Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
56.08 Кб
Скачать

8 Оцінка ризику та страхування

Призначення розділу – визначити потенційні проблеми і труднощі, з якими доведеться зіткнутися в процесі реалізації проекту, висвітлюються типи можливих ризиків у бізнесі; способи реагування на загрози бізнесу, якщо вони виникнуть; заходи щодо нейтралізації або мінімізації можливих негативних наслідків; застосування хеджування (засіб зменшення ризику господарської діяльності шляхом укладання дострокової угоди на постачання продукції між постачальником і споживачем)та страхування у сфері власного бізнесу.

В умовах ринкової економіки будь-яка більш-менш масштабна підприємницька діяльність (бізнес) зв’язана з господарським ризиком. Значна частина підприємців банкрутує через те, що не мають достатніх знань і навичок господарювання.

Підприємець, розробляючи бізнес-план, повинен заздалегідь передбачити можливі види ризиків, з якими він може зіткнутись, виявити джерела цих ризиків та момент (період) їх виникнення. У подальшому — розробити заходи щодо зниження ступеня ризиків і мінімізації втрат, які вони можуть спричинити. Загроза виникнення ризиків і можливих втрат може бути від конкурентів, власних помилок в області маркетингу і виробничої політики, неправильного підбору керівних кадрів. Небезпечним може бути також технічний прогрес, який спроможний забезпечити швидке старіння існуючого продукту з появою принципово нових товарів. У зв'язку з цим потрібно розробити стратегію поведінки і запропонувати шляхи виходу з імовірних ризикових ситуацій у випадку їх раптового виникнення.

Спектр ризиків дуже широкий – від пожеж, землетрусів, труднощів в одержанні банківського кредиту, міжнаціональних конфліктів до знеструмлення обладнання чи травмування персоналу або відсутність навченої робочої сили.

Таким чином, щоб зменшити ризик, потрібні організаційні заходи профілактики ризикових випадків, а при необхідності - програма страхування.

Страхування передбачає, що одна організація погоджується за певну суму (страховий внесок або премія) сплатити іншій організації при умовах, записаних в контракті, заздалегідь визначену грошову суму, якщо організація, що страхується, понесе збитки або шкоду.

У цьому розділі бізнес – плану необхідно вказати, які типи страхування полісів і на які суми планується придбати.

ВИСНОВКИ по курсовій роботі

Додатки

У додатки до бізнес-плану включається вся важлива інформація, яка не ввійшла до пояснювальної записки: повні резюме менеджменту компанії; копії фінансових звітів компанії; рекомендаційні листи від кредиторів, у яких компанія раніше отримувала кредити; копії договорів пов’язаних з реалізацією проекту; копії ліцензій, авторських свідоцтв і т.д.

Вони розміщуються у порядку появи на них у тексті курсової роботи. Якщо додатки оформлюють на наступних сторінках курсової роботи, то кожний додаток починається з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок.

Перелік джерел посилань

В переліку джерел посилань подаються в хронологічному порядку Закони України, Постанови Кабінету Міністрів, що використовувалися в курсовій роботі, а далі в алфавітному порядку по прізвищах авторів подаються підручники, монографії, навчальні посібники, статті із обов'язковою назвою журналів або газет, де вони публікувалися, нормативи, інструкції, методичні вказівки.

Література, що використовувалась при написанні курсової роботи, повинна відтворювати саме ті питання, що розглядаються в даній темі.