Добавил:
blinovadasha2002@gmail.com Есть предложения по улучшению и дополнению моих материалов - пиши!)) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕЧЕБНОЕ ДЕЛО / Манипуляционная техника / Педиатрия. Манипуляции.docx
Скачиваний:
253
Добавлен:
20.12.2020
Размер:
31.69 Mб
Скачать

Формула расчета дозы инсулина: суточная доза ед × вес тела ÷2.

Місце проведення: дитячий стаціонар, вдома.

Оснащення робочого місця:

1. Стерильний столик, на якому підготовлено: ватні кульки (20-25 шт.), пінцети (3-4 шт.), спирт 96° - 10 мл, одноразові шприци ємністю 1 або 2 см3 (1 см має 40 поділок, кожна поділка відповідає одній одиниці інсуліну).

2. Інсулін у флаконах по 5 мл або по 10 мл (1мл - 40 ОД інсуліну).

3. Стерильний лоток.

4. Лоток для забруднених пінцетів.

5. Стерилізатори для промивання та замочування шприців в 5% розчині

хлораміну на 1 годину.

Попередня підготовка до виконання навику:

Підготовка рук медичного працівника (розділ 1, пункт 3).

На стерильний лоток покласти одноразовий шприц і три ватних кульки, змочених спиртом. Зняти металевий ковпачок з флакону інсуліну, обро­бити гумову пробку ватною кулькою, змоченою 96° спиртом, проколоти пробку голкою і набрати інсулін в шприц у відповідній дозі.

Основний етап виконання:

1. Набрати інсулін в шприц таким чином, щоб відповідна доза інсуліну відповідала поділкам інсулінового шприца.

2. Якщо інсулінового шприца немає, потрібно провести підрахунок, виходя­чи з того, що одна поділка звичайного шприца 0,1 мл містять 4 ОД інсу­ліну.

3. В шприц інсуліну набрати на одну поділку 0,1 мл більше, випускають розчин і перевіряють голку на прохідність, в шприци повинна залишитися призначена лікарем доза.

4. Обробити місце ін'єкції двома ватними кульками, змоченими 96° спиртом.

5. Місце ін'єкції необхідно постійно змінювати: зовнішня поверхня плеча, променевий край передпліччя, підлопаткова ділянка, передньо-зовнішня поверхня стегна, бічна поверхня черевної стінки. В цих місцях шкіру легко зібрати в складку трикутної форми, основою вниз.

6. Другим пальцем правої руки тримати голку, п'ятим пальцем - поршень, рештою пальців - циліндр і швидким рухом ввести голку в основу трикут­ника під кутом 45° на глибину 1 см, між першим і другим пальцями лівої руки.

7. Повільно ввести інсулін, натиснути ватною кулькою зі спиртом на місце ін'єкції і витягнути голку.

8. Обробити місце ін'єкції ватною кулькою, змоченою 96° спиртом.

9. Обов'язково попіклуватися, щоб дитина поїла не пізніше, ніж через 15-20 хвилин після ін'єкції інсуліну.

69. Визначення рівня цукру в сечі за допомогою глюкотесту.

Принцип методу. В основі цього ензиматичного методу є специфічне окиснення глюкози ферментом глюкозоксидазою до глюконової кислоти у присутності молекулярного кисню. У результаті реакції утворюється пероксид водню, який розкладається пероксидазою, а виділений кисень окиснює барвник орто–толідин, що забарвлює тест–папір у синій колір.

Хід роботи: У сечу занурюють смужку глюкотеста так, щоб жовта смужка була повністю змочена. Швидко витягають папір із сечі і кладуть змоченим кінцем на пластмасову пластинку і витримують її дві хвилини. Якщо в сечі є глюкоза, тоді жовта смужка (через 2-3 секунди) забарвлюється у різні відтінки зеленого кольору в залежності від концентрації глюкози; при відсутності глюкози колір смужки не змінюється. Точно через дві хвилини порівнюють забарвлення смужки із забарвленням кольорової шкали: 0,1 %, 0,5 %, 2 % розчин глюкози і вище.

Завдяки високій специфічності і чутливості цього методу, простоті та швидкості виконання його широко застосовують як попередній біохімічний тест при масовому обстеженні хворих, а також для самоконтролю хворими в процесі лікуваня.

За результатами проведеного експерименту зробити висновки.

Клініко-діагностичне значення. Глюкозурія настає тоді, коли рівень цукру в крові піднімається вище від “цукрового порогу”. Вона буває при цукровому діабеті, аліментарній гіперглікемії, збудженні ЦНС, ураженні нирок, гіпертиреозі, акромегалії,синдромі Іщенко-Кушинга, тощо.

У вагітних і матерів, що годують немовлят, в сечі може з’явитися лактоза (лактозурія).

70. Взяття добової сечі для визначення вмісту цукру.

71. Перша медична допомога при гіперглікемічній комі.

72. Перша медична допомога при гіпоглікемічній комі.

73. Проведення активної імунізації (введеня вакцини АКДП і АДП-анатоксину, поліомієлітної, корової, паротитної, проти краснухи, гепатиту В, БЦЖ).

75. Методика введення протидифтерійної сироватки.

по методу

Безредко