Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР Основні принципи розробки та реалізації культурної політики в Україні.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
25.87 Кб
Скачать
  1. Недержавні форми соціально-культурної сфери: спонсорство, благодійність, патронаж.

Спонсорство – діяльність як фізичних і юридичних осіб, з метою отримання матеріальної вигоди або прибутку для себе, або в обмін на рекламу. У разі спонсорства йдеться про взаємовигідну співпрацю, фактично – про реалізацію спільного проекту або програми. Спонсорські стосунки звичайно оформляються договором, в основі якого лежить типовий договір про спільну діяльність, в якому зазначаються взаємні права та зобов’язання сторін. Зазвичай спонсорська підтримка виявляється не стільки структурам (організаціям, установам), скільки конкретним проектам і програмам. Зазвичай це робиться у вигляді оплати рахунків, передачі матеріальних цінностей, обладнання, інструментів, організаційної підтримки.

Цілі, які переслідує спонсор:

  • створення привабливого іміджу компанії і її топ-менеджменту в очах різних груп громадськості;

  • побудова довіряих відносин з групами впливу (зацікавленими сторонами);

  • забезпечення сприятливих корпоративних відносин всередині компанії;

  • встановлення взаємодії із засобами масової інформації та органами влади;

  • формування сприятливої громадської думки про діяльність компанії.

Патронаж — підтримка, заохочення, привілеї і часто грошова допомога, що надається персоною або організацією.

Патронаж - заступництво, не тільки фінансове, але і організаційне, який чиниться на стабільній і довгостроковій основі. Зазвичай патронаж здійснюють конкретні установи, організації, окремі особи. Найбільш поширені організаційно-правові форми патронажу – співзасновництво і створення фондів підтримки. Прикладом патронажу може служити створення опікунських рад, члени яких, залежно від обсягів і масштабів підтримки мають конкретні права впливати на діяльність патронованої організації. Іншою формою патронажу являетя створення фондів підтримки патронованої структури (фонд підтримки та розвитку театру, музею, навчального закладу).

Благодійність – безкорисливе надання допомоги потребуючим, які не є пов’язаними з благодійником. Благодійність заснована як на волонтерській, так і професійній діяльності благодійників, благодійних організацій та благодійних фондів яка орієнтована на допомогу та покращення суспільства, окремих його верств чи осіб. Оформлятися благодійність може за допомогою договору дарування, перерахування коштів, оплати рахунків, передачі цінностей з балансу на баланс. Благодійність більше пов’язана з соціальним аспектом життєдіяльності суспільства: воно сприяє інтеграції незахищених верств населення до сфери культури.