Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

36. Макро- та мікроекономічні фактори впливу на рівень процентної ставки.

Розмір % ставки на макрорівні залежить від:

а) попиту та пропозиції, які склалися на кредитному ринку.

б) стабільності грош.ринку в країні. Чим вищий темп інфляції, тим дорожчою має бути плата за кредит, оскільки збільшується ризик банку.

в) рівня облікової ставки ЦБ. Комерц.банки самі встановлюють розміри % ставок і визначають їх у кредитному договорі, укладеному з позичальником. Як правило, за основу беруть облікову ставку ЦБ з додачею «маржі».

Серед мікроекономічних чинників впливу на розмір % ставки виокремлюють такі:

мета кредиту.

% ставки за кредити, які надаються на поточне фін-ня виробничих потреб, як правило, найнижчі, що зумовлено короткостроковим характером їх викор-ня. Кредити, які надаються торгово-посередницьким фірмам, що будують свій бізнес за принципом купівлі-продажу, є найдорожчими, оскільки прибуток від цього виду дія-ті має спекулятивний характер, а операції - підвищений рівень ризику;

розмір кредиту.

Як правило, розмір % ставки за великі кредити буває нижчим, ніж за користування дрібними кредитами, оскільки витрати, пов'язані з кредитною послугою, не залежать від розміру кредиту, а тому, надаючи великі кредити, банки несуть відносно менші витрати.

термін користування кредитом.

Чим триваліший термін, тим вища % ставка за кредит, оскільки існує більший ризик втрат від неповернення кредиту чи знецінення позичених коштів унаслідок інфляції, завжди притаманної ринковій ек-ці.

рівень ризику.

Позики з вищим рівнем ризику надаються під вищий %, щоб компенсувати кредитору можливі збитки від ризикованого розміщення коштів.

37. Маса грошей в обігу

Грошова маса – це сукупність купівельних, платіжних та накопичу вальних засобів, яка обслуговує економічні зв'язки, належить фізичним та юридичним особам, а також державі. Фактори, що впливають на грошову масу: Структура платіжного обороту,Розвиток кредит операцій і взаєморозрахунків,Рівень процентних ставок на грош ринку ,Комп’ютеризація операцій,Використ електронних грошей в розрахунках.

Грошовий агрегати – визначене законодавством, відповідно до ступеню ліквідності, спецефічне угрупування ліквідних активів, які можуть служити альтернативними вимірниками грош маси.

1.Принцип матрьошки: кожен наступний більший агрегат включає в себе попередній агрегат + деяка сума активів

2.Із зростанням індексу агрегату ліквідність спадає

3.Із зростанням індексу агрегату контрольованість зростає

М0 = Готівка, гроші поза банком; М1 = М0 +Кошти на рахунках і поточних депозитах

М2 = М1 +Строкові та інші кошти; М3 = М2 + Кошти клієнтів за трастовими операціями банківНа грошову масу впливають два фактори: кількість грошей та швидкість їх обертання.Кількість грошової маси визначається державою – емітентом грошей, а саме: його законодавчою владою. Збільшення емісії обумовлене потребами товарного обороту і держави. Швидкість обігу грошей, тобто їх інтенсивний рух при виконанні ними функцій обігу і платежу. На швидкість обігу грошей впливають загальноекономічні фактори, тобто циклічний розвиток виробництва, темпи його зростання, рух цін, а також грошові (монетарні) фактори, тобто структура платіжного обороту (співвідношення готівкових і безготівкових грошей), розвиток кредитних операцій і взаємних розрахунків, рівень процентних ставок за кредит на грошовому ринку, а також впровадження комп'ютерів для операцій в кредитних установах і використання електронних грошей в розрахунках. Збільшена грошова маса при тому ж обсязі товарів і послуг на ринку призводить до знецінення грошей, тобто в кінцевому підсумку є одним з факторів інфляційного процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]