Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (5).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
36.5 Кб
Скачать

13.Облік розрах за платежами в бюджеті

Відповідно до положення Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" у редакції від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР (зі змінами і доповненнями) від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, створених органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, що утримуються за рахунок відповідних бюджетів у вигляді:

— коштів або майна, що надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

— пасивних доходів (тобто доходів, отриманих у вигляді процентів, дивідендів, страхових виплат і відшкодувань);

— роялті;

коштів або майна, що надходять таким неприбутковим організаціям як компенсація вартості отриманих державних послуг.

Доходи, отримані цими організаціями від надання державних послуг, зараховуються до складу спеціального фонду кошторисів, обліковуються на спеціальних рахунках і відповідно до пп. 7.11.13 використовуються виключно на фінансування спеціальних видатків такого кошторису (включаючи фінансування виробничої діяльності згідно зі статутами).

Доходи, одержані бюджетними установами з інших джерел, отримання яких дозволено чинним законодавством України, оподатковуються податком на прибуток на загальних підставах. До таких доходів належать усі види доходів від неосновної діяльності бюджетних установ: виконання робіт і надання послуг стороннім організаціям виробничими майстернями, підсобними (навчальними) сільськими господарствами, передачі в оренду майна, виконання договірних науково-дослідних робіт та ін.

При здійсненні деяких господарських операцій бюджетні організації можуть бути платниками податку на додану вартість (ПДВ), значна кількість послуг звільнені від ПДВ (послуги закладів освіти, закладів охорони здоров’я, платні послуги бібліотек).

Облік розрахунків з бюджетом ведеться на синтетичному рахунку 63 «Розрахунки за податками і зборами» за кредитом відображає нараховані платежі до бюджету зі слати податків і зборів, ЄСВ одержані кошти від органів страхування за дебетом їх слата, погашення заборгованості сисання тощо.

Рах 63

6311 (6321)-розрахунок збюджетом за податками і зборами

6312 (6322)-інші розрахунки

6313 (6323)-розрахунки із загально обов’язкового державного соціального страхування (ЄСВ).

14. Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками

Для обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками по виконаних роботах по капітальному будівництву призначений рахунок 62 "Розрахунки за товари роботи і послуги". (в тетради)

15. Облік розрахунків з підзвітними особами

Підзвітна особа - це працівник установи, який отримав під звіт кошти для майбутніх видатків.

Підзвітна сума - кошти, видані працівникові установи на витрати, пов'язані зі службовим відрядженням та/або на адміністративно-господарські потреби.

Підзвітні суми видаються у вигляді авансу на такі цілі:

- господарські витрати;

- службові відрядження і наукові експедиції;

- на виплату зарплати та стипендій уповноваженим особам, якщо через віддаленість обслуговуваної установи платіжна чи розрахунково-платіжна вимога не може бути повернена в касу довіреною особою по закінченні 3-х робочих днів.(в тетр)