Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заруб РКР.docx
Скачиваний:
469
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
595.67 Кб
Скачать

24) Система персонажів злочин і кара

На самому початку роману Раскольников зустрічається з Семеном Захаричев Мармеладова, спився чиновником, основною ідеєю якого є не боротьба зі злом, всередині і навколо себе, а смирення з ним як з чимось неминучим. Самоприниження - ось головний принцип Мармеладова. Цей безвільний п'яниця приносить одні нещастя своїм близьким і прекрасно це усвідомлює, але не може протистояти своєї слабкості. Єдина його надія на те, що в день «Страшного суду» Бог простить таких, як він, тільки за те, що жоден з них «сам не вважав себе гідним того». Зустріч з Мармеладових зіграла вирішальну роль у становленні теорії Раскольникова, який не був здатний, та й не хотів миритися з бідністю і повторювати долю Семена Захаричев. Після розмови з ним головний герой ще більше переконався в правильності своїх переконань.

зміцнила цю віру і його зустріч з Катериною Іванівною, протест якої виражається лише в словах і в безплідних, часом хворобливих мрія-пах. Подібний шлях привів її до втрати розуму і смерті від сухот. Крах Катерини Іванівни переконує головного героя в тому, що єдиний вихід - це активна дія, а не слова.

Раскольников теж один з принижених і ображених, але він повний бажання рішуче змінити своє життя, хай навіть через злочин. Часом він сумнівається, боїться загубити свою душу, але його вабить результат, причому більш відчутний, ніж той, якого домоглася Соня Мармела-дова. Про неї Раскольников вперше почув від її батька, і історія ця надзвичайно вразила Родіона. Соня, на думку головного героя, робить, може бути, навіть більше страшний злочин, ніж він, вбиваючи не кого-то, а себе. Вона жертвує собою, а жертва ця марна. Так само як згодом виявиться марною і жертва Розкольники-ва. Тому він з першого погляду визнає в Соні близької людини, а вона, прийнявши на себе його страждання, стає його вірною супутницею. Всі ста-Ранія Соні спрямовані на руйнування нелюдської теорії Раскольникова. На її думку, вихід криється в смиренності і прийнятті основних християнських норм. Для Соні релігія не просто умовність, а єдине, що допомагає вижити в цьому страшному світі і дає надію на майбутнє. Врешті-решт, ідея християнського смирення Соні перемагає жахливу теорію Раскольникова. І з цього починається моральне відродження головного героя.

І Соня, і Мармеладов, і сам Раскольников - люди, доторкнувшись до пороку. Але є у Достоєвського і інші герої. Це мати і сестра Раскольникова та його університетський товариш розум-хін. Недарма спілкування з ними після злочину нестерпно для головного героя. Він розуміє, що душі їх чисті і що досконалим вбивством він назавжди відділив себе від них. Вони уособлюють для Раскольникова «відхилену їм совість». Адже і Разуміхін, і Дуня не сприймають теорію «надлюдини». «Мене найбільше обурює, що ти кров по совісті дозволяєш», - говорить Раскольнікову його друг, по натурі дуже добродушний людина, для якої почуття товариства понад усе. «Але ж ти кров пролив!» - У розпачі вигукує Дуня, дізнавшись про страшний злочині брата. І для неї, і для Разуміхіна шлях Раскольникова неприйнятний. Вони представляють нове покоління, яке буде «гуманно, людяно і великодушно ». Вони «антиподи» Раскольникова, вони заперечують його теорію.

Але є в романі персонаж, який сам себе вважає «двійником» головного героя. Це Свидригайлов - одна з найбільш складних образів До-стоевского. Він, як і Раскольников, відкинув суспільну мораль і все життя витратив на пошук задоволень. З чуток, Свидригайлов навіть винен у смерті кількох людей. Він змусив свою совість надовго замовкнути, і тільки зустріч з Дуней розбудила в його душі якісь, здавалося, назавжди втрачені почуття. Але каяття до Свидригайлова (на відміну від Раскольникова) приходить занадто пізно, коли часу на оновлення вже не залишилося. Намагаючись заглушити докори совісті, він допомагає Соні, дітям Катерини Іванівни, своєї нареченої і після цього пускає собі кулю в лоб. Такий фінал всіх, хто ставить себе вище законів людського суспільства. Повідомлення про самогубство Свидригайлова стало останнім аргументом для Раскольникова на користь щиросердого визнання.

Але важливу роль в цьому зіграв і слідчий Порфирій Петрович - людина розумна, проникливий, тонкий психолог. Не маючи в руках прямих доказів вини Раскольникова, він розуміє, що єдиний спосіб викрити злочинця - змусити говорити його совість. Адже Порфирій Петрович прекрасно бачить, що перед ним не ординарний вбивця, а жертва помилкової теорії, частково породженою і тим громадським порядком, який він захищає. Протягом усього роману Порфирій Петрович виступає докоряти поглядів Раскольникова, суворим і безжалісним. Визнання Раскольникова - у в чому його заслуга. Однак навіть на каторзі головний герой шкодує не стільки про пролитої ним крові, скільки про те, що не зміг витримати взятого на себе вантажу.

Йдучи вулицею, він думає, що кожен з перехожих - вбивця «не краще за нього», тільки здійснюють ці люди злочину по-іншому, в рамках так званої суспільної моралі. Як, наприклад, Петро Петрович Лужина. Цей нікого не вбив і не пограбував, але він знає безліч інших способів погубити людину (приклад тому - поминки Мармеладова). Тому Лужина так само бесчеловечен, як звичайний вбивця. В романі він служить уособленням буржуазного суспільства, такого ненависного головному героєві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]