Добавил:
Студент Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова договір найму.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.12.2021
Размер:
55.72 Кб
Скачать

2.3. Відповідальність сторін за невиконання зобов’язань за договором найму(оренди)

Для виконання будь-яких договорів, у тому числі й договорів найму(оренди), неабияке значення має договірна дисципліна, тобто найсуворіше виконання договірних зобов’язань його сторонами, яке є певною запорукою стабільності суспільних відносин.

У вітчизняній юридичній літературі цивільно-правова відповідальність визначається як покладення на правопорушника, передбачених у законі негативних правових наслідків, що виявляються у позбавленні його певних прав або у заміні невиконаного обов’язку новим, або у приєднанні до невиконаного обов’язку нового додаткового. Тому можна стверджувати, що порушення умов договору оренди (його невиконання або неналежне виконання) покладає на винну сторону певні негативні правові наслідки, встановлені договором або законом[17, с. 1] .

Невиконання наймачем обов'язку щодо повернення після припинення договору оренди речі, що є предметом цього договору, надає наймодавцю право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення (ч. 2 ст. 785 ЦК України). [31]

Також у законі передбачається відповідальність сторін за шкоду, завдану третім особам у зв'язку з користуванням річчю, переданою у найм (ст. 780 ЦК України) [30]. Така шкода відшкодовується на загальних підставах наймачем.

Однак завдання шкоди третім особам може статися і з вини наймодавця, коли він не попередив наймача про особливі властивості або недоліки речі, про які наймач не знав і не міг знати. У такому разі шкода відшкодовується наймодавцем. При цьому сторони не можуть у договорі передбачити умову, за якої наймодавець взагалі звільняється від відповідальності за шкоду, завдану третім особам, або звільняється від відповідальності за шкоду, завдану внаслідок особливих властивостей або недоліків речі, про наявність яких наймач не був попереджений наймодавцем і про які він не знав і не міг знати, адже за ч. 2 ст. 780 ЦК України така умова є нікчемною.

Цивільний кодекс України передбачає випадки, коли одна зі сторін договору набуває нових прав у зв’язку з невиконанням іншою стороною своїх обов’язків. Тобто порушник зазнає негативних наслідків, наприклад, наймодавець з підстав, передбачених цивільним законодавством, може бути зобов’язаним зменшити розмір плати за оренду, а отже на нього покладається цивільно-правова відповідальність.

Першим таким випадком є ситуації в яких наймодавець не передає наймачеві майно, тоді наймач має право за своїм вибором:

  • вимагати від наймодавця передання майна і відшкодування збитків, завданих затримкою;

  • відмовитися від договору найму і вимагати відшкодування завданих йому збитків (ст. 766 ЦК України) [30].

У випадку, коли у речі, яка була передана наймачеві з гарантією якості, виявляться недоліки, що перешкоджають її використанню відповідно до договору, наймач має право вимагати за своїм вибором від-наймодавця:

  • заміни речі, якщо це можливо;

  • відповідного зменшення розміру плати за користування річчю;

  • безоплатного усунення недоліків речі або відшкодування витрат на їх усунення;

  • розірвання договору і відшкодування збитків, які були йому завдані (ч. 2 ст. 768 ЦК України) [30].

Якщо наймодавець не повідомив наймача про всі права третіх осіб на річ, що передається у найм, наймач має право вимагати:

  • зменшення розміру плати за користування річчю;

  • розірвання договору та відшкодування збитків (ч. 2 ст. 769 ЦК України) [30].

Якщо наймодавець не провів капітального ремонту речі, що перешкоджає її використанню відповідно до призначення та умов договору, наймач має право:

  • відремонтувати річ, включивши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту;

  • вимагати розірвання договору та відшкодування збитків (ч. 3 ст. 776 ЦК України) [30].

Також як негативний наслідок, який передбачений ч. 2. ст. 773 ЦК та який пов’язаний з невиконанням обов'язку наймачем коритування річчю за її призначенням або з порушенням умов договору найму, законодавець передбачив право наймодавця вимагати розірвання договору та відшкодування збитків[30].

Трапляються випадки, коли наймач не лише не дотримується обов'язку повернути річ у стані, в якому її було одержано, а взагалі не повертає наймодавцеві отриману від нього за договором найму річ. У такому разі згідно із ч. 2 ст. 785 ЦК наймач повинен сплатити наймодавцеві неустойку у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення. Звичайно, поряд з цим наймодавець має право вимагати повернення свого майна у примусовому порядку[30].

Також необхідно враховувати, що перебіг строків позовної давності, що застосовується до вимог, які випливають із договору найму, починається:

  • щодо вимог наймодавця - з моменту повернення речі наймачем;

  • щодо вимог наймача - з моменту припинення договору найму (ст. 786) [30].