Добавил:
blinovadasha2002@gmail.com Есть предложения по улучшению и дополнению моих материалов - пиши!)) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
335
Добавлен:
20.12.2020
Размер:
2.68 Mб
Скачать

27. Визначити групу крові за допомогою цоліклональних реагентів.

Цоліклони анти-А та анти-В використовують для визначення групи крові замість стандартних гемаглютинуючих сироваток. Це є розведена асцитична рідина мишей, що містить імуноглобулін М проти антигенів А та В.Цоліклони дають більш швидку та чітку реакію аглютинації, ніж стандартні сироватки. При використанні цоліклонів виключається можливість передачі віруса гепатиту та ВІЧ (СНІДу).

Цоліклони антигенів А і В випускають у ліофілізованій формі в ампулах, у яких крім реагентів вміщується також консервант (натрію азид) і відповідний барвник. До кожної ампули цоліклону додається ампула розчинника (ідентичного для обох реагентів).

Цоліклон антигену А (червоного) і антигену В (синього кольору) випускають в ампулах по 20, 50, 100 і 200 доз із розчинником також в ампулах по 2, 5, 10 і 20 мл відповідно. Термін зберігання 3 роки в хо­лодильниках за температури +2 ... +8 °С, в темному місці -- за темпера­тури +10 ... +25 °С і відносної вологості повітря 65—15 % протягом 2 ро­ків.

1. Розкрити ампулу цоліклону антигенів А і В і 2 ампули з розчинником. За допомогою окремих чистих піпеток розчинники перенести у відповідні ампули. Кожну ампулу струсити кілька разів. Повне розчинення настає протягом 1-2 хв.

2. Поряд із краплями антитіл на пластинку наносять по одній невеличкій краплі крові, приблизно в 10 разів меншій від краплі антитіл (0,01). Краплі змішують скляною паличкою. Якщо результат позитивний, відбувається аглютинація еритроцитів у вигляді маленьких червоних агрегатів. Аглютинація відбувається протягом 1—2 хв. Результат оцінюють таким чином:

  • аглютинація відсутня з цоліклоном антигену А, з цоліклоном антигену В. Це означає, що в еритроцитах відсутні антигени А і В, кров належить до групи 0(І);

  • аглютинація (+) спостерігається тільки із цоліклоном антигену А. Кров належить до групи А(ІІ);

  • аглютинація (+) спостерігається тільки із цоліклоном антигену В. Кров належить до групи В(ІІІ);

  • аглютинація спостерігається із цоліклонами антигенів А і В. Це кров групи АВ(ІV);

Для виключення автоаглютинації, яка може бути в деяких хворих (мієломна хвороба, опіки), а також під час дослідження пуповинної крові немовлят, при аглютинації еритроцитів із цоліклонами антигенів А і В необхідно провести контроль із ізотонічним розчином натрію хлориду.

28. Визначити резус-належність експрес-методом.

Визначення резус-фактора за допомогою експрес-методу використовується практичними лікарями у невідкладних ситуаціях. У чашку Петрі або на предметне скельце наносять краплю стандартної антирезус-сироватки АВ(ІV), а паралельно, для контролю, краплю резус-негативної сироватки АВ(ІV) групи, що не містить антитіл. Додають у 3 рази меншу краплю досліджуваної крові, перемішують і спостерігають протягом 3- 4 хв, після чого додають по 1 краплі ізотонічного розчину натрію хлориду і через 5хв. визначають реакцію. За наявності аглютинації еритроцитів з антирезус-сироваткою і відсутності з контрольною сироваткою (в контрольній аглютинації не повинно бути) кров є резус-позитивною; за відсутності реакції аглютинації в обох сироватках кров оцінюється як резус-негати

29. Провести пробу на індивідуальну сумісність.

1. Візьміть 5 мл крові з вени хворого.

2. Відцентрифугуйте кров (або поставте в холодильник на 12 год., щоб відстоялась) для отримання сироватки.

3. Нанесіть піпеткою велику краплю (0,1мл) сироватки хворого на пластину.

4. Нанесіть поряд з краплею сироватки реціпієнта маленьку (0,01мл) краплю крові донора та змішайте.

5. Спостерігайте за реакцією 5 хв., похитуючи пластину. Оцініть результат

Якщо аглютинації немає — кров сумісна по системі АВО.