Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зарубежка зачёт.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
24.03.2020
Размер:
909.31 Кб
Скачать

9. Специфіка творчості Анакреонта, Алкея, Сапфо

Найвизначнішими представниками монодической лірики є в першій половині VI в лесбосци Алкей і поетеса Сапфо. Революційний рух охопив в цей час і Лесбос, аристократія вела запеклу боротьбу з міським демосом і його вождями - «тиранами»; влада неодноразово переходила від одного угруповання до іншого, за короткий період змінилося кілька тиранів Алкей, що належав до аристократії, брав в цій боротьбі активну участь. Упевненості в завтрашньому дні у Алкея немає. Він зображує свій поліс у вигляді корабля, який носиться по морю під «звалище вітрів». З політичними темами перемішуються застільні Традиційна для чоловічого співдружності застільна пісня (стор. 21) стає засобом розкриття почуттів і думок поета перед колом його друзів.

Алкей оспівував не тільки вино, але і любов. «Де вино, там і істина», проголошує Алкей. Вино - «дзеркало для людей».

Кругозір Алкея обмежений: захист інтересів знаті, вино, любов. Його почуття і думки елементарні, і по культурному рівню він поступається своїм ионийским сучасникам.

Античні критики знаходили у нього «велич, стислість і сладкозвучіе, поєднане з міццю». Вірші Алкея музичні й відрізняються багатством своїх розмірів і способів строфічної побудови.

Сапфо

Жінка-поетеса є в розглянуту епоху явище, характерне лише для дорійські-еолійських частин Греції, де становище жінки було вільніше, і вона не була самітницею, як у ионийцев. У цих областях збереглося багато пережитків примітивних статевовікових об'єднань: чоловіки і серед жінок. Сапфо стояла на чолі одного з таких співтовариств, колектив цей був присвячений певним божествам. Коло інтересів співдружності визначає і основну тематику поезії Сапфо: це - жіночі культи з їх святами, весілля, спілкування між подругами, їх взаємні потягу, суперництво, ревнощі, розлука. Політичне життя Лесбосу знаходить тут лише випадкові відгуки. Лірика Сапфо рідко виходить за межі переживань, пов'язаних з її замкнутим колом, але переживання ці виражені з надзвичайною простотою і яскравістю, що склали наступну славу лесбійської поетеси. Вона розмірковує про красу і кохання, ілюструючи свої думки міфологічними прикладами і особистими переживаннями: «найкрасивіше на землі - то, що ми любимо».

Крім любовної лірики Сапфо була відома своїми епіталаму, весільними піснями. За ритмико-мелодійного типу поезія Сапфо близька до алкеевой і теж відрізняється великою різноманітністю. Так звана «сапфічеськая» строфа.

Анакреонт

Близькість до народної пісні, що надає характер свіжості і безпосередності ліриці лесбосци, значною мірою вже втрачена у третього видатного представника монодической лірики, іонійці Анакреонта, творчість якого відноситься до другої половини VI ст.

Він належить до досить численної в кінці VI ст. групі поетів, які надавали своїм мистецтвом блиск дворах різних тиранів

Ліриці Анакреонта на веселий лад: зрідка трапляються войовничі мотиви, а також мотиви соціальної сатири. По суті ж його теми - майже виключно вино і любов, але ці теми трактуються несерйозно, а в плані дотепною, глузливою гри. Іронізує над своїми любовними невдачами. Вірші Анакреонта невеликі за розміром; вони не зображують складних переживань, а дають фіксацію окремого моменту в простих, але оригінальних і рельєфних образах, часто з несподіваною кінцівкою.

Жвавість, ясність, простота - основні якості поезії Анакреонта; навіть гімни богам перетворюються у нього в легкі й витончені вірші. Ігровий характер, доданий Анакреонтом любовній ліриці, цілком відповідав тому відношенню до любові, яке стало панівним у розвиненому рабовласницькому суспільстві, і Енгельс справедливо називає його древнім класичним співаком любові. [2] Від пізньої античності зберігся цілу збірку наслідувань Анакреонту, так звані «анакреонтические вірші »(Anacreontea); вони довгий час помилково вважалися справжніми витворами давньогрецького поета.