Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР Основні принципи розробки та реалізації культурної політики в Україні.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
25.87 Кб
Скачать
  1. Виявлення проблем розвитку української культури та шляхи їх оптимального вирішення (висвітліть та охарактеризуйте основні проблеми розвитку української культури з точки зору власної думки).

Одна з найгостріших проблем сучасної української культури – проблема національної ідентичності. У минулому сучасна територія України була розділена між різними краіїнами, унаслідок чого українська культура зазнавала впливу багатьох інших культур. Так, українські землі у ХХ ст. були об’єднані під владою більшовиків, але ціною знищення існуючих етнічних рис з метою створення «єдиного радянського народу». У наш час українське суспільство проходить шлях утвердження своєї ідентичності, який більшість європейських націй пройшли у ХVІІІ-ХІХ ст. Сучасна українська культура має бути конкурентоспроможною на фоні масової культури, здатною давати тон інтелектуальному і духовному життю суспільства. Для досягнення цієї мети суспільство має подолати застарілі культурні стереотипи та освоїти власну культурну спадщину. З боку державної культурної політики має надходити законодавче стимулювання приватних ініціатив і внесків в українську культуру, заходи з заохочення новаторських тенденцій, сприяння наукових досліджень концепції національної культури та інтенсивна розбудова інфраструктури культури. Розпочавши з обгрунтування самостійності української культури, усвідомлення власної значущості українці мають шанс на просування українського продукту у міжнародний простір та всесвітнє визнання.

  1. Перелічите основні недоліки культурної політики в Україні.

  1. Недостатнє державне фінансування культурної галузі.

  2. Відсутність механізмів залучення позабюджетних коштів до культурної галузі.

  3. Невизначеність загального державного курсу.

  4. Відсутність уваги до творчої індустрії, дозвілля, кулінарії, молодіжної культури, телебачення, відео- і цифрового мистецтва, дизайну і моди, віртуальних музев, клубної культури та ін.

  5. Недостатнє включення України у міжнародні культурні мережі, дослідження, дебати, механізми обміну досвідом та формування сучасної культурної політики.

  6. Переведення закладів культури до комунальної власності практично не змінило підходу до адміністрування галузі.

  7. Відсутність узгодженого послідовного плану дій для органів законодавчої і виконавчої влади, відповідно до затвердженого курсу щодо впровадження культурної політики.

  1. Послуги у соціально-культурній діяльності (сформулюйте власну думку основних видів послуг та надайте їм характеристику).

До соціально-культурної галузі можна віднести: освіту, охорону здоров’я, фізичну культуру і спорт, туризм, культуру і мистецтво.

Освіта – забезпечує виховання молодого покоління, розвиток природних здібностей, мислення, формування особистості, підготовку кваліфікованих кадрів.

Охорона здоров’я – включає послуги зі збереження і розвитку фізіологічних і психологічних функцій, оптимальної працездатності, соціальної активності людини, основні послуги:

  • створення здорових і безпечних умов життя;

  • лікувально-профілактична допомога;

  • медична і фармацевтична діяльність;

  • організація санаторно-курортної діяльності і відпочинку;

  • міжнародне співробітництво з питань охорони здоров'я.

Фізична культура і спорт – мають кілька форм:

  • базову, що входить у систему освіти і виховання;

  • спортивну, яка пов’язана з активною діяльністю та спрямована на фізичне вдосконалення людини;

  • професійно-прикладну, що сприяє освоєнню професії та розвитку професійних якостей;

  • оздоровчо-реабілітаційну, яка є засобом лікування та відновлення функцій організму;

  • рекреаційну, яка є формою дозвілля.

Туризм – розміщення, харчування, забезпечення транспортом, інформаційно-рекламне обслуговування, а також послуги закладів культури, спорту, побуту, розваг, спрямовані на задоволення потреб туристів.

Культура і мистецтво – діяльність архівів, бібліотек, лекторіїв, освітня діяльність спеціальних навчальних закладів, окремі види пізнавального туризму, діяльність театрів, концертних організацій, філармоній, цирків, професійних художників, скульпторів, майстрів художніх народних промислів; аматорська творчість.