реалізація наведених принципів дозволить здійснити зв’язок керівника з персоналом організації для досягнення найкращої взаємодії та підвищення ефективності роботи як самого керівника, так і організації у цілому.

1.1. Посада "Завідувач аптеки" відноситься до категорії "Керівники".

1.2. Кваліфікаційні вимоги - повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки "Фармація", спеціальністю "Фармація". Проходження інтернатури за спеціальністю "Провізор загального профілю" з наступною спеціалізацією за фахом "Провізор-організатор". Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо). Наявність сертифіката провізора-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом не менше 5 років. 

1.3. Знає та застосовує у діяльності:       - чинне законодавство про охорону здоров'я та нормативні документи, що регламентують діяльність органів управління і закладів охорони здоров'я;       - організацію фармацевтичної служби в державі;       - організацію ефективної діяльності аптечних закладів;       - організацію процесу виготовлення і контролю якості ліків, відпуску виготовлених лікарських форм і готових лікарських засобів, зберігання лікарських засобів і товарів медичного призначення;       - основні принципи ціноутворення на медикаменти, формування ринку фармацевтичних товарів, визначення попиту та потреби в лікарських препаратах і товарах медичного призначення з урахуванням кон'юнктури фармацевтичного ринку;       - міжнародні правила здійснення експортно-імпортних операцій;       - основи бухгалтерського обліку і звітності;       - документи, що визначають потужність, структуру, штатний розпис закладу, укомплектованість підрозділів та потребу в кадрах;       - нормативні акти щодо підготовки, підвищення кваліфікації та атестації фармацевтичних працівників;       - порядок ведення облікової та звітної документації;       - організацію матеріальної відповідальності членів колективу залежно від структури закладу;       - методи фармацевтичного обстеження (інспектування) аптечних закладів;       - сучасну літературу за фахом, методи її аналізу та узагальнення;       - організацію фармацевтичної інформації.

1.4. Завідувач аптеки призначається на посаду та звільняється з посади наказом по організації (підприємству/організації).

1.5. Завідувач аптеки підпорядковується безпосередньо _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ .

1.6. Завідувач аптеки керує роботою _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ .

1.7. Завідувач аптеки під час відсутності, заміщається особою, призначеною в установленому порядку, яка набуває відповідних прав і несе відповідальність за належне виконання покладених на нього обов'язків.

2.1. Здійснює керівництво аптекою (аптечним закладом) відповідно до чинного законодавства України та нормативно-правових актів, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров'я, організацію фармацевтичної служби.

2.2. Організовує ефективну діяльність аптечного закладу (аптеки, аптечного магазину тощо).

2.3. Визначає організаційну та управлінську структуру, завдання і функції фармацевтичного закладу та його структурних підрозділів.

2.4. Організовує та контролює забезпечення населення, лікувально-профілактичних закладів та інших оптових покупців лікарськими засобами, товарами медичного призначення.

2.5. Проводить маркетингові дослідження.

2.6. Створює необхідні умови для зберігання медикаментів, інших медичних виробів відповідно до їх властивостей і вимог Державної фармакопеї.

2.7. Організовує роботу з добору, розстановки і використання медичних кадрів, забезпечує своєчасне підвищення їх кваліфікації.

2.8. Створює належні виробничі умови, організовує своєчасне проходження медичного огляду працівниками аптеки (аптечного закладу), забезпечує додержання співробітниками правил внутрішнього трудового розпорядку, охорони праці та протипожежного захисту.

2.9. Аналізує показники роботи закладу, вживає заходів щодо їх оптимізації, видає відповідні директивні документи з цього питання.

2.10. Знає, розуміє і застосовує діючі нормативні документи, що стосуються його діяльності.

2.11. Знає і виконує вимоги нормативних актів про охорону праці та навколишнього середовища, дотримується норм, методів і прийомів безпечного виконання робіт.

Соседние файлы в предмете Менеджмент и Маркетинг у Фармации