Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заруб РКР.docx
Скачиваний:
469
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
595.67 Кб
Скачать

3. Гомер. «Одіссея»

Гомер жив приблизно в 8 столітті до нашої ери. Він був сліпим. Його вважають прабатьком європейської літератури. Саме з його поем «Іліада» і «Одіссея» , починається знайомство зі світовою літературою. Однак, його авторство вчені піддають сумніву починаючи з 18 століття. Усі суперечки та проблеми щодо походження і створення цих поем прийнято називати «гомерівським питанням». На думку дослідників, знамениті поеми були створені після Троянської війни, і були засновані на міфах і переказах.

«Одіссея»

Поема була написана гекзаметром — це розмір героїчної поезії часів стародавньої Греції. Розділена вона на 24 пісні.

Тема – мандри й пригоди «хитромудрого» Одіссея, царя Ітаки, який повертається з Троянської війни.

Ідея – Оспівування найкращих людських якостей, які яскраво виявляються в мирні дні,— таланту, розуму, кмітливості, вправності, практичності та ін. Засудження беззаконня, тупої несправедливої сили, самовпевненості й пихи людини.

Проблематика

Так як у поемі розповідається про десятирічні мандри головного героя, його незліченних подвиги, сміливі вчинки і, нарешті, вдале повернення додому, то на першому місці в творі стоїть казково — пригодницька проблематика: свавілля богів, гординя Одіссея, криза влади в Ітаці і т. д.

Минуло десять років, після того як цар відплив з Ітаки в Трою, всі учасники бою повернулися додому і лише тільки один він все ніяк не приїжджає. Він стає заручником морської безодні. Його проблема в тому, що він втрачає віру в свої сили і осягає відчай. Але як би не було воно глибоко, герой все одно йде до своєї мети, і терни на шляху лише розпалюють в ньому азарт. Подвиги і пригоди, які описані в поемі, займають більшу частину розповіді і є її стрижневою основою.

Проблема божественного втручання в долі людей теж гостро стоїть у творі. Вони керують людьми, як маріонетками, позбавляючи їх впевненості в собі. Конфлікти між собою мешканці Олімпу теж вирішують за допомогою людини, тому іноді він виявляється заручником ситуації, виною якої зовсім не він.

Головні герої. Одіссей, Посейдон, Поліфем, Каліпсо, Кіркея, Телемах, Пенелопа

Одіссей постає перед нами як мандрівник мимоволі, відкривач нових земель. Герой вправно володіє і мечем, і веслом, і знаряддями праці, і словом. Одіссей «хитромудрий», «многохитрий», «за розумом рівний Зевсові», йому притаманні дипломатичний хист, дар ораторського мистецтва, далекоглядність, велика фізична сила; він жорстокий у своїй помсті. Визначальною рисою характеру Одіссея є любов до батьківщини. Єдиним його бажанням було повернутися додому до коханої дружини і сина, яких він не бачив близько 20 років. Протягом усієї розповіді герою допомагає богиня мудрості-Афіна.

Пенелопа - дружина Одіссея. Щоб зберегти любов до чоловіка і вірність йому під час його тривалої відсутності, вона також витримує героїчну боротьбу. Гомер ясно показує, що Пенелопа на свій жіночий лад настільки ж розумна і винахідлива, як і її чоловік.

4. Міфологічні, пригодницькі і побутові елементи в Одіссеї

Міфологічні елементи: Небожителі-Зевс, Афіна Паллада, Посейдон, Гермес, Німфи, чарівниці, серени – Каліпсо, Іно, Кіркея; чудовиська Сцилли та Харибди. Розповідь про феанів-Ідеальне царство.

Пригодницькі: коли Кіклоп Поліфем закрив Одіссея з товаришами в печері.Коли зла чарівниця Кіркея перетворила його військо на свиней. Коли Одіссей упорався з женихами, які надокучали його дружині Пенелопі.

Побутові елементи: зображено батальні сцени, поєдинки героїв, військові звичаї та хитрощі. Дізнаємося про побут давніх греків. Царівна феаків Навсікая сама їде на берег моря прати білизну, дбає про чистоту одягу всієї родини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]