Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prog-vil-pol.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.01.2022
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Тема 9. Світові політико-ідеологічні доктрини

Анархізм як політична концепція. Основні риси анархізму: заперечення держави і влади взагалі; крайній індивідуалізм, нічим необмежена свобода; заперечення великої приватної власності при допущенні дрібної.

Соціально-політичні ідеї та цінності консерватизму. Консерватизм політична ідеологія, яка орієнтується на збереження, підтримання існуючих-форм економічного, соціального, політичного життя, традиційних духовних цінностей. Два етапи розвитку консерватизму: класичний консерватизм і неоконсерватизм. Основні ідеї класичного консерватизму: визнання обмежених можливостей людського розуму; в економічній сфері акцент робиться на розвитку приватного підприємництва, запереченні жорсткого контролю держави за функціонуванням економіки.

Основні ідеї неоконсерваторів: формування сильної влади, збереження в суспільстві сильної позиції держави; допуск до політичної влади лише представників елітних прошарків суспільства; сила державної влади - в її професіоналізмі та моральності; у міжнародних відносинах на першому плані повинні бути національні інтереси, насамперед економічна зацікавленість.

Лібералізм як теорія й ідеологія - політична та ідеологічна течія, яка об'єднує прихильників парламентського ладу, вільного підприємництва, демократичних свобод. Основні ідеї лібералізму: можливості людського розуму є необмежені; індивідуальна свобода є найважливішою умовою реалізації творчого потенціалу особи; рівність усіх громадян перед законом; принципи політичного плюралізму.

Основні ідеї неолібералізму: до функцій держави відносяться захист підприємництва, ринку і конкуренції від монополізму, розробка загальної стратегії економічного розвитку; соціальний захист громадян.

Політична доктрина соціалізму. Марксистський підхід: соціалізм - перша фаза комунізму, суспільно-економічна формацію, яка приходить на зміну, капіталізму після завершення революційного перехідного періоду і характеризується:

Соціал-демократичний підхід: соціалізм - суспільний лад, який досягається не в результаті революційної ліквідації капіталізму, а шляхом його реформування зі збереженням приватної власності, забезпеченням росту середнього класу, досягненням вищого рівня соціальної рівності та справедливості.

Література

Основна

Воронкова В. Консерватизм // Політологічні читання. 1992. -№2.

Голубуцький О., Кулик В. Консерватизм – ідеологія порядку, стабільності і добробуту. – К., 1995.

Марчук П.П. Політологія. – Тернопіль, 1998.

Мельник В.А. Политология: Учебник. - Минск, 1996.

Мигул І. Політичні ідеології: порівняний аналіз. – К., 1997

Піча В.М., Хома Н.М. Політологія: Навчальний посібник. –К., 1999.

Політологія: Підручник. / За ред. О.В. Бабкіної, В.П. Горбатенька. – К., 2001.

Сморгин В.В. Либерализм Запада ХVII-XX векав. – М.,1995.

Томенко М. Штрихи до історії ліберальних ідей в Україні //Політична думка. 1996. - №1.

Шляхтун П.П. Політологія: Підручник. – К.: 2002.

Додаткова

Аваков А.В. Судьбы либерализма. – М., 2000.

Гарбузов В.Н. Консерватизм: понятие и типология (историографический обзор) // Полит. исследования. – 1995. - №4.

Милза П. Что такое фашизм? // Полит. исследования. – 1995. -№2.

Пантин И.К. К логике теоретического становления современного социализма // Полит. исследования. – 1996. - № 4.

Соседние файлы в предмете Политология