Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (5).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
36.5 Кб
Скачать

10. Кошторис доходів та видатків бюджетних установ

Кошторис доходів і видатків бюджетної установи, організації є основним плановим документом, який підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання нею своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень. Кошторис бюджетних установ має такі складові частини:

загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією видатків на виконання бюджетною установою основних функцій або розподіл надання кредитів з бюджету за класифікацією кредитування бюджету;

спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією видатків на здійснення відповідних видатків згідно із законодавством, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов'язаних з виконанням установою основних функцій, або розподіл надання кредитів з бюджету згідно із законодавством за класифікацією кредитування бюджету.

Форма кошторису затверджується Мінфіном.

12. Форми бух обліку та облікові регістри бюджетних установ

Усі господарські операції, що оформлені документами, відображають на рахунках бухгалтерського обліку. Такий запис господарських операцій називають обліковою реєстрацією, а таблиці певної форми, в яких роблять записи, — обліковими регістрами.

Облікові регістри — це таблиці встановлених форм і змісту, які призначені для відображення у них господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку.

За призначенням і характером запису облікові регістри поділяють на хронологічні, систематичні та комбіновані.

Облікові регістри, в яких господарські операції відображають в міру їх виконання, називаються хронологічними. Вони забезпечують контроль за збереженням документів, повнотою і правильністю записів у системі бухгалтерського обліку. До такого виду регістрів відносять реєстраційний журнал господарських операцій, в якому вказують номер запису, дату і суму. Інколи до нього включають також і кореспондуючі рахунки.

Систематичними називають облікові регістри, які призначені для групування господарських операцій на рахунках синтетичного і аналітичного обліку. Записи у них ведуться паралельно і використовують їх для взаємного контролю і аналізу господарськофінансової діяльності підприємства.

Комбінованими називають регістри, в яких виконують одночасно хронологічні і систематичні записи. Такими регістрами є, наприклад, журнали.

За обсягом змісту записів розрізняють регістри синтетичного, аналітичного і комбінованого обліку. Такий поділ базується на відмінності і призначенні синтетичного і аналітичного рахунків, різній мірі узагальнення на них облікової інформації.

Синтетичними є регістри, які відображають операції в узагальненому грошовому вимірі на синтетичнихрахунках. Дорегістрівтакоговиду належатьреєстраційний журнал, Головнакнигатажурнали.

Облікові регістри, що відображають інформацію на аналітичних рахунках, називають аналітичними. Записи в аналітичних регістрах здійснюють більш докладно, дають пояснювальний текст, який роз’яснює зміст операцій, а також, за необхідністю, використовують натуральні і трудові вимірники.

Комбіновані облікові регістри використовують для одночасного здійснення синтетичного і аналітичного обліку. Прикладом комбінованих регістрів можуть бути регістри рахунків розрахунків з постачальниками, покупцями, з бюджетом тощо.

За зовнішньою формою облікові регістри поділяються на книги, картки, вільні аркуші та комп’ютерні носії інформації.

Бухгалтерські книги являють собою розграфлені і зброшуровані аркуші. Вони частіше за все використовуються для ведення складського обліку, але їх недоліком є неможливість застосування засобів комп’ютеризації.

Картки  це окремі аркуші з відповідними реквізитами. З метою зберігання карток та контролю за їх наявністю вони в обов’язковому порядку реєструються.

Різновидом карток є вільні аркуші, які призначені для обліку певних операцій і мають специфічну форму.

Комп’ютерні носії інформації — це регістри синтетичного та аналітичного обліку, які формуються за допомогою комп’ютерних технологій.

За формою облікові регістри поділяють на односторонні, двосторонні, багатографні тощо.

Для відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку застосовують різні облікові регістри. Система регістрів, порядок і послідовність записів у них використання технічних засобів для оброблення інформації у сукупності складають формубухгалтерського обліку.

Форми бухгалтерського обліку безперервно розвиваються і вдосконалюються відповідно до тих завдань, щоставлятьсяпередними.

Кожна форма бухгалтерського обліку передбачає відповідне групування господарських операцій, дотримання встановленої послідовності їх запису в регістрах синтетичного і аналітичного обліку, тобто має свою технологію облікового процесу.

Бухгалтерський облік історично пройшов значний шлях розвитку: від простих книжкових форм до комп’ютерних облікових регістрів, що створюються в умовах сучасних комп’ютерних технологій.

При кожній формі обліку зберігається поляризація записів інформації на рахунках синтетичного і аналітичного обліку відповідно до класифікації їх на дебетову і кредитову складові. Вона забезпечує одержання сальдо після відображення кожної господарської операції на відповідному рахунку. Тим самим комп’ютеризований бухгалтерський облік забезпечує одержання інформації про стан відповідного об’єкта відразу після взаємодій його із середовищем.

При взаємодії будьякого рахунка з іншим виникають інформаційні зв’язки, що відображаються подвійним записом за формулою, яка має структуру, де кожному з підмасивів присвоюється відповідний ідентифікатор, наприклад, 1 — сальдо рахунків; 2 — записи операцій за дебетом і кредитом рахунків; 3 — підсумкові дані рахунків звітного періоду:

О(о1, о2, о3, о4, о5,о6), Д(д1, д2, д3,...дп), К(к1, к2, к3...кп), С(с1, с2, с3),

де О — загальна зона запису;

о1 — поле підмасивів сальдо, записів операцій за дебетом і кредитом, оборотів за відповідними рахунками;

о2 — поле кодів структурних підрозділів підприємства;

о3 — поле кодів матеріальних касових звітів, банківських виписок, пачок документів за дебітом рахунків;

о4 — поле кодів звітів матеріально відповідальних осіб, касових звітів, банківських виписок тощо;

о5 — поле дат документів;

о6 — поле номерів документів.

Формалізація бухгалтерської інформації в комп’ютерній системі за наведеною формулою дозволяє програмним шляхом одержати електронні регістри синтетичного і аналітичного вартісного обліку показників для формування фінансової звітності підприємства.