Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кіріченко ІХ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
50.25 Кб
Скачать

Іx. Диференційний діагноз

Диференційну діагностику кісти яєчника слід проводити з іншими об`ємними процесами, що локалізуються в малому тазу, супроводжуються клінікою, що поступово наростає, можуть мати хронічний характер. А саме з раком яєчника, раком тіла матки, позаматковою вагітністю, туберкульозом придатків.

Позаматкова вагітність, як і кіста яєчника, найчастіше трапляється в молодому віці(пацієнтка відноситься до людей молодого віку), навідміну від раку яєчника та тіла матки. Туберкульоз придатків не має чіткої асоціації з віком. Рак яєчника, тіла матки, позаматкова вагітність, туберкульоз придатків прогресують порівняно швидко, в порівнянні з кістою яєчника, яка має тенденцію розвиватися протягом кількох років, як в цьому випадку.

Для раку тіла матки та позаматкової вагітності характерна наявність кров’янистих виділень, які відсутні в даному випадку, що характерно для кісти та раку яєчника та туберкульозу придатків.

Болі під час менструацій характерні лише для кісти яєчника, навідміну від інших диференційованих хвороб.

В пацієнтки наявні зміни інтенсивності менструацій, що характерно для кісти яєчника або раку яєчника.

Об’ємне утворення, що пальпується, має туго-еластичну консистенцію та гладкі краї, що характерно лише для кісти яєчника.

Х. Остаточний клінічний діагноз, його обгрунтування

На основі скарг хворої на постійний ниючий біль середньої інтенсивності, який знаходиться за лобком та іррадіює в поперек, дискомфорт під час статевого акту, нудоту, загальну слабкість, нерясні менструальні виділення; даних анамнезу, що свідчать про обтяження сидячою роботою, стресами, абортами, початок захворювання близько двох років тому, мізерні менструації; виявлення при огляді блідих шкірних покривів; даних бімануального обстеження, де виявлено новоутворення з щільною консистенцією, діаметром 8 см, туго-еластичної консистенції збоку і позаду від матки; дані обстеження:

  • Знижений рівень гемоглобіну

  • Нормальна цитологічна картина матеріалу з шийки матки та цервікального каналу

  • Низький вміст CA-125, НЕ-4 та низький індекс ROMA

  • УЗД (ОМТ) – рідинний утвір яєчника розміром 83 мм, що має рівні, чіткі краї , з товщиною капсули 4 мм, анехогенним вмістом та декількома камерами.

Можна поставити заключний діагноз: кіста яєчника справа.

XI. Лікування захворювання

Основний метод лікування кістом яєчника – хірургічне видалення пухлини. Достовірних даних про ефективність медикаментозних та немедикаментозних способів терапії цього захворювання у гінекології не існує. При виборі конкретного виду оперативного втручання враховуються вік пацієнтки, наявність або планування вагітності, розміри пухлини. Основні цілі лікування пацієнток репродуктивного віку – максимальне збереження здорової тканини яєчника та профілактика трубно-перитонеальної безплідності (ТПЛ). Жінкам у період перименопаузи рекомендовані радикальні операції, спрямовані на запобігання рецидиву цистаденоми та збереженню якості життя.

Показанням до планового проведення операції є наявність пухлинного утворення діаметром від 6 см. Рішення терміни видалення новоутворення менших розмірів гінеколог приймає індивідуально з урахуванням результатів динамічного спостереження. В екстреному порядку хірургічне втручання проводиться за підозри на перекрут ніжки або розрив капсули кістоми. Зазвичай планова операція виконується лапароскопічно. Основними видами оперативних втручань при цистаденомі є:

• Цистектомія (видалення кісти) або клиноподібна резекція (висічення ушкодженої тканини у вигляді клина) із збереженням яєчника, ревізією контрлатерального яєчника та екстреною гістологічною діагностикою. Органозберігаючі операції рекомендовані молодим жінкам, які планують вагітність, з цистаденомою не більше 3 см у діаметрі.

• Одностороння аваріектомія або аднексектомія. Втручання передбачає видалення за ураження всього яєчника або яєчника з маткової трубою і вважається оптимальним рішенням для жінок репродуктивного віку з новоутворенням розмірами більше 3 тд.

• Двостороння аднексектомія або гістеректомія з придатками. Рекомендований спосіб хірургічного лікування у жінок у період перименопаузи та у пацієнток із двостороннім ураженням яєчників. Його перевагою є суттєве зниження ризику розвитку онкологічних захворювань.

В даному випадку пацієнтці буде проведена планова лапароскопічна цистектомія справа. Показаннями є значний больовий синдром, діаметр утворення більше 6 см та те, що жінка ще планує вагітність.

ПРОТОКОЛ ОПЕРАЦІЇ

Операція планова

Дата госп. 6.12.21р. опер 8.12.21р.

П.І.Б. Григоренко Галина Петрівна

Діагноз: Кістома правого яєчника

Хірург: Загребельний Д.В.

Операційна сестра: Катмарик А.Г.

Анастезіолог: Ледаговський Ю.І.

Початок операції: 14:00

Закінчення операції: 15:50

Тривалість: 1 год 30 хв

Назва операції: Лапароскопія. Правостороння кістектомія.

Наркоз – комбінований, ендотрахеальний; спинно-мозкова анестезія.

Розріз – проколи передньої черевної стінки

Ревізія черевної порожнини: рідини немає

Матка незмінена

Придатки незмінені. Круглий утвір у правому яєчнику 75*55 мм, з рідинним утвором 83 мм, потовщеною капсулою до 4 мм.

ПРОВЕДЕНО: справа , поетапно клемовані, пересічені, прошиті і перев’язані лавсаном

Видалення кістоми справа.

Ревізія маткових труб : без патологічних змін .

Ревізія матки : поверхня матки гладка , рожева , без патологічних змін.

Підрахунок інструментів і серветок – всі.

Пошарове зшивання черевної стінки: очеревинна і м’язи неперервним швом – кетгут

Шкіра: косметичний шов

Крововтрата під час операції 50 мл, загальна 50 мл. Кількість сечі 150мл

Макропрепарат: кістома 83 мм з серозним вмістом.