Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2_1617872592.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.05.2021
Размер:
27.27 Кб
Скачать

2.4. Маркетингові організаційні структури на підприємстві

Організація маркетингу – це структурна будова для управління маркетинговими функціями. Вона встановлює і підпорядкованість, і відповідальність у виконанні завдання. Кожне підприємство вибирає індивідуально форму управління і організації маркетингової діяльності. Це залежить від форми власності, розмірів підприємства, характеру виробництва, типу та особливостей ринку, на яких функціонує фірма, асортименту та номенклатури продукції, яка виробляється, тощо.

Нині існує 5 головних видів організаційних структур управління маркетингом:

1. Функціональна – заснована на виконанні окремими підрозділами різних функцій маркетингової діяльності. Її перевага – простота управління, якщо фірма спеціалізується на вузькому, невеликому асортименті продукції. В міру збільшення товарного асортименту подана структура стає менш ефективною. Стає складнішою розробка плану для кожного окремого товару чи окремого ринку, стає неможливим координування маркетингової діяльності в цілому. Характерно для невеликих фірм з обмеженим асортиментом, що виготовляють масові товари.

2. За товарною ознакою – характерна для підприємств, що випускають масову продукцію (багатоасортиментні) з різною технологією виробництва. Заступнику головного директора по маркетингу підпорядковуються управління відділів маркетингу по групах товарів. Переваги – управління з питань товарів координує весь комплекс маркетингу за даними товарами. Більш адресно реагує на проблеми, що виникають на ринку, приділяючи увагу основним і другорядним партіям товарів. Недоліки – система управління обходиться значно дорожче.

3. Географічна орієнтація – працює на ринку з чітко позначеним регіоном, а також з фірмами, що працюють за кордоном.

4. Сегментна – спрямована на потреби, які складаються з того, що кожен керуючий по маркетингу відповідає за роботу з визначеним сегментом споживачів, незалежно від того, на якому географічному ринку цей сегмент знаходиться. Наприклад, великі видавництва мають спеціальні підрозділи, які займаються матеріалами для дорослих, юнацькою літературою, підручниками для середньої і вищої школи. Кожний з цих підрозділів орієнтується на свого споживача і діє як незалежна компанія. Ціль такої політики – задовольнити потреби своїх споживачів не гірше, ніж організація, що обслуговує тільки один сегмент.

5. Товарно-регіональна орієнтація (матрична) – ефективна для фірм із різноманітним асортиментом, що працюють на велику кількість регіонів.

Питання для обговорення (дискусій)

1. Перелічіть і поясніть принципи маркетингу

2. Назвіть та опишіть функції маркетингу

3. Назвіть та опишіть методи маркетингу

4. Опишіть правила формування маркетингових цілей

5. Охарактеризуйте організаційні структури маркетингової служби на підприємстві

Соседние файлы в предмете Маркетинг